Gör succe som toastmaster
Av Redaktionen

Gör succé som toastmaster

För det första vill vi gratulera dig till din tilldelade roll som toastmaster eller toastmadame. Det är ett sant hedersuppdrag så känn dig stolt över att brudparet valt just dig. Toastmastern håller i många trådar och det är ett ytterst ansvarsfullt jobb som följer med titeln. Följ våra tips för att göra succé!

Förberedelser
1. Prata ihop dig med brudparet och se till att ni har en samstämd syn på din roll. I en del fall består toastmasterns uppgift i att enbart presentera tal vid middagen och i andra fall att fungera som själva navet i hjulet. Detta kan innefatta uppgifter som att ordna med ris att kasta efter vigseln, inhandla rekvisita till spex och se till att lokalen har allt som behövs inför festen.
2. Gäster som vill hålla ett tal eller spexa kontaktar dig. För en så trevlig bröllopsfest som möjligt kan du se till så att du vet vad alla talen i korta drag handlar om. Blanda och mixa känslomässiga tal med spex och roliga tal.
3. Koordinera med den köksansvarige så att ni båda har ett talschema med hålltider. Det är viktigt att ni både vet när ett tal ska hållas och när maten kommer in. Tal bör passas in mellan rätterna.

Under bröllopsmiddagen

Det är under själva middagen du har dina huvuduppgifter. Ta det därför lugnt med alkoholen så att du är på topp men glöm inte att ha kul också. Kom ihåg att du inte ska stå i centrum, det ska brudparet göra.
1. Visa alla gäster var det finns kartor över bordsplaceringen och se till så att alla finner sin plats.
2. Presentera dig när alla har satt sig till bords. Då kan du även gå igenom praktisk information, såsom var toaletter finns och vilken tid bensträckare kommer att äga rum.
3. När du introducerar talare kan du berätta vilken relation denne har till brudparet och kanske någon kul anekdot som värmer upp gästerna. Eftersom du ofta ska göra dig hörd kan det vara lämpligt med ett tillbehör för att få gästernas uppmärksamhet. Varför inte införskaffa en ringklocka eller spela upp ett kort musikintro.

Roliga spex
För att bröllopsfesten inte ska bli tråkig och stel är en av huvudpoängerna som toastmaster att se till att brudparet och gästerna har kul. Få brudparet att skratta och lokalen att gunga med lekar och spex.
Nyckelleken: Dela i hemlighet ut nycklar till flera kvinnliga gäster och kanske en manlig gäst för extra effekt. Ställ dig sedan upp under middagen och säg till brudgummen att nu när du gift dig så antar jag att vår relation är över och jag måste väl lämna tillbaka den här" och lämna en nyckel till brudgummen. Fråga sedan om det finns några fler som kanske har nycklar och låt alla kvinnliga gäster komma fram en och en och lämna sin nyckel. Spara killen till sist för ett exrta gott skratt.
Skoleken: Placera brudparet på två stolar med ryggarna mot varandra och be dem ta av sig skorna. De ska sedan byta en sko med varandra så att de har ena v varje i handen. Sedan ställer du ett antal påståenden och de ska svara genom att hålla upp skon för den som påståendet stämmer bäst in på. Du kan exempelvis fråga vem som städar oftast eller vem som lagar godast mat. Troligtvis kommer brudparet inte alltid vara eniga och det kan frambringa en hel del skratt.

Undvik otrevligheter
Det är ditt jobb att avstyra sådant som inte får ske.
★ Låt inte farbror Göran ställa sig upp, svajig som Bambi på is och utbringa en skål med de inledande orden "Gratulerar Hanna och Pontus" när det i själva verket är Hanna och Rickard som gifter sig. Håll koll på kommande talares berusningsgrad.
★ Informera tydligt talarna i förväg om en tidsram de ska hålla sig inom. Runt tre minuter brukar vara en lagom maxlängd. Om en talare börjar bli alltför långrandig är det din uppgift att få talaren att avsluta sitt tal. Du kan exempelvis ta ögonkontakt med talaren och diskret peka på din klocka.

Glöm inte kärleken
Som toastmaster är det viktigt att du inte glömmer att fira kärleken mellan brudparet, det är trots allt därför ni är där.
Hylla brudparets kärlek till varandra med en fin överraskning. Du kan filma brudparens närmaste familj och vänner när de delar med sig av sina tankar om brudparets kärlek. Låt den ackompanjeras av stämningsfull musik och bilder på brudparet och visa den under middagen. Eller överraska med att någon ställer sig upp och sjunger brudparets favoritlåt under middagen.

Sök efter företag med: Tärna / Näbb hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

18 saker du som bröllopsgäst inte ska göra

18 saker du som bröllopsgäst inte ska göra

När du som gäst blivit inbjuden till ett bröllop så finns det ett antal oskrivna regler som alla bröllopsgäster borde följa. Här har vi listat några tips till innan, under och efter bröllopet.  Läs mer »

Toastmasterns uppgift: Såhär undviker ni för långa tal

Toastmasterns uppgift: Såhär undviker ni för långa tal

Tal på bröllopsmiddagen är en vacker hyllning till er och er kärlek. Men alltför många eller alldeles för utdragna tal får varmrätten att kallna och stämningen att sjunka. Ni vill såklart att middagen ska flyta på smidigt. Här är de oumbärliga tipsen till er toastmaster. Läs mer »

Brudtärnorna du behöver

Brudtärnorna du behöver

Vilka av dina väninnor kan du förlita dig på vid den stora dagens alla sista minuten-bekymmer? Vems åsikt gäller egentligen i brudbutiken, din eller fashionistan med trendkoll? Dessa är brudtärnorna du kan behöva – och hur du får ut det bästa av dem!  Läs mer »

Att vara brudnäbb

Att vara brudnäbb

Så fungerar det med de söta näbbarna.  Läs mer »

Vad gör bröllopskoordinatorn?

Vad gör bröllopskoordinatorn?

Låt bröllopskoordinatorn fixa planeringen! Läs mer »

Att tänka på vid tal

Att tänka på vid tal

När det kommer till tal är det många som undrar om talen ska hållas korta eller lite längre. Dessutom undrar många hur turordningen ser ut. Vi förklarar! Läs mer »

Toastmadames och toastmasterns uppgifter

Toastmadames och toastmasterns uppgifter

Ska du vara toastmadame eller toastmaster på ett bröllop och är osäker på vad som egentligen förväntas av dig? Lugn, vi hjälper dig! Läs mer »

Allt för värdparet

Allt för värdparet

Värdparet har som uppgift att hälsa välkomna och utbringa första skålen med ett välkomsttal. Som värdar håller man i kommunikation, är ansvariga för festligheterna och ser till att alla småsaker klaffar.  Läs mer »

Bli en perfekt tärna

Bli en perfekt tärna

Som tärna har du fått ett riktigt hedersuppdrag. Vi ger dig de bästa tipsen på hur du lyckas och om vad som förväntas av dig. Läs mer »

Måste en bestman hålla tal?

Måste en bestman hålla tal?

Det förväntas av en bestman att hålla tal på bröllopet. Men ta det lugnt, andas in och känn ingen press. Tänk på att du är där i egenskap av att vara vän och inte som underhållare.  Läs mer »

Lyckas som bestman

Lyckas som bestman

Att bli utsedd till bestman, eller marskalk som man traditionellt kallar det i Sverige, är en vördnadsfull uppgift som innebär att du ska vara brudgummens stöd under hela hans stora dag, från tidig morgon till in på småtimmarna på efterfesten. Här får du en kort checklista på vad som förväntas av di Läs mer »

Tärnans första hjälpen-handväska

Tärnans första hjälpen-handväska

Även ett mindre missöde kan stressa upp de bästa av brudpar på bröllopsdagen. Då är det dags för dig som tärna att kliva fram som räddaren i nöden. Hjälp henne fylla sin handväska med allt som kan tänkas behövas.  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

shop

 

Vinn två fantastiska vårdofter

Denna gång kan ni vinna ett kit med två mycket exklusiva dofter! - En för brud och en för brudgum Totalt värde: 2 500 kr!! ...Tävla här

Vinn två fantastiska vårdofter

 

Nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Malin Jacobsson
Malin Jacobsson

Sanna Bergen
Sanna Bergen

Madeleine Svensson
Madeleine Svensson

Matina Ekman
Matina Ekman

Frida Forsberg
Frida Forsberg

Antonie Skansenhäll
Antonie Skansenhäll

annons

Upptäck bästabettingsidorna.se som jämför bettingsidor på nätet