I nöd och Lust–Hur ni hanterar bråk på bröllopsresan
Av Kristina Spegel

I nöd och Lust – Hur ni hanterar bråk på bröllopsresan

Allt om Bröllops egen relationsexpert Kristina Spegel har många års erfarenhet av att arbeta med individer, grupper och organisationer under press. Här ger hon tips på hur man hanterar de utmaningar som kan dyka upp i en relation under efterlängtad bröllopsresa.

Ni har valt noga, tittat igenom hundratals sajter, pratat med vänner och arbetskollegor, tittat på bilder av stränder och regnskogar. Pratat om pengar, bett om prisuppgifter, uppgifter om rumsstorlek, om placering av dusch om närhet till hav eller liftar. Om vinlistor, bilhyra, om utflyktsmål och avstånd från närmsta storstad. Drömmen om den perfekta bröllopsresan skall bli verklighet och inget får gå fel.

Och så står ni plötsligt där i ett rum med fönster mot en pool utan vatten. En fläck på lakanen får din nyblivna mans röst att gå upp i falsett och kvalitén på middagsbuffén får dig att börja gråta. Badkaret är sprucket, sanden svart inte vit. Era väskor har kommit bort på flygplatsen.

Och din mamma ringer hela tiden för att höra om allt är bra. Du tittar upp mot din nya livspartner och känner inte riktigt igen uttrycket i ansiktet. Det är så långt ifrån det kärleksfulla mjuka vackra ansiktet du förberett dig på att se som man kan komma, vem är denna människa som står och skriker i foajén högröd i ansiktet, med armarna vevandes i luften. Känner ni varandra?

I nöd och lust. Ja riktigt så här illa kanske det inte blir, men att resan inte blir precis som ni har planerat det kan ni räkna med. Ni reser för första gången som ett gift par. Det är något nytt och annorlunda som ni behöver utforska tillsammans. Det kommer att dyka upp situationer och händelser som ni kommer att uppleva och reagera på olika sätt. Ibland leder de till bråk för att ni har olika åsikter och behov. Det är inget konstigt med det, det intressanta är hur ni väljer att förhålla Er till det som händer.

Det finns forskning som visar att de parförhållanden som håller längst inte är de där man tycker lika och har samma intressen utan de där man lyckas bibehålla sin nyfikenhet på varandras olikheter, också i laddade frågor. Förhållningsättet är mer undersökande och utforskande än dömande och värderande. Det handlar alltså inte om att ha rätt eller fel utan om att ni har olika upplevelser, perspektiv på det som händer. Vad intressant, du blir upprörd över en borttappad väska och det blir inte jag. Vad intressant; när jag gråter över den dåliga maten tar du reda på alternativa restauranger i närheten.

På bröllopsresan är kärleken ny och stark, viljan att förlåta att förstå den andre är stor. En kram, en hand som smeker en kind. Ett skratt på rätt ställe. En fråga, hur tänker du nu?

Små saker i kroppsspråk och beteenden som gör att bråket lägger sig och blir något annat, en början till en fördjupad kontakt, ett förtroligt samtal. Ta med dig det från resan, det du lärt dig om din partner. Vad som hjälper vad som stjälper. Låt missförstånd, irritation och bråk under resan bli en del av helheten inte ett störande moment. Att vara gift är ett livslångt lärande och bröllopsresan är ett första steg.

Tips:

  1. Planera resan tillsammans.
  2. Prata om hur ni vill ha det, vilka förväntningar ni har på varandra.
  3. Var nyfikna och möt varandra med vänlighet.

 

Kristina-Spegel150

Vill du komma i kontakt med Kristina? Sänd ett email: kristina.spegel@alltombrollop.com

Läs mer om Kristina Spegel här

Relaterade artiklar

Bröllopsyoga - Vad är det?

Bröllopsyoga - Vad är det?

Kristina Spegel är organisationskonsult, psykolog, arbetar som yogainstruktör och lär ut mindfulness. Denna gång berättar Kristina om då hon fick en förfrågan av ett brudpar om de kunde beställa en bröllopsyoga.  Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

 

Vinn ditt Önskebröllop!

Tävlingen Allt om Bröllops Önskebröllop är precis vad det låter som; du kan vinna ett helt bröllop där allt du kan önska dig ingår! Tävlingen startar 24e januari - Håll utkik!...Tävla här

Vinn ditt Önskebröllop!

 

Nyhetsbrev

Handgjort Stockholm HB

Er dag att minnas, vår dag att förverkliga era Tårtdrömmar...Läs mer

Handgjort Stockholm HB

VAD SÖKER DU?


 
 

Följ våra bloggares väg till altaret!

Stefanie Bäfvenberg
Stefanie Bäfvenberg

Att börja leta efter en perfekt klänning för ett strandbröllop.

I helgen gjorde jag ett första försök till att testa klänningar som kan passa till ett strandbröllop. Jag var på Bröllopsbruket, då jag gillar tanken att återvinna och återanvända det som redan finns. Du kan även sälja vidare din klänning där, så ...Läs inlägget

Sara-Linnea Olsson
Sara-Linnea Olsson

UPPDATERING: 7 MÅNADER KVAR

Nu går tiden riktigt fort. Det är 2020 och exakt 7 månader kvar tills vi blir förklarade för äkta makar framför Gud och alla våra nära och det är massor av planering kvar. Jag börjar bli rejält stressad. I vintras skrev jag inlägget ”Live ha...Läs inlägget

Sofia REdmo
Sofia REdmo

Den perfekta ringen

Efter många om och men så är jag åter. Med ny energi och mer kärlek än någonsin. Jag och Wiktor har kommit långt i vår planering vilket känns oroligt skönt, även om nedräkningen ändå stressar. Både jag och Wiktor har beställt våra ringar. Han vald...Läs inlägget

Hitta din lokala bröllopsleverantör hos My Weddingplanner!

Letar du efter brudklänningar, blommor, ringar eller en koordinator? Här hittar du alla företag som kan hjälpa dig med ditt bröllop på just DIN ort!

AccessoarerAccessoarer

Foto: Natalia Kabliuk 

Bakverk/KonfektyrBakverk/Konfektyr

Foto: Shebeko 

BlommorBlommor

Foto: Lina Roos 

BrudgummenBrudgummen

Foto: Max Alm-Norell 

BrudkläderBrudkläder

Foto: Lina Roos 

BröllopskonsulterBröllopskonsulter

Foto: Alex Andrei 

CateringCatering

Foto: Birgersdotter 

DansskolorDansskolor

Foto: Emelie Petré 

Ekonomi/JuridikEkonomi/Juridik

Foto: Floral Deco 

FestlokalerFestlokaler

Foto: Frida Rönnholm 

FesttillbehörFesttillbehör

Foto: Tatiana Chekryzhova 

Foto/FilmFoto/Film

Foto: Floral Deco 

FrisyrFrisyr

Foto: Ladie C 

HotellHotell

Foto: Max Alm-Norell 

Hyr till festenHyr till festen

Foto: Birgersdotter 

InbjudningarInbjudningar

Foto: Frida Rönnholm 

MusikMusik

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

MöhippaMöhippa

Foto: IVASHstudio 

PlaneringPlanering

Foto: Max Alm-Norell 

PresenterPresenter

Foto: Birgersdotter 

Ringar/SmyckenRingar/Smycken

Foto: Mårten Levin 

SkönhetSkönhet

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

Slott/HerrgårdSlott/Herrgård

Foto: Max Alm-Norell 

SvensexaSvensexa

Foto: Birgersdotter 

TransportTransport

Foto: Lina Roos 

Tärna / NäbbTärna / Näbb

Foto: Birgersdotter 

VigselplatsVigselplats

Foto: Birgersdotter 

Upp