Från planering till bröllopsnatten
I samarbete med Advisa

Från planering till bröllopsnatten

– så ska du tänka med ekonomin inför bröllopet

Är det dags att börja planera för den stora dagen?
Kul! Att planera bröllop är väldigt roligt och pirrigt – men det kan också komma med en del huvudvärk. Kanske framför allt när de ekonomiska aspekterna kommer på tal. Här gäller det att vara väl förberedd! Här delar Advisa, experterna på privatekonomi, därför med sig av de viktigaste sakerna att tänka på inför bröllopet.

Ett bröllop är en fest man ofta bara har en gång i livet och då vill de flesta slå till på stort. Därför är det också förenat med många stora kostnader och det gäller att tänka smart ekonomiskt för att det ska bli så bra som möjligt.

Hur bröllopet ska finansieras?

Ett bröllop kan kosta upp emot 100 000 kronor och undersökningar visar att majoriteten av svenskarna använder sparpengar för att finansiera sitt bröllop. Det är såklart alltid bäst att använda sina sparade pengar - men i vissa fall kan ni behöva hjälp av ett lån för att få bröllopet exakt som i vill ha det.

Då är det alltid bäst att jämföra privatlån för att få så låg ränta som möjligt. Genom Advisa kan du jämföra lån från 40 banker och långivare för att hitta det med lägst ränta.

För att vara säker på att inte bröllopet drar iväg i kostnader är det sedan bra att sätta upp en budget.

De största utgiftsposterna för ett bröllop.

När ni ska sätta er budget gäller det att ha koll på de största utgiftsposterna. Här är några av dem:

  • Lokal och servering

Ställe att ha festen på och all mat och alkohol blir ofta bland de största utgifterna för ett bröllop. Kan ni ha bröllopsfesten under ett partytält utomhus? Då kan ni spara mycket pengar jämfört med att hyra en lokal.

Samma gäller maten. Att ha trerättersmiddag med catering kan enkelt kosta över 500 kronor per gäst. Ett tips är att köra buffé. Då slipper ni utgifter för servering på plats och det brukar bli mycket billigare. Alkoholen kan också enkelt kosta över 200-300 kronor per gäst. Många väljer därför att åka till Tyskland och köpa öl och vin billigt inför bröllopet.

  • Kläder och ringar

Bröllopsklänning, kostym och vigselringar är också något som kostar mycket på ett bröllop. Det kan lätt bli hur dyrt som helst - men vårt råd är att jämföra priser på nätet för att kunna fynda. För den riktigt budgetmedvetna kan man också välja att hyra bröllopskläderna i stället för att köpa dem. Det är också bra för miljön, eftersom att kläderna ofta annars bara hamnar i någon källare framöver.

Så håller du nere kostnaderna för bröllopet

Det finns även fler beprövade knep för att hålla nere kostnaderna för allt som har med bröllop att göra. Ett är att använda dina kontakter. Känner du någon som fotar eller filmar bra? Antagligen billigare än att anlita bröllopsfotograf.

Ett listigt knep är också att inte nämna för företag du är i kontakt med att det handlar om ett bröllop. Företag tar gärna extra betalt för tjänster som rör ett bröllop. Säg till exempel att du är ute efter ett blomsterarrangemang - inte en brudbukett.

Och kom ihåg - behöver du låna pengar ska du alltid se till att få så låg ränta som möjligt. Det gör du genom att kostnadsfritt jämföra långivare genom Advisa, men bara kreditupplysning.

Ekonomin efter bröllopet

Som nygifta börjar kanske sedan ett lite nytt liv för er som makar. Även här finns det såklart ekonomiska aspekter att tänka på. Ska ni börja med gemensam ekonomi och splitta alla hushållets inkomster på mitten? Eller ska ni hålla isär era pengar och ha delad ekonomi?


Undersökningar visar att pengar hör till de vanligaste sakerna gifta par bråkar om. Låt inte det bli så för er! Läs Advisas genomgång rörande delad och gemensam ekonomi.

Relaterade artiklar

Så förbereder ni er för livet ihop

Så förbereder ni er för livet ihop

Snart dags för bröllop? Förutom att förbereda vigsel, middagen och festen är det nu också läge att förbereda er för livet ihop. Det många missar att tänka på är nämligen att ett äktenskap även är ett stort juridiskt steg som kan påverka både ekonomi och arvsrätt. Helena Koos, senior jurist på Lexly, Läs mer »

Pengar vanligaste orsaken till konflikt vid en separation

Pengar vanligaste orsaken till konflikt vid en separation

Pengar är det vi bråkar mest om när vi gör slut och kvinnor går ofta fattigare ur relationen än män. Genom att ha en kontinuerlig dialog om ekonomin kan man undvika det. Läs mer »

Vikten av att skriva äktenskapsförord

Vikten av att skriva äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord låter inte så romantiskt men ger er en möjlighet att fundera på er ekonomi. Det kan liknas vid en försäkring, ingen tecknar en försäkring för att de tror att de kommer att behöva den, men om olyckan är framme är det exakt vad du behöver. Hos Aatos är det möjligt att skapa äktens Läs mer »

Statistiken visar att bröllopen är på väg tillbaka 2021!

Statistiken visar att bröllopen är på väg tillbaka 2021!

Att pandemin satt sina spår på antal bröllop under 2020 och 2021 är tydligt vilket även visar sig i snittbeloppet på vad som belånats till bröllop. Under början av 2020 var intresset att låna till bröllop högt med nivåer som till och med kom att passera 2019. I maj, 2020, var det rekordlåga nivåer m Läs mer »

Kan man försäkra sitt bröllop mot Corona?

Kan man försäkra sitt bröllop mot Corona?

Tänk om en olycka är framme på självaste bröllopsdagen och allt måste ställas in. Kan man försäkra sig mot detta? Vad gäller vid Corona?  Läs mer »

Låna till bröllopet?

Låna till bröllopet?

Tyck till -Vi vill veta vad ni tycker! Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn två fantastiska vårdofter

Denna gång kan ni vinna ett kit med två mycket exklusiva dofter! - En för brud och en för brudgum Totalt värde: 2 500 kr!! ...Tävla här

Vinn två fantastiska vårdofter

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet