Ross Harvey
Av: Jens Christiansen

Ross Harvey – Julklapp från pappa förändrade livet

Engelske fotografen, Ross Harvey, är en av världens mest prisbelönade bröllopsfotografer. Ross har valt ut några av sina bästa bilder exklusivt för Allt om Bröllop och berättar hur allt började.

Ross Harvey har hyllats av alla och fotograferar numera stora lyxiga bröllop världen över. Han är känd för sin avslappnade stil och driver en uppskattad blogg om fotografering. Han föreläser för utsålda hus och är även domare för några av de främsta tävlingarna för bröllopsfoto. Harvey fotograferar bröllop ensam utan en extra fotograf vid sin sida som numera är allt vanligare. Det ställer extra höga krav på honom att bibehålla samma höga kvalité under en bröllopsdag som kan vara upp till 14 timmar. Under den tiden letar han efter den där lilla speciella luckan på cirka 20 minuter då han ska fånga brudparets porträttbild. Allt om Bröllop har fått en exklusiv intervju med Ross och har valt ut några av sina bästa bilder som vi visar här för att inspireras av.

Hur kom det sig att du blev fotograf?
- Det hela började 2006, då jag surfade lite på sajten eBay och råkade få syn på en begagnad Canon 350D. Jag slog till och köpte den rent instinktivt på en impuls, utan tanke på att detta skulle bli en karriär. Det kändes bara rätt. När jag väl fick den i mina händer så förälskade jag mig direkt i fotograferandet. Fotograferade allt i min väg; insekter, stilleben, dokumenterade semestern med mera. Jag kastade mig huvudstupa in i det utan några föreställningar om framtiden utan endast för att det gjorde mig lycklig. Julen 2009 kom att förändra allt och den dagen förändrade mitt liv. Min pappa gav mig en enda julklapp det året vars kort löd; "följ dina drömmar". Det var en splitter ny kamera. En Nikon D700! Som extra överraskning hade han även köpt en uppsättning av kameralinser, blixt och andra tillbehör. Jag var som tagen av en stormvind och kastade mig ännu djupare in i fotokonsten.

Du började väl fotografera mode, så var kommer bröllop in i bilden?
- Inspirerad av den engelske fotografen Rankin så började jag fotografera mode men kort därefter bad en vän mig fotografera hans bröllop (gratis, så klart…) Jag fastnade direkt. Jag bara visste att detta var rätt väg för mig att gå och studerade allt jag kunde komma över, timme efter timme, dag efter dag, vecka efter vecka. Jag blev professionell bröllopsfotograf året efter, år 2010.

Hur hittade du din stil och vilka förebilder har du själv?
- I början av min karriär som bröllopsfotograf så fotograferade jag som alla andra, väldigt traditionellt. Det var inte förrän jag såg det som Jonas Peterson (en svensk bröllopsfotograf) gjort som jag förstod att man kunde fotografera som man själv ville och fortfarande vara framgångsrik. Från och med då frigjorde jag mig från mina tidigare begränsningar och fotograferade bröllop precis så som jag såg världen. Utan restriktioner och utan rädsla. Det var, och är fortfarande, en frigörande känsla och underbar erfarenhet att göra. Rent kreativt uttryckt är det berikande för själen. Jag måste tillägga att förutom, Jonas, så har Erik Clausen (amerikansk fotograf) varit en stor inspiration till att finna modet att forma min egen stil.

rossharvey

rossharvey2

rossharvey3

Hur ser ditt arbete ut idag som bröllopsfotograf?
- Hoppar vi nu fram till 2018 så har fotograferandet tagit mig världen runt. Inte bara för bröllop utan även för "Street Photo" vilket är en annan passion som jag har, samt för olika föredrag och workshops för andra fotointresserade. En kamera fungerar som en portal. Det är en dörröppnare till möjligheten att upptäcka världen på ett djupare plan än du annars skulle. Det är en gåva. Jag är bekväm med min egen stil idag, vilken jag skulle beskriva som kreativ fotojournalism, då det utgör större delen av de bilder jag levererar. Porträtt, vilka jag fortfarande gör, utgör en mindre del. Mitt mål är att berätta en historia. Att dokumentera hela dagen, från början till slut, på ett kreativt sätt. Det är en av anledningarna till att jag ofta levererar 150-200 bilder. Jag önskar att mitt arv ska vara den som en positiv, känslosam, historieberättare.

Hur känner du av trenden med Destination Weddings?
- Jag fotograferar en mix av lokala (inom UK) och Destination Weddings. De senare utgör numera ca 75% av mitt arbete. Jag älskar att resa och föredrar att packa lätt, så därför blir det bara två kameror (Nikon 750) och ett par linser. Min arbetshäst, och favoritlins är Nikon 35mm ƒ1.4. Jag fotograferar helst med naturligt ljus och använder bara blixt i nödfall.

Hur ser framtiden ut och hur gör du för att finna inspiration idag?
- Nu förtiden så undviker jag att fylla mina tankar med bröllopsfoto. Jag finner inspirationen till mina bilder från vardagliga livet, människor, konst och film. Det finns fördelar och nackdelar med att vara en perfektionist som jag själv är. Jag skulle därför aldrig lämna bort bildbehandlingen till någon annan. Jag ser det som en viktig del i mitt kreativa arbete. Dagens kameror och andra tekniska hjälpmedel möjliggör, stora kreativa och konstnärliga metoder(?) bildernas råformat. Jag avsätter mycket tid per år så därför åtar jag mig inte mer än cirka femton bröllop per år. När jag har avsätt tid för bildbehandling från november till maj, så tar jag mig även tid för mina andra passioner. Det är även för att jag ska hålla mig alert, sugen och fokuserad när jag väl arbetar som bröllopsfotograf.

Vad skapar en bra bröllopsfotograf?
- Jag har spenderat decennier med att utforska vår verklighet och medvetenhet; neurologiskt, biologiskt, filosofiskt, kvantum- och klassiskt fysiskt. Allt för att försöka förstå och optimera tanke och psyke för det kreativa uttrycket. Om du inte kan hantera dina tankar och rädslor, så spelar det inte någon roll vilken kamera, linser eller andra hjälpmedel du har. Tanken är fundamentet för allt här i livet. Förstå och optimera detta, och allt annat kommer falla på plats. Det är också temat för de föreläsningar som jag gör och jag blev väldigt hedrad av att få medverka vid TEDx (En del av Ted Talks/red).

rossharvey5

rossharvey4

rossharvey7

Relaterade artiklar

Frøydis Geithus-fotograf med känsla för ljus

Frøydis Geithus-fotograf med känsla för ljus

Frøydis Geithus verkar ha framkallningsvätska i sina vener. Hon föddes mer eller mindre in i fotobranschen då hennes pappa hade en fotobutik. Själv har hon fotograferat sen hon fick sin första kamera vid 12 års ålder. Läs mer »

Direktsänd ditt eget bröllop

Direktsänd ditt eget bröllop

Kan dina gäster inte komma? Bjud in dem att följa ditt bröllop live via dator eller telefon. Här kommer en guide om hur du gör. Läs mer »

Barn på bröllop? Här är bilderna som får dig till skratt och tårar

Barn på bröllop? Här är bilderna som får dig till skratt och tårar

Barn eller inte på bröllop är en fråga som många brudpar ställs inför. Men ingen har väl missat att barn alltid visar sina riktiga känslor. Här är ett axplock av bröllopsbilder där barnen står i fokus och skapar minnen för livet.  Läs mer »

Lyckas med porträttbilderna

Lyckas med porträttbilderna

Här är 5 goda råd hur ni ska lyckas med porträttbilderna.  Läs mer »

Boka Bröllopsfotograf

Boka Bröllopsfotograf

Här är 7 viktiga saker att tänka på när du ska boka bröllopsfotograf.  Läs mer »

Brudparen bräcker varandra med bröllopsfoton

Brudparen bräcker varandra med bröllopsfoton

SVT rapporterar att bröllopsindustrin boomar i Kina och det har blivit en trend i att ta annorlunda bröllopsfoton och filmer som brudparen sedan visar upp på bröllopet och sociala media. Det har blivit en industri som omsätter 240 miljarder kronor om året.  Läs mer »

Fotografen tipsar

Fotografen tipsar

Lena Larsson har fotograferat bröllop i åratal och gillar att plåta bröllop på alla möjliga platser och under alla säsonger. Kolla in hennes bilder och ta del av hennes bästa tips.  Läs mer »

Inspirerar med romantiska filmer

Inspirerar med romantiska filmer

Videofilm och bröllop är en utmärkt kombination, det menar Emmelie Eriksson i England. Hon gör romantiska bröllopsfilmer som blivit väldigt populära. Emmelie filmar nämligen både med en analog Super 8 och med en digitalkamera, något som fått henne att sticka ut från mängden.  Läs mer »

Gästbok i slow motion

Gästbok i slow motion

Gästboken med pärmar och papperssidor har fått konkurrens av fotobåsen där gästerna kan lämna ett bildavtryck till brudparet. Ännu lite roligare är slow motion-bröllopsfilmerna som cirkulerar på internet. Quang + Ellie: Slow Motion Booth from Super Frog Saves Tokyo on Vimeo. Läs mer »

Morgongåva: bruden i underkläder

Morgongåva: bruden i underkläder

Funderar du på vad du ska ge din nyblivne make i morgongåva? Överraska honom med vackra fotografier på dig själv i underkläder. Läs mer »

Låt gästerna plåta med engångskameror

Låt gästerna plåta med engångskameror

Komplettera bröllopsfotografens professionella bröllopsbilder med roliga, festliga och humoristiska bilder från bröllopsmiddagen. Placera ut engångskameror på borden och låt gästerna dokumentera festen. Läs mer »

Bevara era foton på bästa sätt

Bevara era foton på bästa sätt

När ert bröllop är förbi har ni era fotografier att titta tillbaka på för att minnas. Det finns flera roliga sätt att bevara bilderna. Här är redaktionens favoriter. Vilket sätt gillar ni? Läs mer »

Fotografens bästa tips

Fotografens bästa tips

Här ger fotograf Sara Norrehed sina bästa tips som kan vara bra att ha med sig när man börjar fundera på det där med fotograf. - Välj med yttersta omsorg, säger hon.  Läs mer »

Fotas utan stress

Fotas utan stress

Det är mängder av planering som förekommer en bröllopsdag. Men om ni gör planeringen rätt och i tid så slipper ni åtminstone stressa på själva bröllopsdagen. Se till att förbereda så mycket som möjligt. Läs mer »

Välj fotograf med omsorg

Välj fotograf med omsorg

Det tål att tjatas om - var noga i valet av bröllopsfotograf. Här är ett tips för er att utgå i från när ni letar efter fotografen som passar just er. Läs mer »

Fotografduon 2 Brides tipsar

Fotografduon 2 Brides tipsar

Fotografduon 2 Brides Photography, som består av Isabelle Hesselberg och Sabina Forsberg, är anlitade världen över för att föreviga olika brudpars drömbröllop. Här delar de med sig av sina allra bästa tips!  Läs mer »

Vilken fotostil gillar ni?

Vilken fotostil gillar ni?

De allra flesta fotografer sätter sin egen prägel på bilderna. Därför är det viktigt att ni gillar stilen på deras fotografier. Här ovan kan ni se tre olika stilar.  Läs mer »

Bilderna ni inte får missa!

Bilderna ni inte får missa!

Ert bröllop är en av de viktigaste dagarna i ert liv. Försäkra er om att er fotograf fångar de finaste ögonblicken. Här är listan med fotografierna ni absolut vill ha! Läs mer »

Få ultimata bröllopsbilder

Få ultimata bröllopsbilder

Era bröllopsfotografier kommer ni att plocka fram då och då under hela livet! Det är värt att satsa lite extra för att hitta den perfekta fotografen för just er. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

AOB-2-21

 

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Bröllopsbloggen
Bröllopsbloggen

5 konton att inspireras av på IG

Att skrolla runt och följa olika bröllops konton för inspiration på Instagram älskar jag. Finns så otroligt många fantastiska, kreativa, romantiska konton att följa. Även om man inte vill kopiera Läs mer 5 konton att inspireras av på IG Inlägget ...Läs inlägget

Sarah Müller
Sarah Müller

Hemsida!

När man planerar bröllop så är det så mycket olika delar att organisera och ha koll på, och det är samtidigt många frågor och undringar från ens gäster. När vi Läs mer Hemsida! Inlägget Hemsida! dök först upp på Sarah Müller. Läs inlägget

Lovisa Swärd
Lovisa Swärd

Längesen nu!

Hej! Nu var det ett bra tag sen jag kikade in här. Men som för de allra flesta så har ju denna höst såsom vår varit väldigt märklig. Man glömde Läs mer Längesen nu! Inlägget Längesen nu! dök först upp på Lovisa Swärd. Läs inlägget

Maria Busck
Maria Busck

Frisör och MUA sökes !

Hej på er. Jag och Carl har kommit långt i vår bröllopsplanering och de flesta leverantörerna är bokade sedan länge. Något som jag dock inte lyckats hitta är en frisör Läs mer Frisör och MUA sökes ! Inlägget Frisör och MUA sökes ! dök först upp p...Läs inlägget

Angela Nakitende
Angela Nakitende

Vi är på rätt sida

God fortsättning, redan halvvägs in i januari 2021, det betyder att förhoppningsvis gifter oss i ÅR (om världen vill sig väl). Hoppas ni mår bra och haft det bra under Läs mer Vi är på rätt sida Inlägget Vi är på rätt sida dök först upp på Angela...Läs inlägget

Stefanie Bäfvenberg
Stefanie Bäfvenberg

En liten uppdatering.

Hej alla. Det har verkligen känts motigt att skriva här under en lång tid. Största anledningen har varit för att jag har verkligen inget nytt att komma med. Vi står Läs mer En liten uppdatering. Inlägget En liten uppdatering. dök först upp på Ste...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

TILLBAKA PÅ RUTA 1

Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi till slut beslutat oss för att flytta fram bröllopet ett år. Hejdå 2020 – du är ändå inte ett år man vill Läs mer TILLBAKA PÅ RUTA 1 Inlägget TILLBAKA PÅ RUTA 1 dök först upp på Sara-Linnea O...Läs inlägget

Upp