Op-Up – så blir ni uppgraderade
Foto: Swiss International Airlines Text: Clara Lindh Bergendorff

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Måste man resa i kostym och smöra incheckningspersonalen för att bli uppgraderad? Nej då. Här är tipsen som hjälper er att byta ekonomiklassbiljetten mot busniess class – på flygbolagets bekostnad.

Varför Op-Ups?

Att bli gratis uppgraderad, vilket på flygplansspråk heter operational update eller "Op-Up", är en dröm för många resenärer. Den vanligaste anledningen till att flygbolagen uppgraderar passagerare är överbokning. Flygbolagen har beräkningar på hur många passagerare som i snitt missar eller ställer in sina flyg, och för att inte dessa stolar ska stå tomma gör flygbolaget en matchande procentuell överbokning i ekonomiklass. Om alla passagerare, beräkningarna till trots, dyker upp kommer flygbolaget bli tvunget att uppgradera resenärer i den överbokade ekonomisektionen.

En annan anledning är tekniska problem eller flygplansbyten. Med en ny modell på flygplanet kan det hända det finns fler business class-platser än på det planerade planet. Om ett flyg måste ställas in kommer flygbolaget se till att få med sina passagerare på andra plan så fort som möjligt - vilket även det kan betyda Op-Up.

Vem uppgraderas?

Vid varje flyg finns det en så kallad flight ansvarig (alternativt en markansvarig) som har ansvaret för att allt ska gå rätt till och att flyget lyfter i tid. Om det blir en överbokning och en uppgradering skulle behövas är det just den här personen som fattar beslutet. (Som resenär vet du inte vem bakom disken som är denna person, de har tyvärr ingen speciell namnbricka eller gradering på sin uniform…) 

I nio fall av tio är det resenärer med någon form av bonuskort som kommer att uppgraderas till de bredare sätena och den lyxigare maten. De flygbolag vi har pratat med säger att de har en intern prioriteringslista där de först väljer ut sina mest frekventa kunder för en uppgradering.

Det går rykten om att det är lättare att få en uppgradering under semestertider då färre affärsresenärer reser, vilket i och för sig skulle kunna vara rimligt, men detta påstående är inget som de större flygbolagen kan (eller vill) bekräfta. Att incheckningspersonalen skulle kunna se vilket pris du betalat för biljetten och att resenärer som betalat fullpris skulle får förtur är ett annat påstående som inte heller kan bekräftas.

Kan ni påverka beslutet?

O ja! För det första är personen bakom incheckningsdisken bara människa. En stressig dag kan det vara viktigare att planet kommer i väg i tid än att alla uppgraderingar görs enligt konstens alla regler. I sådana fall är det A och O att ha gjort ett trevligt intryck.

Följande tips, från källor bakom två stora flygbolagsdiskar, är också av Op-Up-nytta:

  • Boka var för sig

Ni gör bäst i att boka biljetterna var för sig. Personalen letar oftast efter resenärer som reser ensamma.

  • Beställ inte specialmat

Om ni har speciella önskemål blir det svårt för flygbolaget att uppgradera er då de i så fall måste fixa specialmat av business class-meny.

  • Skapa en relation till flygbolaget

Det första ni bör göra är att skaffa ett bonuskort. Därefter kan ett "tack för en bra resa-brev" eller ett "tack för att jag blev uppgraderad-brev" underlätta inför nästa gång.

  • Var trevlig, men inte påstridig

Tjata går bort, medan ett medvetet trevligt intryck kan vara skillnaden mellan trångt armbågande och extra benutrymme.

  • Uppmärksamma felsteg med ödmjukhet

Har anslutande plan varit försenade, har bokningarna gått snett eller fick någon av er en fönsterplats trots att  ni önskat en plats vid gången? Ni har inget att förlora på att fråga om det finns någon chans till uppgradering, så länge ni gör det med respekt och ödmjukhet.

  • Säg att ni är nygifta

Att nämna att ni är på smekmånad är aldrig fel.

Den här artikeln publiceras i samarbete med:

LitenEscapeLogo


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My Weddingplanner

Relaterade artiklar

Smekmånadsexperterna

Smekmånadsexperterna

Maldiverna, Aruba eller Capri? För inte kan vi väl sticka iväg på valsafari i Antarktis? Känns smekmånaden mest som ett enda virrvarr av valmöjligheter och ”måsten”? Romantic Escape har bett tre experter dela med sig av sina bästa tips till hur ni gör smekmånaden till allt just ni har drömt om.  Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Exklusivt på Medelhavet

Exklusivt på Medelhavet

Privat butler, så mycket bubbel ni orkar dricka, gourmetmat och besök i några av Europas vackraste hamnar. Vi har testat om en kryssning med lyxrederiet Silversea är lika fantastiskt som det låter.  Läs mer »

Freestyle Cruising är framtiden - eller?

Freestyle Cruising är framtiden - eller?

En dykande bokningsstatistik krävde förändring och 2008 gjorde Norweigan Cruise Line slag i saken, slängde ut formaliteterna och införde konceptet Freestyle Cruising. Vi har testat.  Läs mer »

Hurtigruten: Med fjorden som fond

Hurtigruten: Med fjorden som fond

För 125 år sedan reste man med Hurtigruten för att det inte fanns något alternativ. Idag mönstrar gästerna för att söka sina rötter eller för att bara njuta av den dramatiska naturen längs världens vackraste sjöväg.  Läs mer »

Banana Coast i Trujillo

Banana Coast i Trujillo

Holland America Lines ms Rydams 2014 blir den första båten att göra regelbundna kryssningsstopp i Karibiens nya gästhamn Banana Coast i Trujillo, Honduras.  Läs mer »

Kuba runt

Kuba runt

Drömt om att kryssa runt Kuba på smekmånaden? Nu är det möjligt.  Läs mer »

Vilken båt passar er?

Vilken båt passar er?

Dansa på vågorna, bli serverad mat av kockar i världsklass, res genom historien eller välj en kryssning som specialiserat sig på spa-behandlingar. Här är några av nyheterna på världshaven. Läs mer »

6 Medelhavspärlor på 7 dagar

6 Medelhavspärlor på 7 dagar

1 kärlekspar + 6 Medelhavsdestinationer + 7 dagar = lyckad semestervecka. Addera ett av världens nyaste kryssningsfartyg och en rejäl nypa sol så har ni ett recept som räcker till en veckas skön tillvaro, och en eftersmak som håller i sig betydligt länge.  Läs mer »

Romantik á la Tusen och en natt

Romantik á la Tusen och en natt

Tänk Aladdin och Jasmine, arabiska palats och Tusen och en natt – här flödar lyx, överdåd, kultur och romantik i orientalisk anda. En av de hetaste rutterna just nu går genom Förenade Arabemiraten. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop SpotifyAnmäl er till Allt om bröllops nyhetsbrev

VAD SÖKER DU?


 
 

Hitta din lokala bröllopsleverantör hos My Weddingplanner!

Letar du efter brudklänningar, blommor, ringar eller en koordinator? Här hittar du alla företag som kan hjälpa dig med ditt bröllop på just DIN ort!

AccessoarerAccessoarer

Foto: Natalia Kabliuk 

Bakverk/KonfektyrBakverk/Konfektyr

Foto: Shebeko 

BlommorBlommor

Foto: Lina Roos 

BrudgummenBrudgummen

Foto: Max Alm-Norell 

BrudkläderBrudkläder

Foto: Lina Roos 

BröllopskonsulterBröllopskonsulter

Foto: Alex Andrei 

CateringCatering

Foto: Birgersdotter 

DansskolorDansskolor

Foto: Emelie Petré 

Ekonomi/JuridikEkonomi/Juridik

Foto: Floral Deco 

FestlokalerFestlokaler

Foto: Frida Rönnholm 

FesttillbehörFesttillbehör

Foto: Tatiana Chekryzhova 

Foto/FilmFoto/Film

Foto: Floral Deco 

FrisyrFrisyr

Foto: Ladie C 

HotellHotell

Foto: Max Alm-Norell 

Hyr till festenHyr till festen

Foto: Birgersdotter 

InbjudningarInbjudningar

Foto: Frida Rönnholm 

MusikMusik

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

MöhippaMöhippa

Foto: IVASHstudio 

PlaneringPlanering

Foto: Max Alm-Norell 

PresenterPresenter

Foto: Birgersdotter 

Ringar/SmyckenRingar/Smycken

Foto: Mårten Levin 

SkönhetSkönhet

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

Slott/HerrgårdSlott/Herrgård

Foto: Max Alm-Norell 

SvensexaSvensexa

Foto: Birgersdotter 

TransportTransport

Foto: Lina Roos 

Tärna / NäbbTärna / Näbb

Foto: Birgersdotter 

VigselplatsVigselplats

Foto: Birgersdotter 

Upp