DIY: Fixa festlokalen till bröllopet
Av: Jenny Drakenlind

DIY: Fixa festlokalen till bröllopet

Ett bröllop behöver inte kosta en förmögenhet. Det viktiga är att ni får just det bröllop som ni drömmer om. Oavsett vad ni väljer för plats och lokal finns det mycket att göra för att ni ska få plats med ”pinterest”-bröllopet i er budget.

För att visa att det går, så gjorde vi om en helt vanlig festlokal till en bröllopsdröm och vi ville ha ljusa, skandinaviska och somriga toner i allt från val av porslin, dukning och blommor till det lantliga dessertbordet. Istället för att välja ett helt vitt porslin utan struktur valde vi en diskret sandfärgad ton där varje tallrik har en unik glasyr och färg. Vi valde ett nyproducerat, sobert och lite mer gediget porslin. Besticken är vintage i nysilver vilket ger en fin känsla och patinan går väl ihop med både porslin och bordsdekoration såsom ljusstakar och vintage linneservetter. Vanliga lakan har agerat bordsduk och över dem har vi lagt ett tunt spetstyg i dov nude-färg. På så vis kan vi överlappa kanter på ett enkelt sätt och skapa en levande struktur då vi inte ville ha en alltför strikt känsla. Glasen är även de nyproducerade och dessa kristallglas ger med sin italienska slipning, en elegant känsla. Därför passade det utmärkt med släta vattenglas för att inte få ett alltför pråligt intryck.

- Vi valde även nudefärgade stearinljus i alla ljusstakar vilket är ett superenkelt trick för att skapa en mer ombonad känsla. Jobba med alla färger ton i ton, bara att välja en annan nyans än vit på ljusen ger en tillräcklig effekt.

Lokaler har ofta eget porslin men om det inte är vad man söker eller om man behöver ordna sådant själv, finns lite olika alternativ. Antingen kan man köpa just det porslin man önskar ex. på second hand, och sedan sälja vidare, men då krävs oftast en rejäl budget och man behöver vara beredd att lägga en hel del tid på att hitta rätt. Man kan också låna ihop porslin och glas från vänner och familj eller hyra det man behöver.

Cirka kostnad, hyra (50 kuvert): Porslin och bestick (förrätt, varmrätt, dessert) går på cirka 3 400 kr. Vinglas och vattenglas, kostar cirka 800 kr och servetter och ljusstakar blir någonstans runt 200 kr.

diylokal2

diylokal3

Våga gå all in på bordet
Malin som är vår stylist bästa tips till Allt om Bröllops läsare är att våga mer.

- Våga ta i! Som gäst uppskattar man att omtanke och arbete lagts ner. Dock sticker det rent kostnadsmässigt iväg när det kommer till bröllop. Få har obegränsad budget och obegränsat med tid - välj att gå "all in" på bordet eller på lokalen. Ofta blir det halvdant på bordet eller i övrig lokal och då blir det liksom inget alls… Det behövs ofta betydligt mer dekor än vad man tror för att få det där utseendet och känslan.

När det gäller blommorna blir många brudpar chockade när de kommer till en florist och får ett prisförslag på brudbukett, blommor på bordet och övriga blomsterarrangemang. En del väljer då att prioritera ner blommorna och för andra är blommorna en viktig del av bröllopet.

Blommorna behöver inte kosta en förmögenhet, det går att göra det otroligt vackert och personligt ändå med lite planering! För er som gifter er under sommaren så har naturen mycket att bjuda på. Nu är det trendigt med stora yviga buketter med mycket grönt, och i naturen kan man hitta vackert gräs, vass och kvistar. Kanske har ni en trädgård med rosenbuskar? Grunden till en vacker brudbukett och alla blomsterarrangemang hittar ni faktiskt runt omkring er!

diylokal4

diylokal6

Ta med inspirationsbild
Anine som är vår florist i detta reportage träffar alltid sina brudpar på en konsultation, och hon rekommenderar alltid brudparen att ta med sig en inspirationsbild till mötet för att hon ska få en bild av vad de drömmer om. De vanligaste blommorna hennes brudpar önskar är klassiska rosor, prärieklockor, pioner, trädgårdsrosor och eucalyptus. De vanligaste färgerna är vitt, ljusrosa och crème.

- Jag rekommenderar rosorna Sweet Avalanche och Avalanche till de brudpar som vill ha en enkel ros och är ett bra alternativ till de betydligt dyrare trädgårdsrosorna och pionerna. Börjar man planera sitt bröllop minst ett år i förväg kan man vara förutseende och plantera exempelvis rosor i sin egen trädgård. Var bara noga med att kolla att den blommar under den tid ni gifter er, säger Anine.

- Nejlikor är också en blomma som blir mer och mer populär på grund av dess hållbarhet och pris. Nejlikor är perfekt att använda till ex. en blomstervägg om man vill ha en sådan eftersom den klarar sig utan vatten en längre tid, till skillnad från många andra blommor som slokar efter en liten stund.

Det finns så mycket vackert grönt att dekorera en lokal med. Eucalyptus har sedan många år tillbaka varit otroligt populärt, men det kostar en hel del och ett bra alternativ kan vara exempelvis Ruskus som är en skogsgrön kvist med tunna blad som ger fin fyllighet i buketter och arrangemang. Dess hållbarhet utan vatten gör att den också passar väldigt bra till att kunna läggas på borden som dekoration istället för murgröna som lätt slokar efter några timmar.

Till vår dekoration valde vi att göra några få större och elegantare blomsterarrangemang, något man som gäst verkligen kan uppskatta när man sitter i flera timmar och har en trevlig middag. Vi valde också att göra en fin bakgrund till brudparet med tunna gardiner från Ikea och dekorera med köpt Ruskus samt några kvistar Clematis som vi plockade i fotografens trädgård.

- Med riktigt bra planering kan du få precis de blomsterarrangemang ni drömmer om. Plantera själv i er trädgård eller plocka så mycket ni kan från naturen. Har ni några speciella blommor som ni inte kan plocka i naturen eller odla själva, välj ut någon eller några exklusiva blommor som ni lägger pengarna på och fyll på med sådant ni kan hitta själva. Det finns även ställen med blommor till försäljning där du går ut och plockar själv det du vill ha och betalar endast för det, säger floristen Anine.

diylokal7

diylokal5

Glöm inte bort tårtan
Något som också är ett stort ögonblick på bröllopsdagen är när bröllopstårtan ska skäras. Det finns flera budgetvänliga alternativ om man varken vill ha en prinsesstårta från matvaruaffären eller har råd med en fantastisk skapelse från en tårtkonstnär.

Ni kan be att få köpa en odekorerad tårta från en tårtdesigner eller konditori. För en tårtdesigner är det främst tiden som kostar och därför kan man spara en slant på att dekorera tårtan själv. Eller omvänt kan ni baka tårtan själv men dekorera med sockerblommor eller figurer köpta från en konditor/tårtdesigner. Ni kan köpa eller hyra en "dummy", det är en tårta som är riktig på utsidan men har ett innehåll av frigolit. Det är något man främst använder sig av på bröllop med väldigt många gäster för att inte ta för mycket tid till att skära upp tårta till alla. Efter den ceremoniella uppskärningen för brudparet med en liten äkta tårta högst upp, serveras sen gästerna tårta från köket, vilket går att anpassas efter budget.

Envåningstårtor är billigare än flervåningstårtor och man kan ha flera envåningstårtor bredvid varandra. Man kan dekorera dem med färska blommor eller måla med ätbar färg så blir de ett vackert och frestande inslag på bröllopsfesten.

Den fina dessertvagnen vi använder på bilderna är byggd av gamla EPAL-pallar och några gamla sopskaft. Den är ihopsatt med återvunna spikar från pallarna själva, och alla delar går att montera isär så den är lätt att transportera. Vill man inte bygga en vagn själv går denna att hyra hos The craving solution för 300 kr/helg.

- Om ni funderar på att anlita någon som inte har så mycket erfarenhet av tårtor och framför allt våningstårtor, be om referenser! Att bygga en våningstårta kräver erfarenhet och noggrannhet och är ingenting man vill chansa på till sin bröllopsdag. Det är inte riktigt samma sak att läsa sig till hur man bygger en våningstårta som att i praktiken bygga en, och jag har tyvärr haft många kunder som ringer i sista minuten för att deras tårta rasade ihop, säger Tårtdesignern Josefin från The Craving Solution.

Teamet bakom idén och bilderna:

Fotograf Jenny Drakenlind www.drakenlind.se

Stylist Malin Humble www.setmytable.se

Florist Anine Melström Bergqvist www.vackrabrollop.se

Tårtdesigner Josefin Emteryd www.thecravingsolution.se

Festlokal www.festvillan.com

 

Relaterade artiklar

Uthyrningstrenden fortsätter – Indiska börjar hyra ut glas och porslin

Uthyrningstrenden fortsätter – Indiska börjar hyra ut glas och porslin

Som en del av Indiskas hållbarhetsarbete erbjuder de nu en uthyrningstjänst av glas och porslin – både med enkelt vitt och mer färg som bas. Läs mer »

Duka med servetten i fokus

Duka med servetten i fokus

Säg hejdå till tråkiga och opersonliga servettvikningar. Ett band, växt eller en enkel knut runt servetten kan snabbt ta dukningen till en ny nivå.  Läs mer »

Glöm inte att dekorera toaletten

Glöm inte att dekorera toaletten

Lokalen dekoreras flitigt, men många glömmer bort att snygga till toaletten. Här är tipsen som gör även det tristaste badrummet luxuös. Läs mer »

Festfixarens bästa tips

Festfixarens bästa tips

Ingen är väl bättre lämpad på att ge tips på hur man skapar den bästa bröllopsfesten än Micael Bindefeld som här ger Allt om Bröllops läsare sina bästa tips för en lyckad fest. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

 

Allt om Bröllops Omslagsbrud 2020

NU BÖRJAR ÅRETS STORA TÄVLING! Ta chansen att bli vår omslagsmodell. Alla över hela Sverige kan tävla om att vinna vår stora tävling – "Allt om Bröllops Omslagsbrud 2020"....Tävla här

Allt om Bröllops Omslagsbrud 2020

 

Nyhetsbrev

Fotograf Åsa Lännerström

Naturligt och lättsamt är mina ledord, för att sedan skapa ljusa, spröda, romantiska ögonblick av era känslor! ...Läs mer

Fotograf Åsa Lännerström

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Stefanie Bäfvenberg
Stefanie Bäfvenberg

Att börja leta efter en perfekt klänning för ett strandbröllop.

I helgen gjorde jag ett första försök till att testa klänningar som kan passa till ett strandbröllop. Jag var på Bröllopsbruket, då jag gillar tanken att återvinna och återanvända det som redan finns. Du kan även sälja vidare din klänning där, så ...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

BRUDKLÄNNINGS INSPIRATION!

Nu har jag länsat internet efter inspiration till min brudklänning, som jag enligt planerings-deadline ska ha klar om två dagar… Igår messade jag min ena tärna och frågade om vi skulle ta en weekend i Göteborg i april för att spana in Ivory ...Läs inlägget

Sofia REdmo
Sofia REdmo

Dekoration

  Hej vänner! Nu har jag i månader funderat på dekorationer till vårat bröllop och framförallt bordsdekorationerna. Vi vet att vi vill ha runda bord men därefter är det två alternativ som står framför oss 3 små vaser med blommor och ljus i olika n...Läs inlägget

Linda Sturesson
Linda Sturesson

Festlokalen

Vi har varit inne i lokalen som vi bokat för bröllopsfesten. Den var bra, vilket var tur eftersom vi redan har skickat ut inbjudningarna. Vi borde möjligen ha kollat in lokalen innan det, men nu gjorde vi inte det. Vi har dock gått förbi den många...Läs inlägget

Hitta din lokala bröllopsleverantör hos My Weddingplanner!

Letar du efter brudklänningar, blommor, ringar eller en koordinator? Här hittar du alla företag som kan hjälpa dig med ditt bröllop på just DIN ort!

AccessoarerAccessoarer

Foto: Natalia Kabliuk 

Bakverk/KonfektyrBakverk/Konfektyr

Foto: Shebeko 

BlommorBlommor

Foto: Lina Roos 

BrudgummenBrudgummen

Foto: Max Alm-Norell 

BrudkläderBrudkläder

Foto: Lina Roos 

BröllopskonsulterBröllopskonsulter

Foto: Alex Andrei 

CateringCatering

Foto: Birgersdotter 

DansskolorDansskolor

Foto: Emelie Petré 

Ekonomi/JuridikEkonomi/Juridik

Foto: Floral Deco 

FestlokalerFestlokaler

Foto: Frida Rönnholm 

FesttillbehörFesttillbehör

Foto: Tatiana Chekryzhova 

Foto/FilmFoto/Film

Foto: Floral Deco 

FrisyrFrisyr

Foto: Ladie C 

HotellHotell

Foto: Max Alm-Norell 

Hyr till festenHyr till festen

Foto: Birgersdotter 

InbjudningarInbjudningar

Foto: Frida Rönnholm 

MusikMusik

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

MöhippaMöhippa

Foto: IVASHstudio 

PlaneringPlanering

Foto: Max Alm-Norell 

PresenterPresenter

Foto: Birgersdotter 

Ringar/SmyckenRingar/Smycken

Foto: Mårten Levin 

SkönhetSkönhet

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

Slott/HerrgårdSlott/Herrgård

Foto: Max Alm-Norell 

SvensexaSvensexa

Foto: Birgersdotter 

TransportTransport

Foto: Lina Roos 

Tärna / NäbbTärna / Näbb

Foto: Birgersdotter 

VigselplatsVigselplats

Foto: Birgersdotter 

Upp