Stil & smycken
Foto: Max Alm-Norell

Stil & smycken

Alla blivande brudpar och gäster har en mängd olika frågor som de önskar svar på och vi får många brev och mejl från er alla. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vad gäller just stil och smycken. Klicka på en fråga nedan så ser du redaktionens svar.

Fråga:
Jag har en vacker enstensring som jag ärvt efter min farmor. Kan jag använda den som vigselring?

Svar:
Självklart kan du det. Smycken är världens äldsta återvinningsbransch där ingenting någonsin slängs. Det är en ära att få ha din farmors sten i din vigselring.
Fråga:
Jag hade tänkt ha slöja på mig på mitt bröllop. Ska jag ta av den på festen efteråt eller behåller jag den på hela kvällen? Marie

Svar:

Det bestämmer du själv. Är det en lång sjal kan det vara svårt att dansa och röra sig ostört annars kan den gott sitta kvar. Tala bara om för frisören hur du tänkt göra så att du vet hur du ska ta loss den utan att rasa din håruppsättning.

Fråga:
Var hittar jag snygga skor till mitt bröllop? Ellinor, Enskede

Svar:

Den här frågan är svår att svara på. Jag menar vad tycker du är snyggt? Hur skulle jag kunna veta det? Däremot är det en fråga som ofta återkommer. Ofta inleds den med: jag har varit runt i stans alla brudbutiker och där är skorna så tråkigt, gammeldags fula och så har jag varit i de vanliga skobutikerna och där passar de inte i färg och…

Exakt så, eller någonting liknande är det många av er läsare som tycker. Min reflektion blir att vi antingen har ett tråkigt skoutbud i svenska butiker eller så hittar alldeles för många inte till de pärlor som finns. Jag uppmanar därför er läsare att skriva till oss om just skor och era funderingar så återkommer vi i ämnet med en artikel framöver.

 

Fråga:
Vi ska gifta oss i Västindien. Har du några tips angående klädval?

Svar:

Så nära ekvatorn är det så varmt att jag rekommenderar en lätt, gärna ljus linnekostym för honom och en kjol utan släp med en topp för henne. Skor som är lätta att ta av och på kan vara en bra idé om ni vill gifta er på stranden. Tänk på att packa upp kostym och klänning direkt när ni kommer fram till hotellet så att plaggen hänger ut sig.

Fråga:
Jag har en tatuering på axeln och vill ha en klänning med bara axlar. Kan jag ha bara axlar i kyrkan och därmed en synlig tatuering? Eller ska jag ha en bolero i kyrkan som jag tar av mig på middagen? Jag står ju självfallet för min tatuering och tycker den är fin men alla tycker ju inte som jag.

Svar:

Spontant säger jag JA! Välj en klänning med bara axlar för att visa din tatuering även om tämligen nya etikettböcker hävdar vikten av att dölja kvinnans bara axlar i kyrkan. Egentligen är det inte de bara axlarna som åsyftas utan urringningen. Enligt dessa etikettböcker är det fritt fram för dekolletaget så snart som man lämnar vigd mark men att inte dölja det i kyrkan ska ses som direkt olämpligt, detta av vördnad för kyrkorummet.

Vi har tidigare pratat med Mats Ekström på Stockholms stift och frågat honom om Svenska kyrkans syn på bara axlar och dekolletage. Svaret blev att Svenska kyrkan inte lägger några moraliska värderingar på hur man är klädd i kyrkan. Självklart är dock att man döljer sina bröst men hur djup urringningen är och om man har bara axlar är ett beslut som alla tar själva.

Detsamma borde gälla tatueringar. Så det är inte något religiöst brott att visa sig med bara axlar, djup urringning, piercning och tatueringar. Det är snarare med hänsyn till andra människor. Har du gäster i den äldre generationen eller gäster med gammeldags syn kan du som brud överväga att dölja din tatuering. Men min åsikt är att du stolt ska visa upp den.

 

Fråga:
Vad ska jag tänka på när jag köper en diamantring? Ska jag be om ett certifikat? Hur vet jag att det är en diamant av god kvalitet?

Svar:

Är det en ring på 0.5 carat och uppåt är det bra att ha ett certifikat, men för mindre stenar är det för dyrt att ha det. Sedan gäller det att kunna lita på att certifikatet verkligen gäller den stenen man har köpt. En del av de dyraste stenarna har en märkning som man endast kan se med mikroskop, då går det inte att fuska med certifieringen. Slipningen är viktig och stenen ska vara så vit som möjligt. En diamant som är IF är fri från inneslutningar med endast mycket små ytfel. VVS har extremt små inneslutningar och VS mycket små. River är en mycket sällsynt vit sten. Välj en VVS eller en IF River VS om du vill ha maximal utdelning för pengarna. Detta är i mångt och mycket en förtroendebransch, så gå till någon du litar på, gärna någon som är medlem i mästarföreningen som kan sin sak.

Fråga:
Hur ska man på bästa sätt ta hand om sina vitguldsringar?

Svar:

Fabrikstillverkade ringar har en tunn hinna av rodium som gör dem vitare. När roderingen slits bort tror man att ringen blir gulare men det är det inte helt vita guldet som kommer fram. Vitt guld ska roderas om en gång per år. Har man en ring i vitt guld som är oroderad ser den inte lika kritvit ut, men blir det en repa på den har repan samma färg som ringens yta.

Fråga:
Vi har en begränsad budget till vårt bröllop, men jag vill fortfarande ha en vacker vigselring på mitt ringfinger. Vilket är ditt bästa budgettips när det kommer till vigselring?

Svar:

När budgeten inte håller för att köpa drömringen, skulle jag råda er till att välja en slät och enkel ring. När ni sedan känner att ni har råd kan du bygga vidare på ringen och förgylla den med diamanter och andra vackra ädelstenar.

Fråga:
När jag har tittat på brudklänningar så är prisskillnaden väldigt stor dem emellan. Men vad är det som skiljer dem åt förutom att de dyrare är oftast av ett mer erkänt och etablerat märke? Har materialet i klänningen någon betydelse förutom att jag vet om att klänningen är av satin istället för siden?

Svar:

Jag brukar säga att du får vad du betalar för, och kvalitet kostar i regel mer. Men visst finns det varumärken som tar fantasisummor för sina klänningar. En välsydd klänning i ett finare tyg, råder det oftast mer arbete bakom och därför stiger priset. Jag skulle råda dig till att känna på olika material som siden och syntet och prova klänningar i olika prisklasser för att få en uppfattning om vad du betalar för. Tyget i klänningen kan vara helt avgörande för hur en den faller och ser ut mot din hud.

Fråga:
Hur lång tid i förväg ska vi beställa våra vigselringar för att vara säkra på att de blir klara i tid?

Svar:

Om ringen ska designas efter era specifika önskemål, eller om ni vill göra större förändringar på de ringar som ni har valt ut, skulle jag rekommendera att ni har en tidsram på en till två månader.

Fråga:
Jag och min sambo ska titta på förlovningsringar och jag tänkte höra om det är något vi bör tänka på när vi väljer förlovningsring? När det exempelvis kommer till färg och form, eftersom vi senare kommer att köpa vigselringar?

Svar:

Jag skulle rekommendera er att redan vid valet av förlovningsring tänka på hur ni skulle vilja se era framtida vigselringar. Väljer du en förlovningsring som har en speciell design, utan en tanke på hur du vill att din vigselring ska vara utformad, kan det blir svårt att hitta en ring som matchar förlovningsringen. Det ni bör tänka på när ni beger er ut och tittar på ringar, är att inte välja en för smal ring och framförallt inte än för tunn.

Fråga:
Jag vill gärna ha en kort klänning på mitt sommarbröllop, men hur kort får en brudklänning vara? Har du något förslag på en kort klänning som är chic och trendig utan att vara vulgär?

Svar:

Det är du själv som sätter gränserna för hur du vill att din klänning ska vara utformad. Utgå alltid från din magkänsla och sätt som regel gränsen vid att dina trosor inte ska synas. Jag skulle råda dig till att inspireras av en klänning i 50-tals stil, med tubtopp och en kjol med mycket vidd. Då kjolen är klockad och utställd kan den vara kortare utan att det blir utmanade. Ett annat alternativ är en 60-tals klänning i sann Jackie Kennedy-anda. Då klänningen inte är urringad upptill kan den vara kortare utan det blir för sexigt. Du kan även välja en klänning där tyllet är synligt nertill. Klänningen kan då vara kort samtidigt som den ger en klädd känsla. Ett tips är även att titta närmare på en klänning som är kort framtill, men lång bak. När du väljer en kort brudklänning, tänk då på att inte smycka dig med allt för mycket strass, då det lätt kan uppfattas som överdrivet.

Fråga:
Jag ska gifta mig till våren och funderar på om jag ska välja en kort brudklänning, men är lite osäker på vilka skor som passar till?

Svar:

En kort brudklänning sätter fokus på skorna och det är därför kul om du väljer ett par i antingen någon färgglad nynas eller ett par som har någon utmärkande detalj likt ett strasspänne. Tänk även på att väja ett par skor i en fin design, gärna ett par som frångår den traditionella designen av brudskor med taxklack. Välj något annorlunda som du känner att du trivs i och kan gå snyggt i fram till altaret. Var inte heller rädd för att välja ett par i färg, det ger sting åt din brudklädsel och gör den mer personlig. Lycka till!

Fråga:
Jag och min blivande man vill ha olika sorters ringar. Han vill ha en slät ring i rödguld och jag vill gärna ha en ring i vitt guld med diamanter. Kan vi välja så olika ringar eller är det viktigt att vi matchar?

Svar:

Det är en vanligt förekommande fråga. Naturligtvis ska ni köpa det ni känner er bekväma i. Ni ska ju bära i era ringar jämt och att de ska matcha som en identifikation på att ni hör ihop känns som överkurs. Det är inte ovanligt med brudpar, precis som ni, där bruden väljer vitt guld med diamanter och brudgummen satsar på en ring i rött guld. Jag brukar säga att det tar tre, fyra besök för bruden att välja sin ring medan brudgummen väljer sin ring på tio minuter. För bruden är ringen mer som ett smycke och för brudgummen är det mer en symbol.

Fråga:
Jag ska gifta mig i februari och har fallit pladask för en axelbandslös klänning. Den känns dock lite bar eftersom vi har ett vinterbröllop och undrar därför om du har några tips på accessoarer som kan hjälpa mig att känna mig lite mer påklädd?

Svar:

I bröllopsmodet återkommer det axelbandslösa oavsett säsong. Vill du känna dig lite mer klädd finns mängder med tips! En vacker chiffongsjal runt axlarna, en sidenbolero, en nätt pälskrage eller en mer klädd jacktyp i pälsmaterial är alla bra accessoarer som gör klänningen med klädd. Även handskar kan hjälpa till för att göra din look mer vintervänlig.

Fråga:
Jag har hittat en fantastisk vigselring i en webshop. Det känns dock lite läskigt att köpa något så dyrt och viktigt på nätet. Vågar jag klicka hem min drömring?

Svar:

Om du handlar från ett svenskt internetföretag med goda referenser ska det gå bra att köpa på nätet. Om du handlar från utländska företag kan det bli problem om en eventuell reklamationssituation uppstår, eftersom de utländska företagen inte behöver följa de svenska lagarna om retur- och reklamationsrätt. Det är inte ovanligt att storleken på ringen behöver justeras och då är det en fördel om du har nära till inköpsstället. Fördelen med att köpa din ring hos en guldsmed i en fysisk butik är att du som kund kan vara mer delaktig i projektet kring tillverkningen av din ring. Du kan vara med och påverka utseendet och på så vis få en skräddarsydd ring.

Fråga:
Vad är det för skillnad att på de ringar som en gulsmed tillverkat i egen verkstad och på dem som jag kan köpa (till ett oftare billigare pris) i någon av de större butikskedjorna?

Svar:

Den största skillnaden är kvalitén. En ring som en smed har handsmitt är starkare och står emot slitage bättre än en massproducerad, gjuten ring. En ring från en guldsmed är personligare och du har en chans att påverka ringens utseende och ta del av processen när smeden tillverkar din ring.

Fråga:
Jag är nyfiken på hur ringtrenderna ser ut just nu. Vilken ring är populärast?

Svar:

En kombination av en solitärring - den med en sten - och alliansringen med flera stenar på rad är populärt just nu. Rött och vitt guld är lika populärt och roséguldet, en blandning av de två, blir allt mer populärt. Tänk på att din ring ska kännas aktuell hela livet, satsa på en tidlös ring.

Fråga:
Hej! Är det alltid så att vigselringen ska sitta på vänster ringfinger? Är det annorlunda för vänsterhänta? /Caroline

Svar:

I Sverige har vi vigselringen på vänster ringfinger även när man är vänsterhänt. I vissa andra länder har man dock ringen på andra fingrar.

Fråga:
Hej! Vad betalar ett par i genomsnitt för sina vigselringar? /Sofie

Svar:

Den frågan är omöjlig att svara på och det beror på vad ni har för budget. En del köper enkla silverringar för ett par hundra kronor medan andra vill ha en ring i platina med mycket diamanter. I USA brukar man dock säga att ringen ska kosta minst två månadslöner.

Fråga:
Hej! Vilken sten är vanligast i en vigselring?/ Jenny

Svar:

Den absolut vanligaste stenen är en briljantslipad diamant. Men det finns ju flera olika slipningar på diamanter.

Fråga:
Vad ska jag tänka på när jag väljer brudbukett?

Svar:

- Var ute god tid

- Välj blommor som du verkligen gillar

- Tänk på att formen på buketten ska matcha din outfit och din figur

- Floristen kommer tipsa dig om säsongens blommor

 

Fråga:
Vad är det för skillnad på en alliansring och en vigselring?

Svar:

Alliansring är en beteckning för en ringtyp som har en rad med stenar. Och det kan vara både en vigselring och en förlovningsring. Vigselringen är den ring du erhåller under vigselakten. Mannen använder sin förlovningsring även som vigselring. Vanligast är att man bara lägger till gravyr med vigseldatum.

Fråga:
Jag vill ha en klassisk ring, vad ska jag välja då?

Svar:

Begreppet "klassisk ring" känns något förlegat. Man ska välja sin ring med hjärtat, personligt tycke och smak. Glöm inte det viktigaste av allt - att du ska trivas med din ring! Det som är "klassiskt" idag är kanske inte det om 20 år.

Artiklar

Så väljer ni rätt ring

Så väljer ni rätt ring

Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum Lorem Ipsum  Läs mer »


Sök efter företag med: Ringar/Smycken hos My WeddingPlanner

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn två fantastiska vårdofter

Denna gång kan ni vinna ett kit med två mycket exklusiva dofter! - En för brud och en för brudgum Totalt värde: 2 500 kr!! ...Tävla här

Vinn två fantastiska vårdofter

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet