Vad är en vigsel?

Foto: Lindísima Text: Redaktionen

Vem som får gifta sig och vad som händer teoretiskt när en vigsel genomförts är inte helt lätt att veta och kan skilja sig från land till land. Det här gäller i Sverige.

Äktenskap för alla. Sedan den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt. Det betyder att alla par över 18 år kan vigas. Tidigare kunde samkönade par endast registrera partnerskap. En församling ska alltid kunna erbjuda en samkönad vigsel, men enskilda präster har rätt att säga nej till att hålla i gudstjänsten. Då hittar församlingen en annan präst.

Hindersprövning. Hur ni än ska gifta er så måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Lagen säger att ni måste vara över 18 år om ni inte fått ett särskilt tillstånd från Länsstyrelsen. Ni får inte vara nära släkt med varandra eller redan vara gifta med någon annan. Hindersprövningen gäller i fyra månader och måste vara giltig under vigseln.

Intyg. När er hindersprövning blivit godkänd får ni tillbaka ett vigselintyg från Skatteverket. Vigselförättaren fyller i papperet efter vigseln och skickar sedan in det till Skatteverket. Först därefter registreras ert äktenskap i folkbokföringen.

Nytt efternamn. Lämna in ert val av efternamn och eventuellt mellannamn till Skatteverket senast i samband med vigseln.

Vittnen. Vigslar i Sverige är inte giltiga utan två vittnen som är över 18 år.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: