Fråga experten!

Experten svarar på bröllopsfrågor

Chefredaktören Anna Fürst har jobbat med bröllop i 10 år. Här svara hon på de allra vanligaste bröllopsfrågorna. Maila henne så får du också svar på dina funderingar...

1. Vilka färger på kläderna funkar för mig som gäst? Visst är vitt, svart och rött "förbjudet"?

- Enligt traditionen så bör man som gäst undvika att klä sig i just rött, vitt och svart på bröllop. Men tiderna förändras och i takt med att bröllopen blir allt mer internationella med gäster inbjudna från världens alla hörn och eftersom bröllopen idag är högst personliga tillställningar, ibland med hela teman såsom till exempel ett 20-tals eller ett rockabilly-tema, så är det min personliga åsikt att både svart och rött fungerar alldeles utmärkt för gästerna. Väljer du en svart kreation på ett bröllop så kan man ju till exempel ha färgglada accessoarer till. Den enda färgen som jag egentligen tycker är helt förbjuden är vitt, om inget särskilt angivits i inbjudan, eftersom det vanligtvis är brudens klänningsfärg. Och henne får man inte konkurrera med. Men visst handlar det förstås i mångt och mycket om att känna av vad brudparet önskar. Det här är deras dag och det är ju dem man firar! Vet du på förhand att brudparets släktingar skulle kunna komma att ta illa vid sig om du bar svart på bröllopet så kan du ju undvika det, för deras skull. Det underlättar dock för alla om brudparet är så specifika som möjligt i sin inbjudan angående just klädseln.

2. Brudparet önskar sig pengar. Vilken summa är lagom?

- Detta är högst personligt och beror egentligen både på vilken relation gästen har till brudparet samt också hur gästens egen ekonomi ser ut. Man vill ge brudparet något som de uppskattar, men som man också har råd med. Inget brudpar förväntar sig att en student eller arbetssökande ska tömma bankkontot för att gå på deras bröllopsfest. Det ÄR tanken som räknas.

3. Vilka gäster förväntas hålla tal?

- Vissa brudpar gillar att höra tal på sin bröllopsdag, andra inte. Om ni tillhör dem som inte önskar några tal så skriver ni ut det redan i inbjudningarna. Vill ni ändå höra några rader från era föräldrar så går det naturligtvis bra, även om ni skrivit att tal undanbedes. Men det är viktigt att ni är tydliga i er kommunikation med alla så att de känner till era förväntningar, just på talfronten. I normala fall förväntas oftast brudparets närmsta hålla tal. Till dem hör riktigt goda vänner, föräldrar och syskon samt tärnor och marskalker. De bör säga några väl valda ord, antingen var för sig eller tillsammans. Det är rätt vanligt att kompisgäng går ihop och håller tal och visar bildspel från er möhippa och svensexa.

4. Hur placerar vi våra frånskilda föräldrar?

- Det som är viktigt att komma ihåg när det är bröllop är att det är er dag och ni har rätt att ha alla era föräldrar på plats, hur skilda de nu än är. Tror ni att det kan bli en jobbig situation, om den som mamma eller pappa gift om sig med också kommer på tillställningen så råder vi er att tala med den nya partnern och placera honom eller henne vid något av de andra borden och inte vid honnörsbordet. Alternativet är att ni inte har något traditionellt honnörsbord, utan omger er själva med vänner och blandar gästerna på de andra borden.

5. Kan vi ta med barnen på vår egen bröllopsfest, fast vi bjudit in till ett barnfritt bröllop?

- Ja, naturligtvis går det jättebra. Det här är er stora dag och fest och om ni vill att era barn ska vara med på festen så får alla gäster respektera det. Se bara till att det finns underhållning även för dem, då bröllopsmiddagar tenderar att bli rätt långa. Det här med att bjuda eller inte bjuda med barn på bröllop är en känslig fråga som ofta dyker upp. Det allra viktigaste är att ni som brudpar är tydliga med vad ni önskar. Och kom ihåg att ammande barn i regel alltid är välkomna.

6. Hur var det nu med hindersprövningen?

- Innan två kan gifta sig måste en hindersprövning hos Skatteverket sökas. Kriteriet är att de sökande inte är minderåriga, för nära släkt eller tidigare gifta utan att ha upplöst äktenskapet. Finner Skatteverket inga hinder utfärdas ett intyg som gäller i fyra månader och som ska lämnas till vigselförrättaren.

7. Transport till festen

- Till festen åker brudparet i det första ekipaget. För detta tillfälle är det många som hyr eller lånar ett alldeles speciellt transportmedel. Det kan vara allt från en limousine till häst och vagn. Välj något som passar er bröllopsstil och något som är lite utöver det vardagliga. Om det är så att bröllopsfesten äger rum långt från vigselplatsen så bör ni även på förhand tänka igenom hur gästerna ska komma dit. Det är inte ett måste att ordna med en buss till gästerna, även om det är väldigt smidigt, men informera då alla att de måste ombesörja transport på egen hand.

8. Vad är ett värdpar?

- Värdparet var traditionellt de som bjöd in till bröllopet, det vill säga brudens föräldrar. Men idag när de allra flesta brudpar själva står för bröllopsfesten så lämnar det värdfrågan mer öppen. Ni kan utse ett värdpar som hjälper er med alla bestyr såsom att hantera gästlistan, bröllopspresenter och att ta hand om gästerna på själva bröllopsdagen. På så vis kan ni ta det lugnt och njuta av er dag tillsammans.

Relaterade artiklar

Black Friday hos Allt om Bröllop!

Black Friday hos Allt om Bröllop!

50% rabatt på allt i vår butik! Passa på att handla i vår shop för nu under fredagen så är det halva priset på allt i butiken - inklusive senaste numret. Rean gäller bara idag - så skynda på för det är först till kvarn som gäller!  Läs mer »

Sista chansen att köpa vår stora planeringsguide!

Sista chansen att köpa vår stora planeringsguide!

Tidningen är en specialutgåva med all information ni behöver inför ert bröllop för endast 39 kronor. Nu hittar ni vår stora planeringsguide i vår butik.  Läs mer »

Nytt nummer ute nu!

Nytt nummer ute nu!

Vi är så stolta över att presentera vårt senaste nummer! Det är fullt av planeringstips, mode, frisyrer, vett och etikett och en stor smekmånadsspecial. Köp den i din lokala butik!  Läs mer »

Brudtärnorna du behöver

Brudtärnorna du behöver

Här är 4 brudtärnor som kommer att hjälpa dig med allt från festligheter till din brudlook på vägen till altaret.  Läs mer »

Personligt bröllop

Personligt bröllop

Den största bröllopstrenden just nu är att hela tillställningen ska vara personlig. Här är en liten guide till hur ni lyckas med det. Läs mer »

10 bästa tipsen för ett lyckat familjebröllop

10 bästa tipsen för ett lyckat familjebröllop

Ett bröllop måste inte vara barnfritt. Det kan vara riktigt härligt att inkludera alla på festen. Men se i så fall till att det blir en rolig tillställning för både stora och små. Här är tipsen ni inte kan vara utan. Läs mer »

Carl Philip och Sofias drömbröllop

Carl Philip och Sofias drömbröllop

Lördagen den 13 juni är det äntligen dags! Då gifter sig prins Carl Philip med sin Sofia Hellqvist med pompa och ståt. Här är tiderna du inte får missa och Allt om Bröllops tankar kring bröllopet.  Läs mer »

9 enkla sparknep

9 enkla sparknep

Ert bröllop behöver inte ruinera er för all framtid om ni är smarta med era prioriteringar. Här är knepen som säkrar drömbröllopet utan att spräcka budgeten. Läs mer »

Så funkar det med efternamn

Så funkar det med efternamn

Hur är det egentligen med efternamnen? Vilket efternamn ska ni ta som nygifta? Vilket efternamn får ni ta? Vi på Allt om Bröllop har gjort en djupdykning i ämnet. Läs mer »

Borgerlig eller kyrklig vigsel

Borgerlig eller kyrklig vigsel

Oavsett om ni väljer en borgerlig eller kyrklig ceremoni har ni stora möjligheter att utforma vigseln precis så som ni vill för att den stora dagen ska kännas rätt för er. Läs mer »

Barnfritt bröllop eller inte?

Barnfritt bröllop eller inte?

Barn eller inte på bröllop är en fråga som många brudpar ställs inför. Men tänk på att det inte finns några rätt eller fel, det är er stora dag och ni bestämmer själva precis hur den ska se ut. Var tydliga redan på inbjudningskortet. Läs mer »

Förr och nu: Vem betalar?

Förr och nu: Vem betalar?

Vad händer egentligen när gamla seder inte längre passar ihop med vår livsstil? Vi på Allt om Bröllop kan bara konstatera att de förändras. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på TwitterFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Ronnums Herrgård

Bröllop i Herrgårdsmiljö! På sommaren är Ronnums Herrgård som vackrast. Då grönskar det i parken och det är svårt att hitta en mer romantisk plats. Å andra sidan, Ronnum i vinterskrud uppfyller de flesta drömmar att gifta sig i vitt omgiven av nyfallen vit snö och transporteras i häst och släde. ...Läs mer

Ronnums Herrgård

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Stina Gagnehag Elm
Stina Gagnehag Elm
Antonia Olivestam
Antonia Olivestam
Sally Loniakan
Sally Loniakan
Cecilia Larsson
Cecilia Larsson
Emmi Schyberg
Emmi Schyberg
Monika Benedek
Monika Benedek

Hitta din lokala bröllopsleverantör!

Letar du efter brudklänningar, blommor, ringar eller en koordinator? Här hittar du alla företag som kan hjälpa dig med ditt bröllop på just DIN ort!

AccessoarerAccessoarer

Foto: Natalia Kabliuk 

Bakverk/KonfektyrBakverk/Konfektyr

Foto: Shebeko 

BlommorBlommor

Foto: Lina Roos 

BrudgummenBrudgummen

Foto: Max Alm-Norell 

BrudkläderBrudkläder

Foto: Lina Roos 

BröllopskonsulterBröllopskonsulter

Foto: Alex Andrei 

CateringCatering

Foto: Birgersdotter 

DansskolorDansskolor

Foto: Emelie Petré 

Ekonomi/JuridikEkonomi/Juridik

Foto: Floral Deco 

FestlokalerFestlokaler

Foto: Frida Rönnholm 

FesttillbehörFesttillbehör

Foto: Tatiana Chekryzhova 

Foto/FilmFoto/Film

Foto: Floral Deco 

FrisyrFrisyr

Foto: Ladie C 

HotellHotell

Foto: Max Alm-Norell 

Hyr till festenHyr till festen

Foto: Birgersdotter 

InbjudningarInbjudningar

Foto: Frida Rönnholm 

MusikMusik

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

MöhippaMöhippa

Foto: IVASHstudio 

PlaneringPlanering

Foto: Max Alm-Norell 

PresenterPresenter

Foto: Birgersdotter 

Ringar/SmyckenRingar/Smycken

Foto: Mårten Levin 

SkönhetSkönhet

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

Slott/HerrgårdSlott/Herrgård

Foto: Max Alm-Norell 

SvensexaSvensexa

Foto: Birgersdotter 

TransportTransport

Foto: Lina Roos 

Tärna / NäbbTärna / Näbb

Foto: Birgersdotter 

VigselplatsVigselplats

Foto: Birgersdotter 

Upp