Schalins-Svensk hantverkarhistoria
Av Redaktionen / Malin Svantesdotter

Schalins - svensk hantverkshistoria

Brudpar är mer och mer benägna att lämna traditionerna bakom sig. Nu vill vi skapa personliga bröllop ner i minsta detalj och ringarna är inget undantag. Schalins är familjeföretaget i fjärde generationen, där hjärtat alltid har klappat för att skapa hållbara ringar som berör.

InLove_WEBB_

Schalins är Nordens största ringtillverkare med snart 75 års erfarenhet. De blir din genuina följeslagare inför det minnesvärda ögonblicket och varje unik ring designas enbart för dig. Med en Schalins-ring på fingret får du svensk design av högsta kvalitet och en trygghet att både ringen och dess tillverkarförhållanden grundar sig i ansvar och hållbarhet gällande kvalitet och produktion. Varje del av processen är noga övervakad för att allt ska gå till på rätt sätt.

- Vi använder inga underleverantörer, något vi är väldigt stolta över. Våra skickliga hantverkare sköter allt från design till gravyr och din ring börjar att exklusivt tillverkas just för dig direkt vid beställningen, berättar Johan Redhe som är VD för Schalins ringar.

Guldet som ringen tillverkas av har smälts bland annat i deras egna ugnar - på ett traditionellt vis och allt sker i produktionsanläggningen i hjärtat av Sverige. Schalins hantverkare hanterar hela kedjan från design, legering och juvelfattning till puts och gravyr.

WEBB_färgade

Magisk kollektion med färgstenar

Hos Schalins kan du välja en ring från någon av deras kollektioner eller skräddarsy din ring på egen hand. Det breda utbudet gör att det finns något för alla, både för dig och din partner. Inspireras av nätta alliansringar och stora färgglada stenar eller skapa en modell utifrån egna tankar och idéer.

Familjeföretaget som nu drivs framåt i fjärde generationen lägger både vikt på sin erfarenhet och historia bakåt, samtidigt som de ständigt utvecklar och breddar sitt erbjudande. Delvis har fler och fler blivande brudar börjat efterfråga färgade stenar och för att möta önskemålen tog de nyligen fram den trolska kollektionen Fairytale. Bland de 120 varianterna kan du finna en färg och slipning som

- Färgstenen i Fairytale är en bit av jorden, vilken omsorgsfullt slipas för hand för att bli den ädelsten som placeras i din ring [AF1] .

Fairytalekollektionen består av tre olika ädelstenstyper: Morganit, akvamarin och snövit beryll. De tre ädelstenarna representerar olika färger i beryllfamiljen, som är en av de mest exklusiva familjerna av naturliga ädelstenar.  Den mest kända beryllen som de flesta hört talas om är den gröna beryllen - smaragden.

Morganit_WEBB_

Äntligen en morganitkristall utansprickor. Långt färre än en avhundra kristaller har en kvalitetsom passar i Fairytale. De övrigaslipas till mindre ädla objekt såsomcabochoner eller pärlor i halsband.

webb_Bild 3 till gruvan_CUT_320 webb_Bild 2 Morganit_320

En morganitkristall färskt funnen i den vackra Oyoregions jord (sydvästra Nigeria) undersöks i det lokala inköpskontoret. Här finns även förädlingsutrustning såsom sågar för att en del av förädlingen ska kunna ske lokalt.

 

Hur får stenen sin färg?

Att beryllerna får skilda färger beror på i vilken sorts berg som kristallerna hittats. Är berget extra rikt på järn blir beryllen blå och kallas akvamarin. Är berget istället naturligt rikt på krom, och ibland vanadin, blir kristallerna gröna och kallas smaragd.  Den rosa morganiten uppstår om berget i stället är rikt på grundämnet mangan. Om berget saknar något av dessa grundämnen förblir beryllkristallerna färglösa, mer lika en diamant, och kallas snövita beryller.

 

Ansvarstänk - från berg till smycke

Ädelstenarna i den nya Fairtytalekollektionen håller internationell toppkvalitet och är framtagna och slipade med ansvar. Kollektionens färgstensspecialister följer ädelstenarnas färd från berg till smycke. För att ha koll på hela kedjan har de därför stenkoll på källorna där de hittas och hur och var de slipas. Fairytalekollektionens färgstensspecialister jobbar ständigt för att bidra till långsiktighet och ekonomisk trygghet för lokalsamhällena - både vid fyndplatsen och under slipningen.

- Vi vet precis vilka bönder som har levererat de här stenarna, något som känns väldigt bra. Vi har inga stenar som förknippas med konflikter, utan det här är stenar som sourcas på ett naturligt sätt och arbetet är integrerat i lokalsamhället.

Det innebär att din ädelsten bidrar till långsiktighet och ekonomisk trygghet för de inblandande lokalsamhällena vid källan i Nigeria och under slipningen i Sri Lanka.

Stenarna har Schalins själva ritat slipningen på och de använder sig av att ett certifierat sliperi i Sri Lanka, där de är proffs på att slipa denna typ av stenar. Sådana faktorer syns på resultatet.

- Bra förutsättningar bidrar i sin tur till att ringens resultat blir därefter och vi brukar beskriva att färgstenarna gnistrar ikapp med diamanter.

WEBB_Blandat_Schalins

Drömringen inom räckhåll - med ny teknik!

En historia och erfarenhet som sträcker sig långt bakåt i tiden, kombinerat med kreativa idéer som kontinuerligt utvecklas. Schalins nytänkande står aldrig still och att välja ring i ett idag hisnande utbud är inte det enklaste. Ibland vill man sätta sin egen prägel på ringen men kan behöva hjälp med att testa sig fram. Tänk om det fanns både ett enkelt och snabbt sätt att skapa ett halleluja moment. Det gör det! Eftersom du numer kan skapa din egen ringdesign och visuellt se drömringen växa fram på nolltid.

Hos Schalins har de tagit fram programmet RingTailor som hjälper dig med precis detta. Något som glatt många blivande brudar och brudpar. Att vara delaktig i designprocessen är enklare än någonsin. Du kanske vet exakt hur du vill ha den, eller har du två vigselringar där du gärna kombinerar utseendet från de båda? Du börjar med att skapa grundringen och väljer formen, för att sedan gå vidare för att välja om du önskar dekorera ringen med diamanter eller andra stenar eller om du vill ha en solitär- eller alliansring. Även dessa val går att kombinera. Målet är alltid att du får den ring du önskar dig.

- Vi kände att vi ville utveckla branschen i sättet vi hjälper våra kunder och RingTailor är resultatet. Via våra återförsäljare kan man nu på ett jätteenkelt och smidigt sätt erbjuda våra kunder ett sätt att själva designa sin egen unika ring i 3D. Det sker i realtid och blir ett lustfyllt sätt att snabbt få fram hur ringen ser ut i detalj genom att vrida och vända på den så kunden direkt kan känna att de påverkar sin egen design.

 

3D-teknik är framtiden

I dagsläget är det ungefär hundra återförsäljare som använder denna typ av 3D-verktyg, vilket de är ensamma om i hela Skandinavien om att erbjuda. Just detta specifika program är de dessutom ensamma om i världen.

- Det finns ingen annan som har just den här 3D-lösningen. Vi har använt en spelplattform när vi byggde den i grunden, vilket gör att den kan rendera så snabbt i 3D med datakraft. Tekniken innebär att vi har kunnat öka vårt standardsortiment från sex miljoner varianter till flera miljoner extra val gällande färg, form och innehåll i ringen.

Om varken en färgad sten eller egendesignat är din grej finns det självklart andra valmöjligheter. I dagsläget är det mycket populärt med mer nätta ringar.

- Trenden går mot smalare, lägre och tunnare ringar - men samtidigt med vackra stenar. Därför har vi även tagit fram kollektionen I'm in love som är baserad på lite nättare skenor, men som ändå får ett bra uttryck i form av sin mittsten.

WEBB_inlove_ringar

Från råkristall till ädelsten - så går det till

• Råa kristaller hackas loss ur berget och vaskas fram ur en flodbädd, eller grävs fram ur eroderad berggrund.

• Den lokala inköparen på plats i källans närområde inspekterar de råa kristallerna noggrant och väljer ut de som håller hög kvalitet i färg och klarhet.

• En första sågning av kristallerna görs redan på plats nära källan, för att extrahera de delar som är kristallklara.

• De nu grovsågade, rena kristallbitarna inspekteras i Sverige och planeringen av varje kristalls ändamål påbörjas. En professionell ädelstenslipare studerar formen, färgen, storleken och eventuella sprickor i varje kristallbit och beslutar sedan vad kristallen ska slipas till.

• Vid ett prisbelönt sliperi på Sri Lanka, erkänt för goda förhållanden och välutbildade hantverkare, förformas varje kristallbit till sin slutgiltiga form. Efter detta steg återstår ofta omkring 30-40 procent av den ursprungliga råstenen.

• De förformade ädelstenarna ges sin slutgiltiga fasettslipning av nästa slipare - huvudsliparen. Slipningen utförs för hand, baserad på ritningar framtagna av ädelstensspecialister och slipare i Sverige. Efter detta steg återstår oftast mindre än 20 procent av råkristallens ursprungliga vikt.

• Den nu fasetterade men opolerade ädelstenen överlämnas till en sista slipare som specialiserar sig på polering. Poleringskvaliteten är avgörande för att ge ädelstenen skärpa och krispighet i lystern.

 

4_i_rad

 

Letar du ringar och smycken till bröllop? På My Wedding Planner finns allt du söker. Stort utbud av juvelerare med med egen design.

Relaterade artiklar

En midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm

En picknick i det gröna, lyxigt champagnetema eller barfota på stranden? Hos Tångring925 hittar du smycken som passar till just ditt bröllop och får dig att stråla. Läs mer »

More is better

More is better

Man kan inte få för mycket av det goda. Så ta ut svängana och visa din personlighet. Varför inte våga ha färgade ädelstenar i vigselringen och maxa med Big Rocks? More is Better! Läs mer »

Svenska smyckesjätten Schalins bryter ny mark med stor rebranding

Svenska smyckesjätten Schalins bryter ny mark med stor rebranding

Det svenska smyckesvarumärket Schalins gör nu en storsatsning med nylansering av varumärket som får en helt ny grafisk profil och nya ledord.  Läs mer »

Kaplans – en skattkista av juveler och kärleksgåvor

Kaplans – en skattkista av juveler och kärleksgåvor

Smycka dig från topp till tå med glittrande juveler, klockor och mode från Kaplans. Hitta allt från enstensringar, örhängen, morgongåvor och andra stilsäkra accessoarer till den stora dagen. Låt dig inspireras av vårt unika sortiment. Den perfekta presenten, oavsett om du shoppar till någon du tycke Läs mer »

Diamantfeber

Diamantfeber

Just nu råder det en stor efterfrågan på diamanter. Handlarna rapporterar att de "Inte sett på ett större sug på åtminstone tio år” Läs mer »

Sommarglitter - smycka dig i sommar

Sommarglitter - smycka dig i sommar

10 smycken som gör att du kan glänsa i takt med sommaren.  Läs mer »

Forever Me

Forever Me

Mystisk, mörk men även glittrande, Maria Nilsdotters universum är fyllt med fantasifulla och distinkta bitar. Nu har Maria skapat en ny kollektion, Forever Me, som lanseras i butik och online den 27 April.  Läs mer »

Så ska VANBRUUN bli störst i världen

Så ska VANBRUUN bli störst i världen

Tjugofem år gammal startade Victor Halvarsson smyckesbolaget VANBRUUN som blev ett av Sveriges största på en konkurrensutsatt marknad. Nu ska han erövra resten av världen. Läs mer »

De 9 mest populära ringarna hos Vanbruun 2019

De 9 mest populära ringarna hos Vanbruun 2019

Det finns massvis av olika modeller i vår online boutique och vi förstår att det är svårt att välja bland alla dessa vackra modeller. Trender kommer och går och det vi alltid säger är att man ska gå på det man själv tycker är vackert. Men kanske är det ändå intressant att få reda på vilka som är bäs Läs mer »

Hoppla vad snyggt – Krista Kretzschmar x Skultuna!

Hoppla vad snyggt – Krista Kretzschmar x Skultuna!

Styrka, lojalitet, skönhet och frihet. Hästen symboliserar många olika saker och har varit människans följeslagare sedan tidernas begynnelse. Bär med dig hästen i form av ett vackert smycke. Läs mer »

Alliansringen – symboliserar evig kärlek

Alliansringen – symboliserar evig kärlek

Svårt att välja? Här får du mer kunskap kring denna vackra ring med flera diamanter. Ringen går även att fås med olika varianter av diamanternas infattning. Läs mer »

Angelica Blick x Safira

Angelica Blick x Safira

I veckan lanserade Safira sitt designsamarbete med Angelica Blick. Kollektionen innehåller ringar, halsband, örhängen och armband – alla med intressanta och spännande former. Läs mer »

9 populära förlovningsringar från Vanbruun!

9 populära förlovningsringar från Vanbruun!

Valet av förlovningsring är inte alltid så enkelt. Inspireras av Vanbruuns nio mest populära modeller, där samtliga ringar är handgjorda och infattade med konfliktfria diamanter med GIA-certifikat. Läs mer »

Bli Queen for a day – hyr en tiara!

Bli Queen for a day – hyr en tiara!

Hos Efva Attling Stockholm kan man nu hyra en tiara till sitt bröllop och bli drottning för en dag. Läs mer »

7 saker du inte visste om Carat

7 saker du inte visste om Carat

Vad är egentligen en Carat? Vi ser det ofta angett efter en diamant, men vad betyder det? Lovisa från VANBRUUN.COM reder ut begreppen  Läs mer »

Kärleksförklaring – gör det med en förlovningsring!

Kärleksförklaring – gör det med en förlovningsring!

Visa din kärlek och att du menar allvar med val av förlovningsring. Vi på redaktionen har samlat våra favoriter.  Läs mer »

Återvunnen kärlek

Återvunnen kärlek

Elin Ryd är smyckesdesignern som vill skapa smycken av återvunnet guld och etiskt riktiga ädelstenar. Hon har skördat stora framgångar med sin särpräglade stil som attraherar både tjejer och killar. Läs mer »

Lisa Olsson lanserar eget smyckesmärke

Lisa Olsson lanserar eget smyckesmärke

Inspirerad av naturens former släpper nu influencern Lisa Olsson sin första smyckesmärke, Nootka.  Läs mer »

Stilsäkra val för vinterbröllopet

Stilsäkra val för vinterbröllopet

Inspireras av snötäckt mark och stjärnklar himmel när du väljer smycken och assessorer till ert vinterbröllop.  Läs mer »

Bianca Ingrosso designar för Guldfynd

Bianca Ingrosso designar för Guldfynd

Bianca Ingrossos tredje kollektion för Guldfynd som lanseras idag fredag 12e oktober "Jag ÄLSKAR vartenda smycke!"  Läs mer »

Cartier-pantern har tagit sitt första steg i Skandinavien

Cartier-pantern har tagit sitt första steg i Skandinavien

Inför den prestigefyllda öppningen av Cartiers flaggskeppsbutik i Stockholm arrangerades ett historiskt och storslaget event på Kungliga Operan. Läs mer »

Trendiga brudfynd i klassisk stil

Trendiga brudfynd i klassisk stil

Gnistrande diamanter och vitguld är en tidlös kombination för den som söker något hållbart och elegant. Läs mer »

Vackra val för Boho-bruden

Vackra val för Boho-bruden

Välj smycken med mjuka former som hämtat inspiration från naturen.  Läs mer »

Efva Attling –stilren design som inspirerar

Efva Attling –stilren design som inspirerar

En rastlös designer som fortsätter att lägga världen under sina fötter genom att ständigt vara nyfiken.  Läs mer »

Spännande formval för den moderna bruden

Spännande formval för den moderna bruden

Välj smycken och ringar utifrån en personlig stil. Här är de lite mer vågade varianterna.  Läs mer »

Glittrande presenter

Glittrande presenter

Här kommer lite tips på presenter som får alla hjärtan att klappa lite snabbare.  Läs mer »

Gyllene favoriter

Gyllene favoriter

Gult guld är klassiskt och tidlöst. För dig som älskar metallen har vi plockat ut sex fabulösa smycken.  Läs mer »

Stiligt för mannen

Stiligt för mannen

Under många år var brudgummen förpassad till en slät ring i rött guld men numera är valmöjligheterna närmast oändliga. Det blir allt mer populärt att välja en bred ring med färgade diamanter. Alternativa material, såsom titan och platina, är riktigt heta på mannens finger i år.  Läs mer »

Vårda era ringar

Vårda era ringar

För att era smycken ska behålla sin lyster bör de rengöras regelbundet.  Läs mer »

Karatkoll!

Karatkoll!

Rent guld är mjukt och blandas därför ofta upp med hårdare metaller. Det är så guldet får sin färg. Läs mer »

Vilka pärlor!

Vilka pärlor!

Håll kolla på pärlorna! Här går vi kortfattat igenom några viktiga saker att tänka på när det kommer till pärlor.  Läs mer »

Trendkoll på rosé

Trendkoll på rosé

Ringar i roséguld har blivit riktigt populära. Här är redaktionens tre favoriter. Läs mer »

Tips på klassiska smycken

Tips på klassiska smycken

Klassiska smycken för att säkra den klassiska brudstilen.  Läs mer »

Modern brudstil med rätt smycken

Modern brudstil med rätt smycken

Här är tre favoriter för att skapa en modern känsla på brudstilen.  Läs mer »

Bli retrobrud med rätt detaljer

Bli retrobrud med rätt detaljer

Här är några favoriter som ger din brudstil en riktig retro känsla.  Läs mer »

Smyckena till vintagestilen

Smyckena till vintagestilen

Det finns smycken för alla smaker och stilar. Här visar vi hur du fixar vintagestilen med dina smycken.  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

VINN THE BRONZING COLLECTION FRÅN ARTDECO- VÄRDE 1 240 KR

Inspirationen för årets bronzing-kollektion tar oss till den italienska staden Ostuni och ett familjeföretag beläget mitt i Città Bianca, där handgjorda och unika keramik- och terrakottaföremål har p....Tävla här

VINN THE BRONZING COLLECTION FRÅN ARTDECO- VÄRDE 1 240 KR

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet