Brud, pappa, syster eller vän, det ska du tänka på inför bröllopstalet!
Av Therese Kihlander

Brud, pappa, syster eller vän?

Det ska du tänka på inför bröllopstalet!

Ska du gifta dig, är du bjuden på ett bröllop där du förväntas hålla tal, eller vill du gärna hålla ett tal till exempelvis en syster som gifter sig men känner dig osäker på hur du ska göra? Då ska vi reda ut ett och annat nu.

Som jag har skrivit om tidigare finns det bra generella tips för dig som ska hålla tal på bröllop, men det skiljer sig såklart vad som är lämpligt beroende på vad du har för relation till bruden, brudgummen eller brudparet.

Tal till en vän

Som vän har du ytterligare utrymme att bjuda på humor, sarkasm och ironi, men tänk på det jag nämnde här ovan. Ingen är intresserad av att se bruden eller brudgummen skruva på sig och bli obekväm, vilket heller inte är meningen med ett högtidstal. Det är alltid passande att lyfta fram din nu nyblivne gifta vän genom att berätta om anekdoter från er vänskapsrelation. Du behöver också tänka på balansen mellan att ge en typ av vänskaplig kärleksförklaring och att bjuda på roliga historier om dig och din nygifte vän. Och vill du satsa på det sistnämnda? Se då till att inkludera publiken i historierna, för att enbart rabbla interna historier och minnen är ett garanterat sömnpiller.

Tal till varandra

Efter det att Prins Daniel höll ett mycket rörande tal till Kronprinsessan Victoria har tal till varandra blivit allt vanligare, men vad ska man tänka på inför ett sådant tal? Först och främst har du i denna typ av tal ett stort utrymme att vända dig just till bruden eller brudgummen, du behöver med andra ord egentligen inte vända dig i berättande form till åhörarna lika mycket som övriga talare på bröllopet bör göra. Faktiskt inte ens alls om du tycker det känns obehagligt, låtsas bara att du pratar till din respektive.

Tal till ett barn

Som förälder förväntas du leverera ett finstämt och känslosamt tal, men givetvis också med inslag av humor till en viss grad. Berätta gärna anekdoter från uppväxten och hylla ditt barns fina person. Se även till att inkludera dennes nyblivne maka eller make där det mellan raderna går att utläsa att du egentligen säger "välkommen in i familjen". Tänk på att även du bör presentera vem du är i sammanhanget, men behöver inte ge någon vidare motivering till varför du fattat pennan och formulerat ett tal, det känns naturligt.

Tal till ett syskon

När det gäller tal till ett syskon har du här lite annat att tänka på. Först ut behöver det ju inte vara så att alla faktiskt vet vem du är, utan en presentation av vem du är blir här på sin plats. Därefter får du gärna, i berättande form för åhörarna, berätta om ditt syskon, er relation, eller lyfta det blivande brudparet på något sätt. Som syskon skulle jag säga att du har större utrymme än föräldrar att vara humoristisk, ironisk och sarkastisk, men det bör för den sakens skull inte bli någon "Roast på Berns" utav ditt tal, utan snarare lite roliga anekdoter som flera kan känna igen sig i.

Tal till en släkting

Är du släkt med bruden eller brudgummen och vill hålla tal till dem bör du tänka på följande. Antagligen har det redan framförts flertalet tal innan det är dags för din tur, så om någon bör tänka på talets längd så är det du. Som regel bör du även berätta varför just du har ställt dig upp för att hålla tal, annars kan det bli lite märkligt och göra så att andra avlägsna släktingar funderar på om inte de också borde hålla tal. Är det så att du som faster exempelvis mer eller mindre har uppfostrat brudgummen, ja då lyfter du givetvis fram det så att alla förstår varför just du har tagit ordet.

Vill du att någon ska ta del av dessa tips inför det stundande bröllopet? Lämna Allt om Bröllop framme på köksbordet för din respektive att läsa, eller stick den rent av i handen på någon som du vill ska leverera ett bra tal till bröllopsdagen. I nästa nummer av Allt om Bröllop kommer fler tips på detta tema med mer handfasta tips för att komma igång med skrivandet

P1010562[1]_webb

Skrivkramp? Har du svårt att sy ihop det hela och vill få ytter­ligare tips eller hjälp? Då kan du kontakta Therese Kihlander på kihlanderretoriska.com

Relaterade artiklar

Retorikexperten tipsar

Retorikexperten tipsar

Therese Kihlander driver företaget Kihlander Retoriska och är även vår alldeles egna expert på bröllopstal. Här kommer några personliga tips på vägen ifrån henne.  Läs mer »

Idétorka till bröllopstalet?

Idétorka till bröllopstalet?

Det finns ofta så mycket man vill säga till sin respektive, sin syster, sin son eller till sin vän när denne gifter sig, men hur kokar man ner det till ett tal som både berör och underhåller? Har du ställt dig denna fråga inför ett bröllop där du gärna skulle vilja hålla tal? Om svaret är "ja" så lå Läs mer »

Läskigt med bröllopstal?

Läskigt med bröllopstal?

Har du som många andra i vårt avlånga land svårt att hantera din nervositet när du ska prata inför folk? För det första är du långt ifrån ensam om att känna så, och för det andra finns det flera effektiva knep för att lyckas.  Läs mer »

Dags för bröllopstal - Så får du publiken med dig!

Dags för bröllopstal - Så får du publiken med dig!

Finns det verkligen en genväg till att bli uppskattad som talare tänker du? Och inte kan det väl vara så enkelt som att vissa tips o trix faktiskt fungerar på oss alla? Jo då, säger jag. Givetvis är det individuellt hur vi upplever och känner för olika personer, men det finns vissa knep som jag tyck Läs mer »

Så lyckas du med ett digitalt bröllopstal

Så lyckas du med ett digitalt bröllopstal

Digitala bröllopstal tänker du, är det verkligen en grej? Och visst är det så, med tanke på omständigheterna som råder just nu. Är du inbjuden till ett digitalt bröllop i sommar? Eller skulle du ha gått på ett storslaget bröllop, som nu blir betydligt blygsammare? Passa då på att spela in ett digita Läs mer »

Bröllopstalets vanligaste misstag

Bröllopstalets vanligaste misstag

Tillhör du en av dem som skulle vilja hålla tal på bröllopet, men som inte vet vad som är viktigt att tänka på? Misströsta inte, du är inte ensam och det finns tips och tricks för att lyckas med talet. Läs mer »

Bröllopstal - 5 knep för att få gästerna att jubla!

Bröllopstal - 5 knep för att få gästerna att jubla!

Vad är egentligen skillnaden mellan ett bra bröllopstal och ett tal med samma effekt som ett sömnpiller? Hur undviker man “tristess-fällan”? Här kommer 5 tips som ökar chansen till jublande gäster.  Läs mer »

Så undviker ni för långa tal

Så undviker ni för långa tal

Visst är talen under bröllopsmiddagen en vacker hyllning till er och er kärlek. Men med handen på hjärtat, ibland kan alltför många långdragna tal få varmrätten att kallna och stämningen att sjunka. Här är knepen för att få middagen att flyta på smidigt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

VINN THE BRONZING COLLECTION FRÅN ARTDECO- VÄRDE 1 240 KR

Inspirationen för årets bronzing-kollektion tar oss till den italienska staden Ostuni och ett familjeföretag beläget mitt i Città Bianca, där handgjorda och unika keramik- och terrakottaföremål har p....Tävla här

VINN THE BRONZING COLLECTION FRÅN ARTDECO- VÄRDE 1 240 KR

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet