äktenskapsord
Av: Jacqueline Rova Foto: Adobe Stock

Vikten av att skriva äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord låter inte så romantiskt men ger er en möjlighet att fundera på er ekonomi. Det kan liknas vid en försäkring, ingen tecknar en försäkring för att de tror att de kommer att behöva den, men om olyckan är framme är det exakt vad du behöver. Hos Aatos är det möjligt att skapa äktenskapsförord och andra juridiska dokument online. För Allt om Bröllop berättar Sophie Suvanto på Aatos om hur viktigt och vanligt det är att skriva ett äktenskapsförord när man gifter sig.

AdobeStock_134377436_730

Allt fler skriver äktenskapsförord och av alla som gifte sig 2020 skrev ungefär 25% äktenskapsförord.

Det blir allt vanligare att skriva äktenskapsförord då det är inte längre tabu att tala om ekonomi och vara realistisk samtidigt som man planerar sitt bröllop.

- Idag är makarna allt äldre när de gifter sig, vilket betyder att de redan har en stabil ekonomi och egendom från tidigare. Dessutom har många varit gifta förut och vill inte göra misstaget att gifta sig utan äktenskapsförord flera gånger, berättar Sophie på Aatos.

Ett äktenskapsförord är ett avtal där makarna bestämmer hur deras egendom ska fördelas vid en separation. Utan ett äktenskapsförord delar makarna lika på all egendom, även egendom de hade före de gifte sig och egendom så som arv, företag, sommarhus och aktier.

- Genom att skriva ett äktenskapsförord bestämmer ni vad som är rättvist för er och hur ni vill göra. Vill ni dela lika på arv eller sommarhus som funnits i släkten i generationer? Vill ni dela lika på riskerna som investeringar och aktieinnehav medför? Många känner till exempel inte till att den andra makens skulder påverkar vid en skilsmässa och att om den ena maken är överskuldsatt delar de endast lika på den andre makens egendom. Det går att undvika genom att skriva äktenskapsförord, berättar Sophie.

Det är möjligt att skriva ett äktenskapsförord där ingen egendom ska delas lika eller där endast viss egendom inte ska delas lika. Det är upp till makarna att bestämma vad de vill. Exempelvis kan den ena makens företag och den andra makens fritidshus göras till enskild egendom. Då delar makarna lika på alla annan egendom förutom företaget och fritidshuset.

- Ett äktenskapsförord ska vara skriftligt, undertecknat av båda makarna och ska sedan registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Vi rekommenderar att makar skriver det före vigseln så att det är gjort och så att makarna pratat igenom de ekonomiska aspekterna av äktenskapet före de gifter sig. Men ett äktenskapsförord kan lika bra skrivas efter vigseln, till och med många år efteråt, berättar Sophie.

Utan ett äktenskapsförord delar makarna 50/50 på värdet av all egendom vid en separation och med all egendom menas verkligen all egendom.

- Om en av er kommer att vara mer hemma med barn, kan det kännas rättvist att likadela allt vid en separation. Men det betyder att den med mindre inkomster inte har lika möjlighet att spara och ta egna ekonomiska beslut under äktenskapet. Med ett äktenskapsförord är ni jämställda under äktenskapet och det är en trygghet att veta att ekonomin inte påverkas av en separation. Ett äktenskapsförord handlar inte om att skydda maken med mer egendom utan ger er en möjlighet att fundera på vad som är rättvist för er, berättar Sophie.

_DSC7347_350

Sophie Suvanto, Aatos App

 

OM AATOS

Aatos moderniserar juridiska tjänster och gör det möjligt att sköta juridiska ärenden online. Det finns inget behov av att boka tid och besöka en jurist när det är möjligt att skapa skräddarsydda dokument fullständigt online. Äktenskapsförord och andra dokument kan skapas på aatos.se och för mer information kontakta Sophie Suvanto på sophie@aatos.app

Relaterade artiklar

Från planering till bröllopsnatten

Från planering till bröllopsnatten

Är det dags att börja planera för den stora dagen? Kul! Att planera bröllop är väldigt roligt och pirrigt – men det kan också komma med en del huvudvärk. Kanske framför allt när de ekonomiska aspekterna kommer på tal. Här gäller det att vara väl förberedd! Här delar Advisa, experterna på privateko Läs mer »

Så förbereder ni er för livet ihop

Så förbereder ni er för livet ihop

Snart dags för bröllop? Förutom att förbereda vigsel, middagen och festen är det nu också läge att förbereda er för livet ihop. Det många missar att tänka på är nämligen att ett äktenskap även är ett stort juridiskt steg som kan påverka både ekonomi och arvsrätt. Helena Koos, senior jurist på Lexly, Läs mer »

Pengar vanligaste orsaken till konflikt vid en separation

Pengar vanligaste orsaken till konflikt vid en separation

Pengar är det vi bråkar mest om när vi gör slut och kvinnor går ofta fattigare ur relationen än män. Genom att ha en kontinuerlig dialog om ekonomin kan man undvika det. Läs mer »

Statistiken visar att bröllopen är på väg tillbaka 2021!

Statistiken visar att bröllopen är på väg tillbaka 2021!

Att pandemin satt sina spår på antal bröllop under 2020 och 2021 är tydligt vilket även visar sig i snittbeloppet på vad som belånats till bröllop. Under början av 2020 var intresset att låna till bröllop högt med nivåer som till och med kom att passera 2019. I maj, 2020, var det rekordlåga nivåer m Läs mer »

Kan man försäkra sitt bröllop mot Corona?

Kan man försäkra sitt bröllop mot Corona?

Tänk om en olycka är framme på självaste bröllopsdagen och allt måste ställas in. Kan man försäkra sig mot detta? Vad gäller vid Corona?  Läs mer »

Låna till bröllopet?

Låna till bröllopet?

Tyck till -Vi vill veta vad ni tycker! Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn edt från Molton Brown

Den nya Molton Brown-doften är en engelsk kreation för en fräsch sommar med noter av hallon, litchi, pion, rosépeppar och cederträ-mysk. Parfymören Vanessa Prudent blev inspirerad av gastronomi och n....Tävla här

Vinn edt från Molton Brown

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet