Bröllop utomlands -Så gör ni
Av: Jens Christiansen

Bröllop utomlands - Så gör ni

Att gifta sig utomlands är något alldeles speciellt. Men se till att ni har ordentlig koll på alla regler så att ni slipper en oangenäm överraskning när ni kommer hem – nämligen att ni i lagens mening faktiskt inte är äkta makar!

shutterstock_168554747_WEBB

Suktar ni efter att gifta er i en av världens storstäder eller på en öde strand på tu man hand?

I så fall finns det flera sätt att gå till väga på. Det viktigaste är att ni läser på ordentligt innan avresa och rådfrågar både Skatteverket och landets ambassad om vad som gäller i god tid innan bröllopsdagen

 

Vad gäller i Norden?

Ska ni gifta er någonstans innanför Nordens gränser så ska ni först skaffa precis samma dokument som om ni skulle gifta er i Sverige, dvs hindersprövning och vigselintyg. När ni ansöker om hinderspröving och får godkänt att gifta er så sänds det ut 2 dokument till er.

  • 1. Hinderspröving. Detta slår fast att ni är berättigade och fria att vigas. Detta lämnas till vigselförättaren.
  • 2. Vigselintyg. Detta dokument ska fyllas i av vigselförättaren och sändas in till Skatteverket. Dessa handlingar är giltiga även i Norge, Finland, Danmark och på Island.

Kontrollera med utländska myndigheter!

Enligt internationella bestämmelser ska en vigsel följa lagen i det land giftermålet sker. Om vigseln är giltig i landet där ni gift er, om det så är borgerligt eller religiöst, och ni inte bryter mot svensk lag så godkänns giftermålet generellt även i Sverige. Men det är viktigt att ni själva dubbelkontrollerar vad som gäller i just det land ni ska gifta er. Informationen hittar ni på den aktuella regeringens hemsida. Vissa länder har striktare krav än andra. Viktigt är att ni får ett vigselbevis som ni kan lämna tillsvenska Skattemyndigheten. Innan de registrerat det är ni inte gifta.

Vigsel på en svensk ambassad

Ungefär 20 av Sveriges omkring 100 ambassader, där till några konsulat, runt om i världen har vigselförrättare som erbjuder vigsel för svenska medborgare. Det är ett populärt alternativ, så reservera ert datum i god tid. På ambassader gäller svensk lag så ni behöver en giltig svensk hindersprövning och ha anmält ert val av namn till Skatteverket senast på dagen B. I god tid måste ni ha anmält era fullständiga adresser och era två vittnens namn och fullständiga adresser till ambassaden och om ingen av er bor i landet så måste ni betala en avgift. Glöm inte heller passen och att i efterhand själva anmäla vigseln till Skatteverket i Sverige för att äktenskapet ska bli giltigt. Information hittar ni på www.regeringen.se eller hos varje enskild ambassad. Ni finner även länkar längst ner i denna artikel

Gift er i Svenska kyrkan

I vissa länder har Svenska kyrkan rätt att viga svenska medborgare. Viktigt är att ni tar reda påom svenska präster i ert vigselland får viga enligt svensk lag eller lokala lagar. Det har betydelse förvilka handlingar ni måste ordna fram för att äktenskapet ska bli giltigt. Pass och blankett för kyrklighandling/vigsel som ni beställer av er hemförsamling krävs alltid. Vid svensk ordning behövs också hindersprövning. Om den lokala vigselrätten gäller så varierar kraven och på Svenska Kyrkan Utomlands finns mer information om just landet ni har i åtanke. Tänk på att boka i god tid innan då det snabbt blir fulltecknat hos Svenska kyrkan utomlands. Det går inte att spontangifta sig.

För krångligt? Gör så här!

För minsta möjliga krångel så registrerar ni i förhand ert äktenskap i Sverige, genom borgerlig vigsel. Då är ni fria att med släkt och vänner fira en symbolisk, men lika kärleksfylld, ceremoni - precisvar ni vill! Svenska kyrkan erbjuder till exempel vigselvälsignelse även i länder där de inte har vigselrätt. Då krävs vigsel- eller partnerskapsbevis, vilket alltid kan vara bra att ta med sig till platsen för bröllopet.

 

TIPS

Att gifta sig i Paris eller Las Vegas står högst på listan undantaget exotisk strand. Här kommer våra tips för er som vill uppleva romantikeni Paris eller det mytomspunna Las Vegas

Vigsel_Paris_shutterstock_323266280_WEBB

GIFT ER I PARIS

Med Eiffeltornet och floden Seine i kulisserna så är väl justParis utnämnt till romantikens huvudstadnummer ett, alla kategorier, sedan länge. Ska ni gifta er här såkan ni göra på tre olika sätt.

Inför utländsk myndighet i Paris: En av er måste kunna visa att ni bor eller har bott i Frankrike minst en månad fram till bröllopet. Ni måste även kunna visa pass, uppgifter om vittnena, utdrag ur folkbokföringensom inte är äldre än tre månader, eventuellt äktenskapsförord och eventuella dokument som Svenska ambassaden på plats kräver.

Svenska ambassaden i Paris: Har vigselrätt och finns på adressen; 17, rue du Barbet de Jouy i Paris.

Svenska kyrkan i Paris: Har vigselrätt,men enligt lokal ordning. Kontaktakyrkoherden i Sofiaförsamlingen,som ni hittar på adressen 9, rue Médéric i Paris, så vägleder han ervidare. Församlingen tar ut en kostnadför vigseln.

Vigsel_Las_Vegas_shutterstock_348413147_WEBB

GIFT ER I LAS VEGAS

Neonskimmer, kasinon och konstant underhållning gör Las Vegas till världens nöjesmetropol. Staden som aldrig sover är också en plats där många väljer att gifta sig. För att vigas i Las Vegas krävs medtagen legitimation och personbevis på engelska. Skatteverket rekommenderar att personbeviset innehåller uppgifter om er, civilstånd samt vilka som är era föräldrar. På plats ska ni besöka Clark County Marriage Bureau för att få en Marriage License, vilket kostar 77 dollar ochtillåter er att vigas i USA. Lämpligt är att ta med ett svenskt äktenskapscertifikat som visar att ni har rätt att gifta er i Sverige. Fråga alltid er valda vigselförrättare om vilka handlingar just de kräver. Vigselintyg från vigselförrättare ska sedan skickas till Skatteverket. Det är först när skatteverket har godkänt vigseln som giftermålet är giltigt i Sverige.

 

Länkar till ambassader med vigselrätt:

Sveriges ambassad i Abuja (Nigeria)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Addis Abeba (Etiopien)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Ankara (Turkiet)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Bangkok (Thailand)

Vigsel mellan svenska medborgare samt mellan svensk medborgare och medborgare i annan främmande stat än Thailand. En förutsättning är att åtminstone en av parterna är såväl svensk medborgare som bosatt i regionen Asien/Oceanien.

Sveriges ambassad i Brasilia (Brasilien)

Vigsel mellan svenska medborgare samt mellan svensk medborgare och medborgare i annan främmande stat än Brasilien.

Sveriges ambassad i Dar es Salaam (Tanzania)

Vigsel mellan svenska medborgare samt mellan svensk medborgare och medborgare i annan främmande stat. Även mellan svensk medborgare och medborgare i Tanzania.

Sveriges ambassad i Hanoi (Vietnam)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Harare (Zimbabwe)

Vigsel mellan svenska medborgare samt mellan svensk medborgare och medborgare i annan främmande stat än Zimbabwe.

Sveriges ambassad i Kairo (Egypten)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Lissabon (Portugal)

Vigsel mellan svenska medborgare samt mellan svensk medborgare och medborgare i annan främmande stat än Portugal under
förutsättning att åtminstone en av parterna är svensk medborgare och bosatt i Portugal.

Sveriges ambassad i Madrid (Spanien)

Vigsel mellan svenska medborgare varvid åtminstone en av parterna ska vara bosatt i Spanien.

Sveriges ambassad i Maputo (Moçambique)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Nairobi (Kenya)

Vigsel mellan svenska medborgare samt mellan svensk medborgare och medborgare i annan främmande stat än Kenya.

Sveriges ambassad i Paris (Frankrike)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Peking (Kina)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Rabat (Marocko)

Vigsel mellan svenska medborgare samt mellan svensk medborgare och medborgare i annan främmande stat än Marocko.

Sveriges ambassad i Riyadh (Saudiarabien)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Seoul (Republiken Korea - Sydkorea)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Tel Aviv (Israel)

Vigsel mellan svenska medborgare.

Sveriges ambassad i Tokyo (Japan)

Vigsel mellan svenska medborgare.

 

logo_black-new_300

KLICKA PÅ LÄNKEN FÖR ATT KÖPA SENASTE ALLT OM BRÖLLOP!

 

 

 


Relaterade artiklar

Bröllop i alperna

Bröllop i alperna

Letar du efter en drömdestination för ditt bröllop? Då är Schweiz det perfekta valet. Här är varför:  Läs mer »

Strandbröllop - Inspiration

Strandbröllop - Inspiration

Funderar ni på att gifta er på en strand och ha festen utomhus? Här är de bästa tipsen på hur man får det att fungera. Läs mer »

Gift er i landet som andas romantik

Gift er i landet som andas romantik

Vare sig man vill gifta sig på ett snötäckt berg i Alperna, i det vackra rådhuset i Rom eller med vinden i håret och doften av havet på Amalfikusten så har Italien fullt av oförglömliga platser att gifta sig på. Bröllopskoordinatorn och vigselförrättaren Annika Widen på Italienskabröllop har hela It Läs mer »

Ski in-vigsel efter skidmålgången!

Ski in-vigsel efter skidmålgången!

Ifjol var det premiär för ski in-vigslar under Vasaloppets vintervecka. Då valde sjutton par att skida vidare till prästen efter sina lopp. I år är det dags att återigen arrangera denna unika vigselmöjlighet. Läs mer »

Idag inträffar ett extra snyggt och populärt bröllopsdatum - 20200202!

Idag inträffar ett extra snyggt och populärt bröllopsdatum - 20200202!

Idag, den 2 februari, inträffar en typ av datum som inte kommer att återkomma på flera tusen år – 20200202. Att gifta sig denna symboliska dag har därför stått högt på mångas lista! Läs mer »

Gift er - i en igloo!

Gift er - i en igloo!

På alla hjärtans dag, den 14 februari 2020 bjuder Pite Havsbad och Iglootel in till en unik möjlighet med drop in-bröllop. Nu har alla kärlekspar möjligheten att gifta sig i detta frusna mästerverk. Läs mer »

Drop in-vigsel på nyårsafton?

Drop in-vigsel på nyårsafton?

För fjärde året i rad håller Masthuggskyrkan öppet för par som vill fira in det nya året som nygifta! Förra året vigdes hela 31 par i kyrkan under loppet av några timmar. Läs mer »

Samkönade vigslar firar tio år!

Samkönade vigslar firar tio år!

För tio år sedan fick Sverige en könsneutral äktenskapslag och Svenska kyrkan beslutade om samkönad vigsel. Svenska kyrkan i Umeå uppmärksammar nu tioårsjubileet med att inbjuda till drop in-vigsel under Umepride. Läs mer »

Unik chans att gifta er i grönskan – i Drömparken

Unik chans att gifta er i grönskan – i Drömparken

I år erbjuder Enköpings kommun er möjlighet till en extra blomstrande kärleksförklaring. Under evenemanget Trädgårdsdagen i september arrangeras drop in-bröllop i den berömda Drömparken. Läs mer »

Gift er hållbart – med ekobröllop på Söder!

Gift er hållbart – med ekobröllop på Söder!

Den 24 augusti arrangeras ekobröllop på Skånegatan. Välj mellan två vigselpaket där klänning, håruppsättning, brudkrona, bukett, sång och fotografering ingår. Eller kan ni enbart komma och viga er – helt kostnadsfritt! Läs mer »

Gift er i Vasaloppsmålet!

Gift er i Vasaloppsmålet!

I vintras vigdes 17 par efter målgången i Vasaloppets vintervecka och anmälningarna för årets sommarvecka har redan börjat droppa in. Anmäl ert intresse till Mora församling som återigen arrangerar bike-in och run-in-vigslar – med start 9 augusti. Läs mer »

Drop in-vigsel i Helsingborgs rådhus

Drop in-vigsel i Helsingborgs rådhus

För att underlätta för kärleken har Helsingborgs stad infört drop in-vigslar. Nästa tillfälle är den 3 augusti och det är bara att träda in och slå till!  Läs mer »

Tawian säger ja

Tawian säger ja

Shane och Marc första gayparet att gifta sig i Asien Läs mer »

Vad gäller vid kyrklig vigsel?

Vad gäller vid kyrklig vigsel?

Vi får många frågor till Allt om Bröllop där svenska brudpar undrar om vett och etikett, traditioner och såklart om vigsel. De flesta undrar ”Vad är det som gäller egentligen?” Läs mer »

Björn Ranelid viger par vid Slussen på pingstafton

Björn Ranelid viger par vid Slussen på pingstafton

Kö till att få vigas av Björn Ranelid vid drop in-bröllop.  Läs mer »

Sommarbröllop med minimal planering på Skansen

Sommarbröllop med minimal planering på Skansen

Den 15:de juni hålls, för tionde året i rad, Drop in-bröllop på Skansen. Par från hela Sverige kommer för att gifta sig med sin stora kärlek eller förnya sina bröllopslöften på ett sommarvackert Skansen.  Läs mer »

De vann en VIP-vigsel på Arlanda

De vann en VIP-vigsel på Arlanda

Sandra och Jonas vann Allt om Bröllops tävling om en VIP-vigsel på Arlandas VIP-avdelning Läs mer »

Vigsel i nyårsnatt - Fira in det nya året som äkta hälft!

Vigsel i nyårsnatt - Fira in det nya året som äkta hälft!

Under nyårsnatten håller stämningsfulla Barkarö kyrka i Västerås nattöppet för giftassugna. Läs mer »

Allt om Bröllop firar kärlekens mångfald

Allt om Bröllop firar kärlekens mångfald

Nästa vecka är det dags för Stockholm Pride och vi på Allt om Bröllop kommer att finnas på plats vid drop in-vigslar för att fira mångfaldig kärlek tillsammans med er! Läs mer »

Drop in-vigsel under Stockholm Pride

Drop in-vigsel under Stockholm Pride

Länge leve kärleken! Under den kommande pridefestivalen Europride i Stockholm har par nu chansen att säga ja till den de älskar under en drop in-vigsel.  Läs mer »

Leve Kärleken!

Leve Kärleken!

Äntligen! När Harry och Meghan gifte sig i St George’s Chapel nu i helgen så har vi väl en gång för alla kommit bort från förlegade etikettsregler som tidigare satt krokben för kärleken?  Läs mer »

Bröllop med minimal planering

Bröllop med minimal planering

(ANNONS) 9 juni är det dags för Skansens årliga bröllopsevent med Drop in-bröllop. Detta har blivit en världsomtalad succé!  Läs mer »

Stora bröllop sätter trender

Stora bröllop sätter trender

Kungliga bröllop får stor uppmärksamhet i media och kungligast av alla är det engelska kungahuset.  Läs mer »

Australien röstar ja!

Australien röstar ja!

Nästan 13 miljoner personer gick och röstade för ett lagförslag som ger homosexuella rätten att få gifta sig i Australien. Det har inte varit självklart bland politikerna att detta ska vara tillåtet. Exempelvis är självaste premiärministern, Tony Abbot, öppet emot detta. Känns kanske konstigt att de Läs mer »

Gift er i Las Vegas

Gift er i Las Vegas

Neonskimmer, kasinon och konstant underhållning gör Las Vegas till världens nöjesmetropol. Staden som aldrig sover är också en plats där många väljer att gifta sig. Såhär lyckas ni med Las Vegas-bröllopet. Läs mer »

Kan vi vigas utomlands?

Kan vi vigas utomlands?

Det finns flera vigselalternativ utanför Sveriges gränser. Ni kan vigas i Svenska kyrkan utomlands, på en svensk ambassad eller i en utländsk kyrka eller rådhus. Det finns en mängd regler att följa, se till att ni noggrant har undersökt vad som gäller för just er vigselplats innan ni reser. Var noga Läs mer »

Hur kan vi gifta oss?

Hur kan vi gifta oss?

I Sverige har kyrkliga vigslar varit tradition under en längre tid men fler och fler väljer att gifta sig i andra sammanhang. För att äktenskapet ska bli juridiskt giltigt finns dock några begränsningar. Läs mer »

Vad är en vigsel?

Vad är en vigsel?

Vem som får gifta sig och vad som händer teoretiskt när en vigsel genomförts är inte helt lätt att veta och kan skilja sig från land till land. Det här gäller i Sverige. Läs mer »

Så fixar ni vinterbröllop

Så fixar ni vinterbröllop

Vintermånaderna kan kännas gråa och kalla, men med rätt dekor och accessoarer så försäkrar ni er om en vintervit och gnistrande tillställning. Precis så som man önskar att ett vinterbröllop ska vara – med eller utan snö. Läs mer »

Bästa tipsen för höstbröllopet

Bästa tipsen för höstbröllopet

Höstsäsongen bjuder på ett vackert sensommarsken och härliga röda, gula och orangea nyanser. Läs mer »

Ordna vårbröllopet

Ordna vårbröllopet

Våren är den säsong som bjuder på ljus, efterlängtade vårblommor och smakrika primörer. Fortfarande är det en hel del brudpar som väljer att gifta sig under vårmånaderna och framförallt då under vårens högtider såsom pingst, även om det var ännu vanligare förr. Läs mer »

Lyckas med sommarbröllopet

Lyckas med sommarbröllopet

Prunkande trädgårdar, gröna gräsmattor, solen och värmen har gjort sommarsäsongen till förstahandsvalet för många skandinaviska brudpar. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

Aob1-20121

 

Allt om Bröllops Omslagsbrud 2021

Nu har DU chansen att bli en av tre vinnare att bli vår omslagsmodell! Alla över hela Sverige kan tävla om att vinna vår stora tävling Allt om Bröllops Omslagsbrud 2021....Tävla här

Allt om Bröllops Omslagsbrud 2021

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Bröllopsbloggen
Bröllopsbloggen

Frukostmöte inför modefotografering..

Igår blev jag väl mottagen av Azniv som arbetar på Radisson Collection Strand i Sthlm. Jag fick en guidad tur på hotellet, wow så vackert, och så s...Läs inlägget

Theresa Skjolden
Theresa Skjolden

SECONDHAND GULD & LOKAL SMED!..

Vad betyder Slow Wedding? Jag har liksom hittat på begreppet utifrån ”Slow Fashion” och vet inte om frasen ens existerar, vet du? 😉 Me...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Förlovningsfesten..

Partytajm! Såklart hade vi en förlovningsfest. Vi missar sällan ett tillfälle att festa till det. Eller jo förresten. Vi bjuder in alldeles för säl...Läs inlägget

Julia Dannfors
Julia Dannfors

Vinprovning..

För några veckor sedan var vi och provade vinet vi ska ha på bröllopsmiddagen. Det ska ju passa till maten så det mest rimliga hade väl varit att p...Läs inlägget

Sarah Müller
Sarah Müller

En liten uppdatering…..

De nya inbjudningskorten har nu skickats ut och det gäller att hålla tummarna och hoppet uppe för att sommaren ska bli bra och att vi kan ha bröllo...Läs inlägget

Lovisa Swärd
Lovisa Swärd

Längesen nu!..

Hej! Nu var det ett bra tag sen jag kikade in här. Men som för de allra flesta så har ju denna höst såsom vår varit väldigt märklig. Man glömde Läs...Läs inlägget

Maria Busck
Maria Busck

Perfekt hy till bröllopet med ansiktsbehandlingar..

Hej på er. Jag vill ju att min hud ska vara i sin allra bästa form på mitt bröllop. Därför har jag nu börjat förberedelserna genom att inleda ett s...Läs inlägget

Angela Nakitende
Angela Nakitende

Paus..

Hej vänner! Hur mår ni? Här har det varit tyst i en månad. Inte i min vildaste fantasi hade jag trott att livet skulle vara lika ovisst nu som då. ...Läs inlägget

Stefanie Bäfvenberg
Stefanie Bäfvenberg

En liten uppdatering...

Hej alla. Det har verkligen känts motigt att skriva här under en lång tid. Största anledningen har varit för att jag har verkligen inget nytt att k...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

TILLBAKA PÅ RUTA 1..

Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi till slut beslutat oss för att flytta fram bröllopet ett år. Hejdå 2020 – du är ändå inte et...Läs inlägget

annons

Är du intresserad av att hitta ett casino utan konto, klicka här

Information om casinon utan licens hos spelpressen.  Casinon utan licens

Läs allt om casino utan svensk licens i den här guiden

Intresserad av att testa casinon utan licens?
Hos Casinotopp hittar du alla bra casinon utan licens i Sverige.

Här hittar du information casino online utan konto

Upp