Fjällbäcken Lodge
Av Redaktionen Foto Fjällbäcken Lodge

Fjällbröllop i världsklass

Fjällbäcken Logde är en juvel mitt i Funäsfjället med utsikt över Mittåkläppen och Anåfjället. Här får brudpar, tillsammans med sina gäster, en upplevelse utöver det vanliga som de kommer minnas för resten av sina liv, precis som det bör när det vankas bröllop. Fjällbäcken Lodge erbjuder, förutom en fantastisk naturupplevelse, äventyr och exceptionell mat, även ett värdpar, Jon och Maria Wagenius, som med hjärta och värme tar hand om sina gäster så de får ut maximalt av sin vistelse.

SNF_4645

Makarna Jon och Maria, eller Mia som hon även kallas, har sedan 1999 drivit Fjällbäcken Lodge vid Rockvallen ovan Bruksvallarna och byggnaden har traditioner som sträcker sig långt bak på 1700-talet. Jon är född och uppvuxen i Funäsdalen, utbildad kock och guide och har arbetat utomlands så som i Frankrike och Norge samt på Sandhamn i Stockholms skärgård. Mia är uppvuxen i Stockholm men har alltid haft en kärlek till Fjället och efter en utbildning på en etablerad Hotell - och restaurangskola växte det sig starkare. Efter en tid som AV-tekniker på Berns och som konferensvärdinna bytte hon Stockholm mot Ramundbergets fjällgård där hon arbetade 10 år som hotell och bokningsansvarig innan hon träffade Jon. Jon och Mia träffades 1998 ute en kväll på krogen där Mia försökte lära Jon att snusa, som tur var så blev det inget snusande men kärleken slog till som en blixt. Att Mia vid ett flertal tillfällen rastat sina hundar utanför där Jon bodde var inget han då såg som en kärleksinvit men vilket han nu i efterhand förstod att det inte var av en slump att hundarna rastades just där. Nu har makarna fyra barn tillsammans och där alla har fått mellannamn som anspelar på deras stora intresse för skidor och friåkning. Agnes Alpina, Fanny Jibb, Glen Messner och Zeb. Att Jon och Mia kompletterar varandra som hand i handske går inte att undgå. Med deras kärlek till varandra och familjen, till Fjället och den magnifika naturen väver dom tätt tillsammans och Fjällbäcken Lodge skapades.

Skoter

En genuin go känsla i toppklass.

Året de öppnade, -99, fick paret en rik konferenssäljare från Norge som gäst. Då det är förbjudet att åka helikopterskidåkning i Norge hittade han till Fjällbäcken Lodge, där det var möjligt. Norrmannen blev även tagen av den vällagade och goda maten Jon och Mia serverade och med ett löfte att ta med sig flera personer till året därpå växte idén på ett boende och restaurang. Mia var snabb med att tacka ja till norrmannens erbjudande och makarna fick lov att bygga ut och började med att köpa en fjällbostuga. Med åren växte anläggningen sig större och utökades med omklädningsrum och bastu. Vedeldade pooler, matsal och boende och 2016 byggdes allting dubbelt så stort.

Det som till en början var en enkel fjällstuga är idag sex sammanbyggda timmerstommar som bildar lodgen med en rustik matsal och ett öppet kök bjuder in till värme och gemenskap. Nu finns här 12 sovrum där upp till 35 personer kan sova samt en stor svit för brudparet med ett sovloft. Vill man värma sig och slappna av efter en dag ute på fjället kan man göra det i någon av deras jacuzzis. Under sommartid kan upp till 55 personer avnjuta sin middag ute på den stora altanen eller 60 gäster i deras mysiga träkåta, som brudparet med sina gäster har exklusivt för sig själva under hela sin vistelse.

- I hallen hänger tofflor till alla, så det blir en riktig hemma-hos känsla och det är precis det vi vill förmedla. En genuin go känsla i toppklass, berättar Jon och fortsätter. Det brukar bli till en långvarig vänskapsrelation mellan oss och våra gäster då vi både lagar maten till våra gäster samt guidar dem under dagen.

Peter_mat

En plats att skapa minnen på som håller hjärtat varmt även när det är som kallast.

På Fjällbäcken Lodgde är det ypperligt att fira ett flerdagarsbröllop då det finns många aktiviteter att ta del av, för både stora som små, både för de mest äventyrliga och för de som vill ta det i ett lugnare tempo. Oavsett årstid så har Fjällbäcken Lodge mycket att erbjuda.

- Då bröllopsdagen är en av de mest speciella dagarna i ens liv vill man inte att det ska gå för fort därför rekommenderar vi brudparen och deras gäster att boka två till tre nätter så de hinner uppleva allt utan stress och verkligen få tid att umgås med varandra berättar Jon. Jag och Mia, tillsammans med vår klippa Li och våra fyra fantastiska barn, ser även till så att alla våra gäster känner sig som hemma.

fjällbäcken vinter 2

Lämna klackskorna hemma.

I sin packning bör man lämna klackskorna hemma och packa ner sina vandringskängor eller snöskor för på Fjällbäcken Lodge är naturen till för att upplevas. Under vintertid kan man ta del av skidåkning i alla dess former, här kan man åka helikopterskidåkning och åka offpist utför fjället men vill man inte ha riktigt lika högt adrenalinpåslag kan man åka ut på en guidad skotertur eller ha en snöskulpturstävling tillsammans med sina gäster. Även om sommarsäsongen inte är lika lång som vintertiden finns det mycket att ta del av även då, tuffare forsklättring eller mountainbike för de äventyrliga och för lugnare aktivitet finns det till exempel natursköna vandringar längst fjällbäcken.

- En populär aktivitet under bröllopet brukar vara att vandra eller åka ut mitt på fjället. Då tänder vi upp en mysig brasa där vi alla samlas medan jag eller Mia lagar maten åt alla över den öppna elden. På sommartid brukar en kanottur och lunch ute på klipporna locka brudparen och deras gäster. Oftast vigs brudparet ute på fjället eller på vår stora altan med en utsikt i särklass men det finns även kyrkor I närheten om man föredrar det. Vill man varken vigas i kyrkan eller utomhus så har vi vår fina nya stora sal som ett alternativ, berättar Jon.

Maten en viktig del för de båda och det serveras bara bra och närproducerad mat. Bjuds det inte på egen fiskad fisk från sjön så blir det vilt från samerna eller bönderna intill. Bären som serveras har Jon och Mia varit ute och plockat själva.

- Renköttet är att rekommendera men självklart finns det vegetariska och veganska alternativ för den som föredrar det berättar Jon.

Att Jon och Mia är passionerade fjällmänniskor går inte att ta miste på när man ser resultatet av allt deras arbeta de lagt ner på Fjällbäcken Lodge. Att de även är hängiva skidåkare är uppenbart inte mist med tanke på att deras fyra barn alla har fått namn som har med skidor att göra. Vill ni ha ett personligt och annorlunda bröllop så är detta platsen för er.

 

Faktaruta:

Plats: Fjällbäcken Lodge i Funäsdalen.

Restaurang: Ja, närodlat hantverk.

Antalgäster: 6 - 60

Boende: ja, upp till 35 personer fördelat på 12 rum + svit

Vigsel på plats: Ja, samt i kyrka intill eller på en fjälltop.

Bonus: Varma bubbelbad utomhus med fjällen som bakgrund

Läs mer på deras presenation på My Weddding Planner

eller besök hemsidan: www.fjallbacken.se


Relaterade artiklar

Platser med det lilla extra

Platser med det lilla extra

Vill ni bjuda på ett bröllop som ni sent ska minnas? Här tipsar vi om några bröllopsplatser med det lilla extra. Läs mer »

Hyr er egna villa i Italien

Hyr er egna villa i Italien

Drömmer ni om ett destination wedding? Varför inte hyra er egna villa? Mellan Toscana och Umbrien, i Italien, ligger Casa Bruciata som fått sitt namn, bränt hus, då den ursprungligen var en fästning som brann under andra hälften av 1300-talet. Läs mer »

Slottsbröllop

Slottsbröllop

Att checka in på ett slott för vigsel och fest i slottets stora pampiga salar är för många drömmen om det optimala bröllopet. Följ med Allt om Bröllop då vi kikar in på tio olika slott runt om i Europa där just denna dröm kan slå in.  Läs mer »

Allt om Bröllop besöker Sigtunahöjden

Allt om Bröllop besöker Sigtunahöjden

Följ med när Allt om Bröllops redaktör, Jacqueline, besöker olika festlokaler och personer inom bröllopssverige. Denna gång besöker hon Sigtunahöjden, som arbetar efter ledorden hållbarhet och utveckling.  Läs mer »

Bästa lokalen för bröllopsfesten

Bästa lokalen för bröllopsfesten

19 tips på fantastiska platser du kan boka för ditt bröllop. Från norr till söder!  Läs mer »

Pimpa Pappersbruket för Bröllop

Pimpa Pappersbruket för Bröllop

En tom lokal? Inga problem! Här skapar vi en rustik, vingtagelook i ett gammalt pappersbruk.  Läs mer »

Så fixar ni lantligt ladugårdsbröllop

Så fixar ni lantligt ladugårdsbröllop

Är ni ute efter en romantisk och lantlig miljö? Att gifta sig och hålla bröllopsfesten i en rustik lada är perfekt för de brudpar som älskar DIY-temat. Läs mer »

Fina presenter till gästerna

Fina presenter till gästerna

Med fokus på bröllopsgästerna -överraska era gäster med det lilla extra som visar er uppskattning.  Läs mer »

Så lyckas ni med bordsplaceringen

Så lyckas ni med bordsplaceringen

En lyckad bordsplacering kräver en viss eftertanke. Utgå från en traditionell placering eller bryt mot alla regler! Läs mer »

Så hittar ni drömlokalen

Så hittar ni drömlokalen

Tips från bröllopskoordinator Lisa Larsson som delar med sig av sina bästa tips för att hitta drömlokalen. Läs mer »

7 vackra bordsdekorationer till bröllopet

7 vackra bordsdekorationer till bröllopet

Dekorationer till festen är en viktig del för känslan och ett personligt bröllop. Här har vi samlat 7 vackra och roliga bordsdekorationer som kommer att ta dukningen till en ny nivå. Allt sitter i detaljerna!  Läs mer »

Gift dig på ett kungligt slott!

Gift dig på ett kungligt slott!

(ANNONS) På fyra av Sveriges kungliga slott finns möjligheten att boka vigsel i historiska kyrkorum och kapell, skapade av tidens främsta arkitekter. Vackert belägna runt Mälaren skapar slotten en unik inramning till er vigsel.  Läs mer »

Säg JA i slottsmiljö

Säg JA i slottsmiljö

Att gifta sig på ett slott eller en herrgård är för många en dröm men här kan den gå i uppfyllelse! Vi har listat de sju bästa ställena för för ditt drömbröllop - Alla förvånande nära Stockholm City  Läs mer »

Dekorera efter tema

Dekorera efter tema

Dekorera er utomhusfest med rustika och pastelliga detaljer. Eller varför inte bjuda in till ett härligt sommarbröllop med influenser av vintage och natur? Eller vill ni hellre skapa ett kärleksfullt bröllop med retrokänsla? Här får ni tips för att skapa tre härliga teman på er bröllopsfest.  Läs mer »

Höstfint på ett kick

Höstfint på ett kick

Använd naturpapper till festprogram och bordsplaceringskort och ställ små blomsterkrukor i vanliga papperspåsar som du sedan dekorerar - då har du fått en höstig känsla med några enkla knep. Se mer i bildspelet ovan.  Läs mer »

Lyckas med bordsplaceringen

Lyckas med bordsplaceringen

En lyckad bordsplacering kräver en viss eftertanke. Utgå från en traditionell placering eller bryt mot alla regler! Läs mer »

Så hittar ni stilen

Så hittar ni stilen

Få gånger i livet ställs man inför så många val som under bröllopsplaneringen. Sätter ni från början upp tydliga riktlinjer för er själva blir besluten enklare. Läs mer »

Tänkvärt vid bordsplacering

Tänkvärt vid bordsplacering

Här är några saker att tänka på när det kommer till bordsplacering.  Läs mer »

Gör ljus av mormorsporslinet

Gör ljus av mormorsporslinet

Söker ni vintagekänslan och är lite pyssliga så är det tacksamt att omvandla loppisfynden till festdekor. Gamla muggar blir lätt snygga ljus.  Läs mer »

Checka av lokalen

Checka av lokalen

När ni letar festlokal är det viktigt att veta vad ni ska titta efter. Förutom att hitta en lokal som passar er och temat finns några praktiska detaljer att ta hänsyn till. Vi har checklistan ni bör ha med när ni spanar efter er festlokal. Läs mer »

Låt gästerna skriva

Låt gästerna skriva

Alla gäster kommer inte hinna säga allt de vill till er på själva bröllopsdagen så låt dem skriva det till er, att läsa när mer tid finns. Läs mer »

Fyra tokiga festlokaler

Fyra tokiga festlokaler

Är ni det udda paret som vill väcka uppmärksamhet med er bröllopsfest? Då har vi samlat några tokiga alternativ för er som vill ha ett humoristiskt bröllop. Läs mer »

Värna om det lokala - välj bygdegård

Värna om det lokala - välj bygdegård

Bygdegården är ett budgetvänligt alternativ till er festlokal. Här finns alla möjligheter att få skapa er bröllopsscen från grunden. I Sverige finns fler än 1 400 bygdegårdar, en av dem är Hyssna bygdegård sydost om Göteborg. Läs mer »

Trist med tält?

Trist med tält?

Inte alls! Har ni en stor mark att tillgå, men ingen lokal? Då kan ett bröllopstält vara lösningen för er. Här kan ni bygga upp er festlokal precis som ni vill ha den. Med hjälp av textil, belysning och dekorationer får ni en lyxig festlokal. Läs mer »

Vigs i slottsparken

Vigs i slottsparken

Efter många år av förfrågningar så slår nu vackra Engsholms slott upp portarna för vigslar och bröllopsfester. Här möts gästerna av klassisk slottsmiljö och prunkande slottsträdgårdar. Läs mer »

Så ljussätter ni festen

Så ljussätter ni festen

Så här fixar du ljus som håller för hela kvällen och natten! Läs mer »

Så väljer ni festlokal

Så väljer ni festlokal

Ett av de första valen ni bör göra är var ni vill ha bröllopsfesten någonstans. Det finns en mängd olika typer av festlokaler att välja mellan, här är de vanligaste. Läs mer »

Test: vilken lokal passar er?

Test: vilken lokal passar er?

Valet av bröllopslokal är avgörande för vilken ton ni sätter på bröllopet. Men hur ska ni kunna välja? Med hjälp av vårt snabba test hittar ni enkelt er bästa plats! Läs mer »

Frågor till festlokalen

Frågor till festlokalen

När ni påbörjar er bröllopsplanering är festlokalen ett av de första valen ni bör göra. För att undvika otrevliga överraskningar finns det ett par frågor att ställa när ni bokar er lokal. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn två fantastiska vårdofter

Denna gång kan ni vinna ett kit med två mycket exklusiva dofter! - En för brud och en för brudgum Totalt värde: 2 500 kr!! ...Tävla här

Vinn två fantastiska vårdofter

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Möhippan..

Min möhippa! Wow säger jag bara! Vilken fantastisk dag att vakna upp till! Blev väckt av mina bästa vänner tidigt på lördagsmorgonen! Dom dukade up...Läs inlägget

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Bröllopsbubblan..

Wow. Vilken dag! Och vilken fest! Det var så mycket glädje och vi blev så fullkomligt överösta med kärlek att det tog gott och väl en vecka att bar...Läs inlägget

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Bröllopsresa – Dubai – Del 4..

Efter en vecka på det första hotellet va det tid att åka vidare till nästa. Nu hade vi bokat in oss på Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah. Hotelle...Läs inlägget

Matina Ekman
Matina Ekman

Smekmånad..

Vi är påväg till fantastiska SANTORINI 💙 Kan man önska sig en mer romantisk plats att åka till som nygift och förälskad. Snart får vi se de fantas...Läs inlägget

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Snipp snapp snut, så var sagan slut 💖..

Flera gånger under den här resan har jag fått frågan om varför jag gör det. Varför bloggar jag? Varför lägger jag ner så mycket tid på något som i ...Läs inlägget

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

Äntligen gifta: 28 maj!..

28 maj: vår dag Vi blev äntligen gifta. Det var en otroligt fin dag med alla nära och köra runtomkring oss. Det är en dag jag kommer minnas för all...Läs inlägget

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet