Ross Harvey
Av: Jens Christiansen

Ross Harvey – Julklapp från pappa förändrade livet

Engelske fotografen, Ross Harvey, är en av världens mest prisbelönade bröllopsfotografer. Ross har valt ut några av sina bästa bilder exklusivt för Allt om Bröllop och berättar hur allt började.

Ross Harvey har hyllats av alla och fotograferar numera stora lyxiga bröllop världen över. Han är känd för sin avslappnade stil och driver en uppskattad blogg om fotografering. Han föreläser för utsålda hus och är även domare för några av de främsta tävlingarna för bröllopsfoto. Harvey fotograferar bröllop ensam utan en extra fotograf vid sin sida som numera är allt vanligare. Det ställer extra höga krav på honom att bibehålla samma höga kvalité under en bröllopsdag som kan vara upp till 14 timmar. Under den tiden letar han efter den där lilla speciella luckan på cirka 20 minuter då han ska fånga brudparets porträttbild. Allt om Bröllop har fått en exklusiv intervju med Ross och har valt ut några av sina bästa bilder som vi visar här för att inspireras av.

Hur kom det sig att du blev fotograf?
- Det hela började 2006, då jag surfade lite på sajten eBay och råkade få syn på en begagnad Canon 350D. Jag slog till och köpte den rent instinktivt på en impuls, utan tanke på att detta skulle bli en karriär. Det kändes bara rätt. När jag väl fick den i mina händer så förälskade jag mig direkt i fotograferandet. Fotograferade allt i min väg; insekter, stilleben, dokumenterade semestern med mera. Jag kastade mig huvudstupa in i det utan några föreställningar om framtiden utan endast för att det gjorde mig lycklig. Julen 2009 kom att förändra allt och den dagen förändrade mitt liv. Min pappa gav mig en enda julklapp det året vars kort löd; "följ dina drömmar". Det var en splitter ny kamera. En Nikon D700! Som extra överraskning hade han även köpt en uppsättning av kameralinser, blixt och andra tillbehör. Jag var som tagen av en stormvind och kastade mig ännu djupare in i fotokonsten.

Du började väl fotografera mode, så var kommer bröllop in i bilden?
- Inspirerad av den engelske fotografen Rankin så började jag fotografera mode men kort därefter bad en vän mig fotografera hans bröllop (gratis, så klart…) Jag fastnade direkt. Jag bara visste att detta var rätt väg för mig att gå och studerade allt jag kunde komma över, timme efter timme, dag efter dag, vecka efter vecka. Jag blev professionell bröllopsfotograf året efter, år 2010.

Hur hittade du din stil och vilka förebilder har du själv?
- I början av min karriär som bröllopsfotograf så fotograferade jag som alla andra, väldigt traditionellt. Det var inte förrän jag såg det som Jonas Peterson (en svensk bröllopsfotograf) gjort som jag förstod att man kunde fotografera som man själv ville och fortfarande vara framgångsrik. Från och med då frigjorde jag mig från mina tidigare begränsningar och fotograferade bröllop precis så som jag såg världen. Utan restriktioner och utan rädsla. Det var, och är fortfarande, en frigörande känsla och underbar erfarenhet att göra. Rent kreativt uttryckt är det berikande för själen. Jag måste tillägga att förutom, Jonas, så har Erik Clausen (amerikansk fotograf) varit en stor inspiration till att finna modet att forma min egen stil.

rossharvey

rossharvey2

rossharvey3

Hur ser ditt arbete ut idag som bröllopsfotograf?
- Hoppar vi nu fram till 2018 så har fotograferandet tagit mig världen runt. Inte bara för bröllop utan även för "Street Photo" vilket är en annan passion som jag har, samt för olika föredrag och workshops för andra fotointresserade. En kamera fungerar som en portal. Det är en dörröppnare till möjligheten att upptäcka världen på ett djupare plan än du annars skulle. Det är en gåva. Jag är bekväm med min egen stil idag, vilken jag skulle beskriva som kreativ fotojournalism, då det utgör större delen av de bilder jag levererar. Porträtt, vilka jag fortfarande gör, utgör en mindre del. Mitt mål är att berätta en historia. Att dokumentera hela dagen, från början till slut, på ett kreativt sätt. Det är en av anledningarna till att jag ofta levererar 150-200 bilder. Jag önskar att mitt arv ska vara den som en positiv, känslosam, historieberättare.

Hur känner du av trenden med Destination Weddings?
- Jag fotograferar en mix av lokala (inom UK) och Destination Weddings. De senare utgör numera ca 75% av mitt arbete. Jag älskar att resa och föredrar att packa lätt, så därför blir det bara två kameror (Nikon 750) och ett par linser. Min arbetshäst, och favoritlins är Nikon 35mm ƒ1.4. Jag fotograferar helst med naturligt ljus och använder bara blixt i nödfall.

Hur ser framtiden ut och hur gör du för att finna inspiration idag?
- Nu förtiden så undviker jag att fylla mina tankar med bröllopsfoto. Jag finner inspirationen till mina bilder från vardagliga livet, människor, konst och film. Det finns fördelar och nackdelar med att vara en perfektionist som jag själv är. Jag skulle därför aldrig lämna bort bildbehandlingen till någon annan. Jag ser det som en viktig del i mitt kreativa arbete. Dagens kameror och andra tekniska hjälpmedel möjliggör, stora kreativa och konstnärliga metoder(?) bildernas råformat. Jag avsätter mycket tid per år så därför åtar jag mig inte mer än cirka femton bröllop per år. När jag har avsätt tid för bildbehandling från november till maj, så tar jag mig även tid för mina andra passioner. Det är även för att jag ska hålla mig alert, sugen och fokuserad när jag väl arbetar som bröllopsfotograf.

Vad skapar en bra bröllopsfotograf?
- Jag har spenderat decennier med att utforska vår verklighet och medvetenhet; neurologiskt, biologiskt, filosofiskt, kvantum- och klassiskt fysiskt. Allt för att försöka förstå och optimera tanke och psyke för det kreativa uttrycket. Om du inte kan hantera dina tankar och rädslor, så spelar det inte någon roll vilken kamera, linser eller andra hjälpmedel du har. Tanken är fundamentet för allt här i livet. Förstå och optimera detta, och allt annat kommer falla på plats. Det är också temat för de föreläsningar som jag gör och jag blev väldigt hedrad av att få medverka vid TEDx (En del av Ted Talks/red).

rossharvey5

rossharvey4

rossharvey7

Relaterade artiklar

Barn på bröllop? Här är bilderna som får dig till skratt och tårar

Barn på bröllop? Här är bilderna som får dig till skratt och tårar

Barn eller inte på bröllop är en fråga som många brudpar ställs inför. Men ingen har väl missat att barn alltid visar sina riktiga känslor. Här är ett axplock av bröllopsbilder där barnen står i fokus och skapar minnen för livet.  Läs mer »

Lyckas med porträttbilderna

Lyckas med porträttbilderna

Här är 5 goda råd hur ni ska lyckas med porträttbilderna.  Läs mer »

Boka Bröllopsfotograf

Boka Bröllopsfotograf

Här är 7 viktiga saker att tänka på när du ska boka bröllopsfotograf.  Läs mer »

Brudparen bräcker varandra med bröllopsfoton

Brudparen bräcker varandra med bröllopsfoton

SVT rapporterar att bröllopsindustrin boomar i Kina och det har blivit en trend i att ta annorlunda bröllopsfoton och filmer som brudparen sedan visar upp på bröllopet och sociala media. Det har blivit en industri som omsätter 240 miljarder kronor om året.  Läs mer »

Fotografen tipsar

Fotografen tipsar

Lena Larsson har fotograferat bröllop i åratal och gillar att plåta bröllop på alla möjliga platser och under alla säsonger. Kolla in hennes bilder och ta del av hennes bästa tips.  Läs mer »

Inspirerar med romantiska filmer

Inspirerar med romantiska filmer

Videofilm och bröllop är en utmärkt kombination, det menar Emmelie Eriksson i England. Hon gör romantiska bröllopsfilmer som blivit väldigt populära. Emmelie filmar nämligen både med en analog Super 8 och med en digitalkamera, något som fått henne att sticka ut från mängden.  Läs mer »

Gästbok i slow motion

Gästbok i slow motion

Gästboken med pärmar och papperssidor har fått konkurrens av fotobåsen där gästerna kan lämna ett bildavtryck till brudparet. Ännu lite roligare är slow motion-bröllopsfilmerna som cirkulerar på internet. Quang + Ellie: Slow Motion Booth from Super Frog Saves Tokyo on Vimeo. Läs mer »

Morgongåva: bruden i underkläder

Morgongåva: bruden i underkläder

Funderar du på vad du ska ge din nyblivne make i morgongåva? Överraska honom med vackra fotografier på dig själv i underkläder. Läs mer »

Låt gästerna plåta med engångskameror

Låt gästerna plåta med engångskameror

Komplettera bröllopsfotografens professionella bröllopsbilder med roliga, festliga och humoristiska bilder från bröllopsmiddagen. Placera ut engångskameror på borden och låt gästerna dokumentera festen. Läs mer »

Bevara era foton på bästa sätt

Bevara era foton på bästa sätt

När ert bröllop är förbi har ni era fotografier att titta tillbaka på för att minnas. Det finns flera roliga sätt att bevara bilderna. Här är redaktionens favoriter. Vilket sätt gillar ni? Läs mer »

Fotografens bästa tips

Fotografens bästa tips

Här ger fotograf Sara Norrehed sina bästa tips som kan vara bra att ha med sig när man börjar fundera på det där med fotograf. - Välj med yttersta omsorg, säger hon.  Läs mer »

Fotas utan stress

Fotas utan stress

Det är mängder av planering som förekommer en bröllopsdag. Men om ni gör planeringen rätt och i tid så slipper ni åtminstone stressa på själva bröllopsdagen. Se till att förbereda så mycket som möjligt. Läs mer »

Välj fotograf med omsorg

Välj fotograf med omsorg

Det tål att tjatas om - var noga i valet av bröllopsfotograf. Här är ett tips för er att utgå i från när ni letar efter fotografen som passar just er. Läs mer »

Fotografduon 2 Brides tipsar

Fotografduon 2 Brides tipsar

Fotografduon 2 Brides Photography, som består av Isabelle Hesselberg och Sabina Forsberg, är anlitade världen över för att föreviga olika brudpars drömbröllop. Här delar de med sig av sina allra bästa tips!  Läs mer »

Vilken fotostil gillar ni?

Vilken fotostil gillar ni?

De allra flesta fotografer sätter sin egen prägel på bilderna. Därför är det viktigt att ni gillar stilen på deras fotografier. Här ovan kan ni se tre olika stilar.  Läs mer »

Bilderna ni inte får missa!

Bilderna ni inte får missa!

Ert bröllop är en av de viktigaste dagarna i ert liv. Försäkra er om att er fotograf fångar de finaste ögonblicken. Här är listan med fotografierna ni absolut vill ha! Läs mer »

Få ultimata bröllopsbilder

Få ultimata bröllopsbilder

Era bröllopsfotografier kommer ni att plocka fram då och då under hela livet! Det är värt att satsa lite extra för att hitta den perfekta fotografen för just er. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

 

Vinn lyxig vinkylare

Perfekta presenten när ni ska på fest nu i sommar!...Tävla här

Vinn lyxig vinkylare

 

Nyhetsbrev

Öster Malma

En fest på Öster Malma är en fest för alla sinnen....Läs mer

Öster Malma

VAD SÖKER DU?


 
 

Hitta din lokala bröllopsleverantör!

Letar du efter brudklänningar, blommor, ringar eller en koordinator? Här hittar du alla företag som kan hjälpa dig med ditt bröllop på just DIN ort!

AccessoarerAccessoarer

Foto: Natalia Kabliuk 

Bakverk/KonfektyrBakverk/Konfektyr

Foto: Shebeko 

BlommorBlommor

Foto: Lina Roos 

BrudgummenBrudgummen

Foto: Max Alm-Norell 

BrudkläderBrudkläder

Foto: Lina Roos 

BröllopskonsulterBröllopskonsulter

Foto: Alex Andrei 

CateringCatering

Foto: Birgersdotter 

DansskolorDansskolor

Foto: Emelie Petré 

Ekonomi/JuridikEkonomi/Juridik

Foto: Floral Deco 

FestlokalerFestlokaler

Foto: Frida Rönnholm 

FesttillbehörFesttillbehör

Foto: Tatiana Chekryzhova 

Foto/FilmFoto/Film

Foto: Floral Deco 

FrisyrFrisyr

Foto: Ladie C 

HotellHotell

Foto: Max Alm-Norell 

Hyr till festenHyr till festen

Foto: Birgersdotter 

InbjudningarInbjudningar

Foto: Frida Rönnholm 

MusikMusik

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

MöhippaMöhippa

Foto: IVASHstudio 

PlaneringPlanering

Foto: Max Alm-Norell 

PresenterPresenter

Foto: Birgersdotter 

Ringar/SmyckenRingar/Smycken

Foto: Mårten Levin 

SkönhetSkönhet

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

Slott/HerrgårdSlott/Herrgård

Foto: Max Alm-Norell 

SvensexaSvensexa

Foto: Birgersdotter 

TransportTransport

Foto: Lina Roos 

Tärna / NäbbTärna / Näbb

Foto: Birgersdotter 

VigselplatsVigselplats

Foto: Birgersdotter 

Upp