Vilda viner
Av Argot Murelius

Vilda viner

- Med smak av naturen

Hajpade, haussade, hyllade och hatade. Naturviner har en tendens att skapa känslosvall, somliga älskar dem, andra tycker de är nonsens och rävgift. Om du inte redan stött på dem reder vi ut begreppet åt dig, så att du kan smaka dig fram och bilda en egen snask eller snusk-uppfattning.

FENOMENET SMÖG IGÅNG på 60-ta­let, utan någon vidare uppmärksam­het. För ett tiotal år sedan var natur-viner något som enbart självutnämnda gastronomi-nördar läppjade. Det var som en hemlig handskakning bland vinmakare, matskribenter och krog­folk. "Naturviner har mer personlig­het", hette det, de smakar sann terroir och framställs såsom viner produce­rades förr, innan vuxensaft började masstillverkas med industriella meto­der. Själva benämningen säger ju allt - naturviner är mer naturliga, befriade från tillsatser, gjorda på obesprutade druvor.

Sakta hittade de till vinlistor lite varstans i världen, framförallt på trendiga restauranger med gård-till-gaffel-patos. Idag tycks de finnas överallt, hos finsmakarkrogen, på kvartersbistron, i barer och bland System-bolagets utbud.

Du känner igen dem på de udda, ofta spretiga etiketterna; ibland stor konst, stundom schvungfullt klotter. Många har rebelliska, poetiska namn som närmast pekar stinkfingret åt snorkiga château-beteckningar. De signalerar mer skoj än sommelier-all­var. Det här är inte husets vanliga röd­tjut eller Chardonnay.

Men det betyder inte att de produce­ras på ett oseriöst sätt. Naturvinsma­kare är precis lika passionerade och noggranna som alla andra tillverkare. Kanske än mer. De tar större risker då bekämpningsmedel är bannlysta och tillverkningsprocessen är svårare att kontrollera. Har de otur går skörden och/eller slutprodukten åt skogen.

_DSC5276_webb

Dessa otyglade viner framställs med minimalt mänskligt ingrepp, utan någon som helst tech-ig mani­pulation. De handplockade druvorna pressas till must, sedan får de göra sin egen grej, så att enbart naturen och växtplatsen påverkar smak och doft. Inget tas bort, inget tillsätts, varken socker, syra, tanniner eller ekchips. Inte ens jäst. Konventionella vinma­kare använder odlad jäst för att sparka igång jäsningsprocessen i druvmus­ten; naturvinsdito låter musten få sin kick av vilda jästsvampar som finns naturligt på druvorna - därav en del av den där personligheten som entusi­asterna lovordar. De lagrar sedan sina ofärdiga alster i smak-neutrala ståltan­kar, terrakotta eller betongkärl, istället för ekfat som tillför aromer. Många filtrerar inte ens vinerna, vilket kan resultera i en lätt grumlig dryck.

Så långt är alla ense. Att tillsätta sulfiter är dock kontroversiellt. De an­vänds flitigt vid vanlig vinframställ­ning (en del i rödvin, mer i vitt, mest i boxvin) och har en rad fördelar: de dödar bakterier, motverkar oxidering och stabiliserar vinet så det inte mog­nar i förtid. Puristerna tycker det stri­der mot själva konceptet att addera sulfiter, andra menar att minimala mängder är okej. Bland de som också pimplar naturviner finns det många som gladeligen hinkar i sig glasvis och hävdar att de aldrig får baksmälla, just för att vinerna inte innehåller sulfiter (utöver de som uppstår spontant vid jäsningen). Myt eller sanning? Döm själv. Mina egna (otaliga) erfarenhe­ter har visat sig vara både behagliga och bedrövliga. Jag kan inte minnas en enda dagen-efter katastrof då jag maraton-bälgade "nakna" viner i Georgien, men jag känner fortfarande av blåtiran och huvudvärken efter ett sladdrigt pass i Slovenien. Nej, jag dricker inte lika mycket hemma, och ja, jag är en groupie.

Vin nature, som det så vackert ock­så heter framställs numera på vingår­dar från Sydafrika till Europa och från Latinamerika till Nya Zeeland, i både röda, vita, rosé och så kallade orange varianter - bärnstensfärgade viner som får sin gyllene kulör då man lå­ter druvskalen macerera med musten, från några timmar till flera månader. Fransmännen myntade även uttrycket Pétillant Naturel, eller Pet Nat, alltså naturligt bubbelvin.

Gravner vigneto Dedno 2 foto A.Barsanti_webb

Glöm de gamla uttjatade vinter­merna, naturviner förtjänar en egen glosbok. De kan dofta granskog, harts och regnvåt sky. Ibland är de parfyme­rade likt prinsesstårta, midsommar­blomster eller bär som tumlar genom ett solvarmt vetefält. Ibland luktar de höstack, tändsticksplån och armhåla, allra helst bärnstensvinerna vars skal­maceration ger dem en mer robust karaktär och emellanåt en märkbar strävhet. Det må låta oaptitligt, men lufta vinet i glaset en stund så mjuk­nar det till något helt delikat. Geor­gien har producerat vin i 8 000 år, där sörplar de orange vin som om det vore vatten och menar att det är den perfekta måltidsdrycken då det anpassar sig till såväl lätta som tunga rätter, vare sig det är grönsaker, fisk, kött eller mittemellan.

Väl i munnen rör sig naturviner från oförargliga till våghalsiga, med allsköns fröjdfulla schatteringar där­emellan. De kan vara syrliga, mineral-friska, tanninrika och mustiga, somliga har en uttalad sälta, andra har spår av mjölksyra. De kan te sig hemtama som en hushålls-Sauvignon och pompösa som ett gråskäggigt årgångsvin med toner av ädelröta, bittermandel och pomerans. Själv får jag ibland nästan synestetiska upplevelser där smakerna påminner mer om färger, former och tablåer än regelrätta aromer. Jag har testat viner som transporterat mig rakt in i en renässansmålning (Ageno, 2015, en Malvasia från Emilia-Romagna) och som fått min hjärna att snabbspola scener från en påhittad Quentin Taran­tino film (Hüpnos, Sous La Végétal, 2018, en grekisk Muscat). Med andra ord, naturviner bjuder på äventyr. Så glöm för säkerhetsskull också de där förväntade smakerna som vanliga viner levererar.

Än så länge har naturvin inte fått nå­gon övergripande certifiering, Frank­rike instiftade dock klassificeringen Vin Méthode Nature för snart två år sedan. Kruxet med naturviner är att de inte tillverkas i några enorma mängder, de kan sålunda vara svåra att få tag på; kultförklarade favori­ter säljer slut i ett nafs. Och eftersom vinmakarna förlitar sig helt och hållet på vädergudarna kan en årgång skilja sig enormt från en annan. Däri ligger charmen, det här är levande viner som berättar historier om jordmån, sol, regn, rusk och det hårda slitet som krävs för att faktiskt buteljera de hyllade-hatade dropparna.

Namnlöst-3_webb

Naturvinernas heliga Graal Gravner, Italien/Slovenien

Det går inte att skriva om naturviner utan att nämna Joško Gravner och hans sägen om susade dyrgrip, Gravner Ribolla Gialla; ett djupt bärnstensfärgat vin med hår på bröstet som sjunger brända men sammetslena baryton toner. Det lagras på importerade, georgiska kvevri. Joško är en legend, den första utanför Georgien att producera skalmacererade viner i amforor; gudfadern av modern orange vinproduktion. Hans odlingar sträcker sig från italienska Gorizia (granne med nästan lika legendariska producenten Radikon) över gränsen till Slovenien, ett land som också gjort sig känt för ypperliga naturviner.

Sorteras i kategorin "mindre otyglade naturvinsupplevelser " Meinklang, Österrike

En familjeverksamhet med pastorala odlingar på den österrikiska-ungerskagränsen. Klanen Michlitsframställer inte bara viner, de driver även ett cirkulär, Demeter-certifierad jordbruk, med frukt och grönsaksodlingar och kor som gödslar vinrankorna - vilket förklarar kossan på somliga etiketter. Ett antal av deras viner lagras i futuristiskacementägg som hjälper vinmolekylerna cirkulera, vilket bidrar till subtilt nyanserade viner. Graupert betyder ovårdad på den lokala dialekten, Meinklangs Graupert Pinot Gris framställs av druvor vars stockar aldrig beskärs.

Kvalitetsviner med humor och ett hälsosamt förakt för snobbism Milan Nestarec, Tjeckien

Milan Nestarec buteljerarenligt egen utsago 200% renodlad levnadsglädje och 0% bullshit. Han har aldrig gjort något annat än jobbat med viner och fick axla allt ansvar för familjens blygsamma verksamhet redan som 16 åring. I en f.d. kistfabrik producerar Milan både enklare bordsvin och mer komplexa rariteter som han putslustigt döper till bl.a. WTF,  Royale with cheese och Bum BumCha, en rosé Pet Nat med experimentlusta, gjord på Riesling och Blaufränkisch, en utbredd druva i Centraleuropa.

Generösa, karaktärsfulla viner med georgisk själ Pheasant's Tears, Georgien

Amerikanen John Wurdeman,vinvärldens mesta bonvivant hamnade i Georgienav en slump och begåvadesmed någon hektar vinrankor. Den svällde til lvingården Pheasant's Tears (fasanens tårar), döpt efteren georgisk sägen om hurenkom de bästa vinerna kan få fasaner att gråta. Johnkunde inget om viner, nu ärhan en av landets ledandeproducenter. Det finns ca 500 inhemska druvarterhär, John odlar flertalet ochlagrar sina viner på traditionelltvis, i s.k. kvevri, torpedformadeamforor (lerkrus) som grävs ner i jorden för att hålla jämn temperatur. En normalstor kvevri rymmer800 liter - stor nog att hysaen vuxen karl.

Kvinnliga viner med krut Arianna Occhipinti, Italien

Arianna Occhipinti är entypisk siciliansk donna;stark, orädd och eldig. Hon v'ar endast 21 år gammal när hon släppte sitt första opus, ett raffinerat rödvin, gjord på den lokala Frappatodruvan, från en ynkahektar på Siciliens sydöstrakant. Idag äger hon hela 17 hektar med både unga och gamla vinstockar, samt 15 till med mandel och olivträd (Ariannas olivolja är prima).Hennes vita SP68 är encitrus-sval skönhet, hennesfem röda är varma, meden elegant återhållsamhetsom skiljer sig från Siciliensklassiskt voluptuösa Nerod'Avola viner.

Relaterade artiklar

Höstens Rioja med rötter från Österlen - Karl Fredrik Rioja Crianza 2018

Höstens Rioja med rötter från Österlen - Karl Fredrik Rioja Crianza 2018

Alla årstider har sin alldeles egna charm och när sommaren går mot sitt slut tar hösten vid med tända ljus och långkok. Det blir mörkare ute men varmare inne och till säsongens alla mustiga grytor lanserar nu Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén sitt första rödvin. Läs mer »

Richard Juhlin

Richard Juhlin

Richard Juhlin smittades av hans pappas brinnande intresse för vin och en resa till Moseldalen när Richard var åtta år fick han att förstå hur otroligt gott ett vin kunde vara. När Richard sedan vid 24 årsålder hamnade i Reims blev han förälskad och följde sin passion tills den blev hans framgångsri Läs mer »

 Succényheten från Europa nu i Sverige – Vintonic!

Succényheten från Europa nu i Sverige – Vintonic!

Nu lanseras succé-nyheten Vintonic äntligen i Sverige, drycken har sedan lanseringen i Europa 2020 satt ett rejält avtryck! Succén grundar sig i den geniala idén att göra en färdigblandad dryck på vitt vin på den karaktärsfulla trenddruvan Grüner veltliner och en riktig premium-tonic – Vintonic helt Läs mer »

Nu lanseras världssuccén Ultimate Provence Rosé i Sverige

Nu lanseras världssuccén Ultimate Provence Rosé i Sverige

Ultimate Provence är vida känt för sin fantastiska ”state of the art” egendom och dess enastående viner. Globalt går rosévinet att finna på såväl topprestauranger som trendiga barer. Rosén presenteras i en unik glasflaska med elegant relief som är vackert präglad med domänens ikoniska emblem "UP". S Läs mer »

Karl Fredrik Gustafsson lanserar Karl Fredrik Rosé

Karl Fredrik Gustafsson lanserar Karl Fredrik Rosé

En iskall flaska Karl Fredrik Rosé är det ultimata vinet för sommarens soligaste dagar och ett perfekt komplement till Karl Fredriks omtyckta viner. Rosévin är en synnerligen populär dryck kring sommartid där Karl Fredrik Rosé lyfter fram förtjusande smaker av jordgubb och hallon som för tankarna ti Läs mer »

Drinktips till bröllopet

Drinktips till bröllopet

Drinktips från TREAT på sommarinspirerade drinkar som kan serveras på er bröllopsmottagning eller blandas hemma. Kreativa drinkar som både ska smaka gott och se spektakulära ut. Läs mer »

Hembakat dessertbord till bröllopet

Hembakat dessertbord till bröllopet

Det finfina med bröllop är att trots traditioner eller trend så kan ni som brudpar utforma er bröllopsdag precis så som ni själva önskar. Det personliga och intima bröllopet är här för att stanna. Fler och fler brudpar väljer att skippa bröllopstårtan för att istället njuta av ett dessertbord och vi Läs mer »

Vegansk hemkunskap

Vegansk hemkunskap

Det här är boken för dig som är nyfiken på vegansk matlagning, men kanske inte riktigt vet var du ska börja. Gustav Johansson, som driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt gott”, berättar här om tekniker och råvaror och visar hur du kan använda dem på olika sätt. Nedan får ni ett smakprov ur  Läs mer »

Bröllopstårta

Bröllopstårta

Bröllopstårtan och/eller desserten har sedan länge varit en av de större höjdpunkterna under bröllopsfesten. Här tipsar vi om hur ni väljer ut rätt godsaker till er och era gäster.  Läs mer »

Hjärttårtor – en söt bakelse till Alla hjärtans dag!

Hjärttårtor – en söt bakelse till Alla hjärtans dag!

Katarina Hörnberg som driver pysselmagasinet Diy Sweden delar med sig av sitt mumsiga recept på hjärttårtor med smak av lemoncurd och hallon. Perfekta att bjuda nära och kära på till Alla hjärtans dag. Läs mer »

10 bubbel till nyår

10 bubbel till nyår

Ska det vara bubbel till maten på nyår så satsa på en bra champagne som klarar av att matcha allt från Foie gras, ostron och hummer. Vid tolvslaget kan ni komplettera med ett bra mousserande vin för mindre pengar än vad en bra Champagne kostar. Vill ni introducera något nytt så satsa på ett bubbel Läs mer »

Öl eller Bubbel på bröllop?

Öl eller Bubbel på bröllop?

Inget bröllop utan bubbel! Men kan man servera öl på bröllop? Här kommer några tips på både öl och mousserande vin. Läs mer »

Svensk gin poppar

Svensk gin poppar

Aldrig tidigare har det funnits så många svenska ginsorter som nu. Den intresserade kan botanisera bland en variation av flaskor och kryddningar och nya brännerier har poppat upp från söder till norr. Här berättar en nykomling, Kurjovikens sin beundran till gin och delar ett drinkrecept som passar p Läs mer »

Boho Bar

Boho Bar

Nathalie och Emily är vännerna som gjorde sin dröm till verklighet. Med värme och roliga kombinationer av frukt och grönt lockas både ögat och magen.  Läs mer »

Så mycket såldes Charles och Dianas bröllopstårta för

Så mycket såldes Charles och Dianas bröllopstårta för

Intresset för prinsessan Diana är fortfarande enormt i Storbritannien. Nu har en 40 år gammal tårtbit från hennes bröllop med prins Charles sålts på auktion. Läs mer »

Tre vanliga dryckesalternativa

Tre vanliga dryckesalternativa

Det brukar vara kutym att bjuda på all dryck till maten, därefter kan ni själva välja hur ni vill göra. Här är tre alternativ: Läs mer »

En tårtmästares bästa tips!

En tårtmästares bästa tips!

Josefin har sedan några år tillbaka drivit sin verksamhet under namnet The Craving Solution. Under hösten 2018 blev hon utsedd till Årets Tårtmästare, tog ett silver i Scandinavian Cake Show, Sweet table kategorin och har flertalet publiceringar i såväl branschtidningar som bröllopsmagasin. Läs mer »

Gin Tonic - Världens bästa drink

Gin Tonic - Världens bästa drink

OM man nu ska välja en drink som ska passa alla då finns det bara en att välja på; nämligen klassikern gin och tonic. Låter det tråkigt? Nej då har du fel. Inget kan vara bättre under sommaren och nu finns oändligt många varianter.  Läs mer »

6 tips på Champagne under 400kr

6 tips på Champagne under 400kr

Det kommer fler och fler mousserande viner av riktigt fin kvalité från världens alla hörn men kungen av allt som bubblar är trots allt Champagne. Champagne till alla på ett stort bröllop kan kosta en del men brudskålen kräva denna ädla dryck och inget annat. Men vad måste man betala för att få en br Läs mer »

Bröllopstårta med jordgubbar och italiensk maräng

Bröllopstårta med jordgubbar och italiensk maräng

När man som brudpar väljer bröllopstårta är det viktigaste såklart att man själv gillar tårtan. Extra roligt är det om brudparet själva bakar sin egna bröllopstårta, mer personlig bröllopstårta än så kan det knappast bli. Victoria Willén driver bloggen Victorias Provkök och delar med sig av sitt rec Läs mer »

Fyra tips på lättgjorda snittar till brudskålen!

Fyra tips på lättgjorda snittar till brudskålen!

Jenny Andrén ger tips på fyra stycken enkla och goda snittar till brudskålen. Perfekta att göra kvällen innan bröllopet.  Läs mer »

Bubblande lycka är rosa

Bubblande lycka är rosa

Prosecco är det populäraste bubblet på Systembolaget och nu kommer den även som rosé. Vi tar oss en titt på olika mousserande viner vars gemensam nämnare är att de alla är rosa. Här är 8 tips.  Läs mer »

Duka upp med godis

Duka upp med godis

Att duka upp med ett dessertbord blir mer och mer populärt bland brudpar och lika så börjar det bli att duka upp med snacks och godis. Här ger vi er tips på hur ni bygger upp en riktigt god och dekorativ godisbar. Läs mer »

Hyr en egen bar med er egen unika drink till bröllopet

Hyr en egen bar med er egen unika drink till bröllopet

Allt om bröllop har träffat Joel som driver TREAT som utvecklat ett helt koncept kring detta med att skapa en egen barupplevelse på ett event med unika cocktails och kreativa lösningar som skapar ett roligt inslag på vilket bröllop som helst. Joel var först bara en vän till grundarna men har nu även Läs mer »

Picknick-bröllop

Picknick-bröllop

Så fixar du ett trädgårdsbröllop med picknick. I dessa dagar då vi rekommenderas att vara ute och kanske måste du ha ett mindre bröllop än du tänkt? Varför inte skapa ett picknickbröllop?  Läs mer »

Mousserande vinterdryck – Sparkling & Spices från Blossa!

Mousserande vinterdryck – Sparkling & Spices från Blossa!

Har ni missat Blossas lansering av Sparkling & Spices? Den bubblande drycken förenar glöggkryddor med mousserande vin och är perfekt för mingel och som gå-bort-present. Läs mer »

Cava i vinterskrud – à la Camilla Thulin

Cava i vinterskrud – à la Camilla Thulin

I somras gästdesignade Camilla Thulin True Colours Cavaflaska. Nu kommer uppföljaren – en vintergnistrande variant i begränsad upplaga som även denna är framtagen i samarbete med Regnbågsfonden. Läs mer »

Berika njutningen med kunskap – med nya Advanced Master Class 1.1

Berika njutningen med kunskap – med nya Advanced Master Class 1.1

Är din partner en whisky-nörd? Överraska med kunskap i form av Advanced Master Class från High Coast Whisky – en djupdykning i teori och praktik kring olika delar av whiskytillverkningen. Läs mer »

Hyr miljövänligt porslin till bröllopsfesten!

Hyr miljövänligt porslin till bröllopsfesten!

Rental Stories har teamat ihop sig med Cervera och nu kan ni hyra vackert, kvalitativt och modernt porslin till bröllopsfesten. I sortimentet hittar ni bland annat portugisiskt lergods, vinglas och munblåsta ljuslyktor och minivaser. Läs mer »

True Colours – cava med ett mervärde

True Colours – cava med ett mervärde

Årets design av True Colours Cava är signerad Camilla Thulin. Drycken passar perfekt för att fira kärleken under Prideveckan i Stockholm som startar idag. Eller som en god, och samtidigt vacker cava med ett mervärde, på förminglet eller möhippan. Läs mer »

Champagne - 9 vårtips

Champagne - 9 vårtips

Vi på Allt om Bröllop har här valt ut nio Champagner som vi varmt rekommenderar, och delat in dem i tre kategorier utifrån pris. Läs mer »

Cava - 4 bra tips på vardagslyx

Cava - 4 bra tips på vardagslyx

Bubblande vin är ren glädje tappad på flaska och ingen dryck passar väl bättre på ett bröllop. Det behöver inte vara dyrt även om det alltid känns exklusivt. Denna gång tittar vi närmare på Spaniens mousserande vin, Cava, som är ett prisvärt tips om ni vill ha bubblor Läs mer »

Bubblande känslor och färgsprakande välkomstdrinkar

Bubblande känslor och färgsprakande välkomstdrinkar

Är champagne inte riktigt eran grej eller vill ni ge era gäster en ny och somrig smakupplevelse? Vi har samlat 5 alternativ som vi tycker är det givna valet för brudskålen till sommarens alla bröllop! Läs mer »

Alkoholsnålt bröllop

Alkoholsnålt bröllop

Alkohol kan för vissa vara en känslig fråga. Har man någon i familjen som inte kan hantera sprit drar man sig kanske för att bjuda personen på bröllopet. Men det finns knep som begränsar intaget. Läs mer »

9 delikatesser att servera på höstbröllopet

9 delikatesser att servera på höstbröllopet

Vankas det höstbröllop? Här har vi samlat smått och gott som inte ruinerar plånboken och håller gästerna mätta och varma i höstmörkret.  Läs mer »

Festlig rosébjudning med en touch av Provence

Festlig rosébjudning med en touch av Provence

Skapa en extra twist på festminglet – genom att hyra en egen rosétruck! Läs mer »

Bubblande dryck med kärleksbudskap

Bubblande dryck med kärleksbudskap

Sätt färg på bröllopet med spanska mousserande vinet True Colours – som nu kommit i en praktisk och festlig liten piccoloflaska. Läs mer »

Bröllopsmiddagen som är bra för plånbok och miljö

Bröllopsmiddagen som är bra för plånbok och miljö

Nu har ett bröllopspar chansen att få maten på sin bröllopsmiddag – helt gratis! Med initiativet ”Respect Food” kombineras festligheterna med mat som annars hade slängts. Läs mer »

3 Trendiga bubbel till sommaren

3 Trendiga bubbel till sommaren

Svenska designers stylar sommarens trendigaste bubbel Läs mer »

3 x rosa sommardrinkar

3 x rosa sommardrinkar

Välkomna bröllopsgästerna med en frisk och bubblande fördrink. Här är tre rosa sommardrinkar i kärlekens tecken.  Läs mer »

Drömtårtorna du vill beställa idag

Drömtårtorna du vill beställa idag

Bröllopets bakverk är mer personliga än någonsin. Här är underverken ni önskar bjuda era bröllopsgäster på. Läs mer »

En personlig bröllopsmiddag

En personlig bröllopsmiddag

Maten har en central plats på bröllopet. Här tipsar kocken Anders Julin om hur ni skapar en gastronomisk totalupplevelse.  Läs mer »

Så mycket mat går åt!

Så mycket mat går åt!

Det går att spara en hel del slantar om ni själva ordnar med maten eller i alla fall drycken till bröllopsfesten. Men se till att det finns tillräckligt av allt!  Läs mer »

Sugen på kunglig bröllopstårta?

Sugen på kunglig bröllopstårta?

För 33 år sedan gifte sig prins Charles och Diana. Nu har en bit av parets bröllopstårta sålts på auktion.  Läs mer »

Trendspaning: Naked cake

Trendspaning: Naked cake

De allra flesta brudpar vill ha en bröllopstårta för att enligt klassiskt manér dela första biten med varandra. I ropet just nu är att skära i en rustik naken tårta.  Läs mer »

Rosa tårtfavoriter

Rosa tårtfavoriter

Glöm helvita tårtor, satsa på en färg som sätter tonen. Läs mer »

Dessert eller tårta?

Dessert eller tårta?

En del brudpar tycker att både dessert och tårta kan bli lite mycket. Det finns inga regler så känn efter vad ni tycker.  Läs mer »

Varifrån kommer macarons?

Varifrån kommer macarons?

Kärt barn har många namn; macaron, makron, makaron och lika många uttal. Läs mer »

Höstinspirerad meny

Höstinspirerad meny

Hösten bjuder på en mängd godsaker som är tacksamma att plocka in i menyn. Det känns både fräscht och miljövänligt att välja säsongens råvaror.  Läs mer »

Släck gästernas törst

Släck gästernas törst

En vigsel och bröllopsfest pågår ofta under många timmar. Se därför till att det finns gott om alkoholfria dryckesalternativ under hela dagen, särskilt om ni gifter er på sommaren då det kan vara väldigt varmt ute. Läs mer »

Duka med förrätten

Duka med förrätten

Oavsett om ni har tänkt att bjuda på buffé eller servera en trerättersmåltid så har vi ett tips som passar er. Här avslöjar vi ett smart sätt att nyttja förrätten. Läs mer »

Färgsprakande drinktips

Färgsprakande drinktips

Bjud på svalkande drinkar på bröllopsfesten. Vi tipsar om sex färglada partyhöjare! Läs mer »

Tips: Dekorera glasflaskor

Tips: Dekorera glasflaskor

Är ni pysselsugna så finns det många småsaker till bröllopet som ni kan göra på egen hand. Personligt utformade flaskor till drycken är en uppskattad detalj. Läs mer »

Stjärnkockarna tipsar!

Stjärnkockarna tipsar!

Att välja bröllopsmeny är inte det lättaste. Vi har talat med stjärnkockarna Johan Jureskog från AGs i Stockholm och Pontus Frithiof från Pontus!. Här har de komponerat särskilda bröllopsmenyer för våra läsare. Läs mer »

Så mycket dryck går det åt!

Så mycket dryck går det åt!

Såhär ska ni tänka kring drycken på bröllopsfesten. Vi har sammanställt alla frågor kring dryck här!  Läs mer »

Så väljer ni rätt tårta

Så väljer ni rätt tårta

Är bröllopstårtan viktig för er så bör ni tänka till lite extra innan ni gör er beställning. Här listar vi sakerna att ha i åtanke när ni väljer tårtleverantör. Läs mer »

5 frågor om brudskålen

5 frågor om brudskålen

Det första som sker när ni anländer till festplatsen är vanligtvis brudskålen då gästerna står redo för att fira er och er lycka. Lägg en extra tanke på vilken dryck ni vill ha, vem som ska vara ansvarig och om det ska serveras något att äta. Vi hjälper er att reda ut alla frågetecken. Läs mer »

Så bestämmer ni bröllopsmiddag

Så bestämmer ni bröllopsmiddag

Hur er middagsbjudning ska se ut kan vara avgörande för vilken lokal ni väljer. Därför bör ni bestämma er middag tidigt i planeringen. Här är de vanligaste alternativen. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

VINN THE BRONZING COLLECTION FRÅN ARTDECO- VÄRDE 1 240 KR

Inspirationen för årets bronzing-kollektion tar oss till den italienska staden Ostuni och ett familjeföretag beläget mitt i Città Bianca, där handgjorda och unika keramik- och terrakottaföremål har p....Tävla här

VINN THE BRONZING COLLECTION FRÅN ARTDECO- VÄRDE 1 240 KR

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet