Bröllopsfotografen Linda Broström
Av Jens Christiansen Foto Linda Broström

Bröllopsfotograf Linda Broström

- Juristen som sadlade om

Allt om Bröllop har genom åren visat några av världens bästa bröllopsfotografer. Nu tar vi en närmare titt på en av Sveriges bästa, Linda Lindísima Broström.

En del av det som blir bäst i livet beror på medvetna val och en tydlig strävan. Men, det kan också vara så att en kom­bination av slump, andra människor och en outvecklad talang kan vara det som ändrar riktningen i livet. Just så var det för Linda, som inte alls hade tänkt sig en karriär inom ett kreativt yrke men plötsligt, vid 35 års ålder, tog klivet till ett helt annat område än den juristvärld hon satsat på tidigare. Inspira­tionen från ett gäng duktiga svenska, primärt kvinnliga, bröllopsfotografer fick henne att satsa på vad som dittills varit ett stort intresse men inte ett heltidsyrke. Vi anser på Allt om Bröllop att hon tillhör Sveriges topp inom bröllopsfoto och passade på att fånga henne mellan alla uppdrag för att höra lite om hur det började.

MaJa-212_webb

"Ett exempel på när planen blev ändrad! Bilderna ute regnade inne och vi fick vänta ut vädret i hotelletskorridor! At Six, september 2020".

SofFai-1025 sRGB_webb

SofFai-1023 AdobeRGB_webb

"Jag älskar att fotografera detaljerna som ni så noga valt ut! Här ser ni skor och ringar från ett malaysiskt prinsbröllop!"

Hur kom det sig att du började fotografera just bröllop och när började du med detta?

- Det var nog en kombination av slump, ett eget bröllop och ett intresse som blommade upp när jag blev tillsammans med en man inom tv- och filmbranschen. Mitt första bröllop som fotograf var 2005.

- Jag tror att utmaningarna är just det bästa med yrket. Även om många uppdrag skenbart är rätt lika varandra, så är fotoförutsättning­arna oerhört olika från fall till fall. Att trots det hålla en jämn nivå och leverera över kundens förväntningar är en sådan sak som gör att det aldrig blir en vanlig dag på jobbet. En under­bar men galet svettig dag på franska Rivieran i juli, ett regnigt bröllop i Vallentuna en lerig novemberdag och ett vinterbröllop i Åre som hålls helt efter solens nedgång måste alla ge samma stabila resultat, det vill säga bilder som ska leva med brudparet för resten av deras liv. Dessutom, att få arbeta med människor och guida dem genom en positiv upplevelse på många plan, är något som ger mig energi.

Hur var det i början och hur är det nu att foto­grafera bröllop och brudpar? Vilka är de stora skillnaderna som skett inom detta område?

- Den största skillnaden för mig personligen är att jag i dag följer paren en längre tid under dagen. Det är en utveckling som beror både på att jag blivit mer efterfrågad och på att fler brudpar i dag värdesätter dokumentation un­der hela dagen mer än förr. En annan skillnad är att paren i dag ofta är bättre pålästa och har sett på fler fotografers portfolios än förr.

Hur skulle du beskriva din stil?

- Jag vill ta bilder som är moderna klassi­ker, som funkar genom alla trender av moody,

pastelligt och urvattnade färger. Jag vill skapa något som är "ni", fast med en särskild känsla av något speciellt och lite lyxigt. Jag vill skapa bilder som känns i hjärtat samtidigt som de är vackra att se på!

LovTom-243_webb

"Om paret har egna idéer och tankar så lyssnar jag mer än gärna på dem. Men, det är jag som fotograf som har ansvaret för slutresultatet och ibland behöver idéerna justeras för att passa förutsättningarna".

Vilka förebilder har du inom foto?

- Det har förändrat sig över tid i takt med min egen utveckling som fotograf. Några som var väldigt viktiga i början var Christel Eld­rim, Jessica Claire och Susan Stripling. På ett bredare plan är det också några i min egen omgivning som betytt mycket, nämligen Erika Gerdemark, Jenny Hammar, Anna Roström och Alicia Swedenborg.

Hur brukar det gå till? Är det du eller brud­paren som kommer på var och hur ni ska ta bilderna?

- Om paret har egna idéer och tankar så lyss­nar jag mer än gärna på dem. Men, det är jag som fotograf som har ansvaret för slutresultatet och ibland behöver idéerna justeras för att passa förutsättningarna. Under en bröllopsdag är det ju en hel del annat som ska ske också och man är ofta begränsad rent tidsmässigt, vilket även på­verkar hur långt från vigselplat­sen etcetera. man kan ta sig.

EriFred-9019_webb

"Jag tror att utmaningarna är just det bästa med yrket. Även om många uppdrag skenbart är rätt lika varandra, så är fotoförutsättningarna oerhört olika från fall till fall".

Filmar du själv?

- Om frågan är om jag gör det samtidigt då är svaret nej, jag vill fokusera på att göra en sak rik­tigt bra. Det finns kollegor som växlar mellan att filma och foto­grafera på olika uppdrag men att ensam göra både och samtidigt är för de flesta inget att rekom­mendera. Än så länge tar jag bara uppdrag som fotograf.

Har du fotograferat Destina­tion Weddings utomlands? Eller några som kommit till Sverige från utlandet för exotiska bilder till bröllop.

- Ja, jag har fotograferat alla typer av bröllop, både i Sverige och utom­lands, med svenska par, helt utländska par och mixade par, i alla kombinationer! Lägg därtill bröllop med traditioner av olika slag; helsven­ska, amerikanska, judiska, persiska, syrianska, katolska, franska, brittiska, ett döv tolkat bröllop utomlands, ett traditionellt kinesiskt bröl­lop, ett par hinduiska bröllop med mera. En härlig blandning alltså!

EmAn-2276 AdobeRGB_webb

"Det här är nog ett av mina roligaste bröllop,NHL-målvakten Anders Nilsson med sin Emelie".

ViGu-2029-2 AdobeRGB_webb

"Under middagen kan känslornasvämma över, som här vid brudens mammas tal".

Vad är viktigast att tänka på när det kom­mer till bröllopsfoto? Både som fotograf och brudpar.

- Det är kanske ett uttjatat svar men det tål att sägas igen, planering - med en dos av rea­lism! Inse att de fantastiska bilderna på stran­den i solnedgången inte kommer att hända om ni är någon helt annanstans, en mulen kväll. Ha drömmar, prata med er fotograf, och inse att vissa fotografiskt fantastiska inslag inte uppstår av sig själva på alla bröllop. Vad som däremot KAN hända på alla bröllop är magiska stunder av känsla, närvaro, människor ni älskar och minnen som skapas för livet!

- Listor över vad som ska fotograferas kan vara ett stöd för fotografen men ska inte ses som ett facit för en bra fotografering. Tvärtom kan en sådan lista döda möjligheterna att vara närvarande i stunden och fånga de där ögonblicken som är ovärderliga att få med. En erfaren fotograf vet ändå när det är något vik­tigt på gång!

SaJo-1914_webb

Party, party, underbart med fart och glädje.

Linda Brostrom2020_webb

Se mer av Lindas fotografi på lindisima.se och på Instagram @lindisimaphotography

Bröllopsfoto: Trend eller tradition?

My Wedding Planner: 5 tips på bröllopsfotografer

Relaterade artiklar

Vem vann Brudparens Bröllopsbild 2021?

Vem vann Brudparens Bröllopsbild 2021?

Svenska folkets egna bilder tävlade om titeln; Brudparens Bästa Bröllopsbild 2021. 16 354 personer röstade fram vinnarna i årets tävling. Tävlingen väckte mycket positiva reaktioner och engagemang hos alla brudpar runt om i Sverige. Men bara tre kunde gå till final.  Läs mer »

Trend eller tradition?

Trend eller tradition?

Bör ni anlita en bröllopsfotograf eller ska ni ta er kompis-kompis för att fotografera erat bröllop? Väljer ni bilder utifrån trend eller tradition eller något ni inspirerats av på Pintrest? Vi bad bröllopsfotografen Maria Wideman dela med sig av sina tankar om vad ni som brudpar inte får missa i va Läs mer »

5 tips på Bröllopsfotografer

5 tips på Bröllopsfotografer

Minnet är kort men gott så låt en fotograf föreviga eran kärleksfest. Alltid kul att kunna se tillbaka på när ni firar era kommande bröllopsdagar. Här är 5 tips på bröllopsfotografer och på My Wedding Planner finns det flera leverantörer för er brudpar att botanisera bland. Läs mer »

Frøydis Geithus-fotograf med känsla för ljus

Frøydis Geithus-fotograf med känsla för ljus

Frøydis Geithus verkar ha framkallningsvätska i sina vener. Hon föddes mer eller mindre in i fotobranschen då hennes pappa hade en fotobutik. Själv har hon fotograferat sen hon fick sin första kamera vid 12 års ålder. Läs mer »

Direktsänd ditt eget bröllop

Direktsänd ditt eget bröllop

Kan dina gäster inte komma? Bjud in dem att följa ditt bröllop live via dator eller telefon. Här kommer en guide om hur du gör. Läs mer »

Ross Harvey – Julklapp från pappa förändrade livet

Ross Harvey – Julklapp från pappa förändrade livet

Engelske fotografen, Ross Harvey, är en av världens mest prisbelönade bröllopsfotografer. Ross har valt ut några av sina bästa bilder exklusivt för Allt om Bröllop och berättar hur allt började.  Läs mer »

Barn på bröllop? Här är bilderna som får dig till skratt och tårar

Barn på bröllop? Här är bilderna som får dig till skratt och tårar

Barn eller inte på bröllop är en fråga som många brudpar ställs inför. Men ingen har väl missat att barn alltid visar sina riktiga känslor. Här är ett axplock av bröllopsbilder där barnen står i fokus och skapar minnen för livet.  Läs mer »

Lyckas med porträttbilderna

Lyckas med porträttbilderna

Här är 5 goda råd hur ni ska lyckas med porträttbilderna.  Läs mer »

Boka Bröllopsfotograf

Boka Bröllopsfotograf

Här är 7 viktiga saker att tänka på när du ska boka bröllopsfotograf.  Läs mer »

Brudparen bräcker varandra med bröllopsfoton

Brudparen bräcker varandra med bröllopsfoton

SVT rapporterar att bröllopsindustrin boomar i Kina och det har blivit en trend i att ta annorlunda bröllopsfoton och filmer som brudparen sedan visar upp på bröllopet och sociala media. Det har blivit en industri som omsätter 240 miljarder kronor om året.  Läs mer »

Fotografen tipsar

Fotografen tipsar

Lena Larsson har fotograferat bröllop i åratal och gillar att plåta bröllop på alla möjliga platser och under alla säsonger. Kolla in hennes bilder och ta del av hennes bästa tips.  Läs mer »

Inspirerar med romantiska filmer

Inspirerar med romantiska filmer

Videofilm och bröllop är en utmärkt kombination, det menar Emmelie Eriksson i England. Hon gör romantiska bröllopsfilmer som blivit väldigt populära. Emmelie filmar nämligen både med en analog Super 8 och med en digitalkamera, något som fått henne att sticka ut från mängden.  Läs mer »

Gästbok i slow motion

Gästbok i slow motion

Gästboken med pärmar och papperssidor har fått konkurrens av fotobåsen där gästerna kan lämna ett bildavtryck till brudparet. Ännu lite roligare är slow motion-bröllopsfilmerna som cirkulerar på internet. Quang + Ellie: Slow Motion Booth from Super Frog Saves Tokyo on Vimeo. Läs mer »

Morgongåva: bruden i underkläder

Morgongåva: bruden i underkläder

Funderar du på vad du ska ge din nyblivne make i morgongåva? Överraska honom med vackra fotografier på dig själv i underkläder. Läs mer »

Låt gästerna plåta med engångskameror

Låt gästerna plåta med engångskameror

Komplettera bröllopsfotografens professionella bröllopsbilder med roliga, festliga och humoristiska bilder från bröllopsmiddagen. Placera ut engångskameror på borden och låt gästerna dokumentera festen. Läs mer »

Bevara era foton på bästa sätt

Bevara era foton på bästa sätt

När ert bröllop är förbi har ni era fotografier att titta tillbaka på för att minnas. Det finns flera roliga sätt att bevara bilderna. Här är redaktionens favoriter. Vilket sätt gillar ni? Läs mer »

Fotografens bästa tips

Fotografens bästa tips

Här ger fotograf Sara Norrehed sina bästa tips som kan vara bra att ha med sig när man börjar fundera på det där med fotograf. - Välj med yttersta omsorg, säger hon.  Läs mer »

Fotas utan stress

Fotas utan stress

Det är mängder av planering som förekommer en bröllopsdag. Men om ni gör planeringen rätt och i tid så slipper ni åtminstone stressa på själva bröllopsdagen. Se till att förbereda så mycket som möjligt. Läs mer »

Välj fotograf med omsorg

Välj fotograf med omsorg

Det tål att tjatas om - var noga i valet av bröllopsfotograf. Här är ett tips för er att utgå i från när ni letar efter fotografen som passar just er. Läs mer »

Fotografduon 2 Brides tipsar

Fotografduon 2 Brides tipsar

Fotografduon 2 Brides Photography, som består av Isabelle Hesselberg och Sabina Forsberg, är anlitade världen över för att föreviga olika brudpars drömbröllop. Här delar de med sig av sina allra bästa tips!  Läs mer »

Vilken fotostil gillar ni?

Vilken fotostil gillar ni?

De allra flesta fotografer sätter sin egen prägel på bilderna. Därför är det viktigt att ni gillar stilen på deras fotografier. Här ovan kan ni se tre olika stilar.  Läs mer »

Bilderna ni inte får missa!

Bilderna ni inte får missa!

Ert bröllop är en av de viktigaste dagarna i ert liv. Försäkra er om att er fotograf fångar de finaste ögonblicken. Här är listan med fotografierna ni absolut vill ha! Läs mer »

Få ultimata bröllopsbilder

Få ultimata bröllopsbilder

Era bröllopsfotografier kommer ni att plocka fram då och då under hela livet! Det är värt att satsa lite extra för att hitta den perfekta fotografen för just er. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn två fantastiska vårdofter

Denna gång kan ni vinna ett kit med två mycket exklusiva dofter! - En för brud och en för brudgum Totalt värde: 2 500 kr!! ...Tävla här

Vinn två fantastiska vårdofter

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet