Gift er utomlands - så gör ni
sida 1 av 2
Foto: Sussi Lorinder Text: Anna Fürst & Petra Kjellström

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.

Trenden att göra bröllopet så personligt som möjligt har gjort vigslar utomlands populära. Många brudpar tar tillfället i akt och åker till sina drömmars resmål för att ingå äktenskap. Men det är inte bara till att packa resväskan och sticka iväg. Beroende på var ni ska gifta er och om ni önskar en borgerlig eller en kyrklig vigsel så finns det olika regler att följa.

- Det bästa tipset är att noggrant kolla upp vad som gäller för just det landet där ni vill gifta er, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst. Var ute i god tid och var noga med vilka pappershandlingar som ni behöver för just er vigsel.

Kyrklig vigsel utomlands
Flera svenska kyrkor runtom i världen såsom den i Las Palmas eller Berlin har vigselrätt. Det innebär att man kan gifta sig där och ha en "vanlig svensk" vigsel. Sammanlagt finns det sju länder som har orter och städer där prästen har vigselrätt enligt svensk hindersprövning. Hongkong, London och New York är städer där det också fungerar bra att vigas kyrkligt. Här har dock den Svenska kyrkan endast lokal vigselrätt, det vill säga att landet eller staden har särskilda regler som man måste förhålla sig till. Sammanlagt kan ni gifta er på åtta orter i fyra länder. I New York krävs till exempel ett Marriage License som utfärdas vid bägge parters personliga ansökan i City Hall. När man fått sitt Marriage License kan vigseln ske inom ett till sextio dygn. På de platser där Svenska Kyrkan inte har vigselrätt kan ni istället hålla en kyrklig välsignelse över ett redan borgerligt ingånget äktenskap. Ni gifter er alltså borgerligt innan avfärd.

Gift er på en ambassad
Många par väljer att gifta sig på en ambassad. Allra populärast är ambassaden i kärlekens stad Paris där väntelistan kan vara uppåt ett halvår. Sammanlagt har 21 svenska ambassader världen över vigselrätt. Men liksom Svenska kyrkan måste utrikesdepartementet rätta sig efter värdlandets regler. Vigseln förrättas av ambassadören eller dennes andreman och sker på ambassaden.

Ta hjälp av en bröllopsarrangör
Idag finns det även en hel del resebyråer som specialiserat sig på just vigslar utomlands. De kan hjälpa till med all från planering till pappersarbetet.

- Det har blivit väldigt populärt att gifta sig på stranden på någon av de Karibiska öarna och vi hjälper brudparen med alla arrangemang. Det finns bröllopskoordinatorer på alla hotell som ordnar med vittnen, frisör, fotograf, middag, blommor och allt annat som hör bröllopet till i enlighet med parets önskemål, säger Desiree Graucob som är marknadansvarig på Deluxe Vacations som bland annat arrangerar bröllop i Karibien.

Det är en domare som viger brudparen och vigseln är giltig i Sverige. Det enda man behöver göra är att skicka in papperna till Skatteverket i efterhand.

Gift er på flygplatsen
Ett annat alternativ är att är att gifta sig på flygplatsen. Det är både ett snabbt och roligt alternativ för er som kanske vill fokusera på smekmånaden men ändå ha bröllop i direkt anslutning till resan. Både på flygplatserna Arlanda och Landvetter anordnas både borgerlig och kyrklig vigsel. Vigseln sker antingen i flygplatsens kapell eller i ett vip-rum. På Arlanda kan man även gifta sig på balkongen på flygtrafikledningstornet.


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Måste man resa i kostym och smöra incheckningspersonalen för att bli uppgraderad? Nej då. Här är tipsen som hjälper er att byta ekonomiklassbiljetten mot busniess class – på flygbolagets bekostnad. Läs mer »

Smekmånadsexperterna

Smekmånadsexperterna

Maldiverna, Aruba eller Capri? För inte kan vi väl sticka iväg på valsafari i Antarktis? Känns smekmånaden mest som ett enda virrvarr av valmöjligheter och ”måsten”? Romantic Escape har bett tre experter dela med sig av sina bästa tips till hur ni gör smekmånaden till allt just ni har drömt om.  Läs mer »

Exklusivt på Medelhavet

Exklusivt på Medelhavet

Privat butler, så mycket bubbel ni orkar dricka, gourmetmat och besök i några av Europas vackraste hamnar. Vi har testat om en kryssning med lyxrederiet Silversea är lika fantastiskt som det låter.  Läs mer »

Freestyle Cruising är framtiden - eller?

Freestyle Cruising är framtiden - eller?

En dykande bokningsstatistik krävde förändring och 2008 gjorde Norweigan Cruise Line slag i saken, slängde ut formaliteterna och införde konceptet Freestyle Cruising. Vi har testat.  Läs mer »

Hurtigruten: Med fjorden som fond

Hurtigruten: Med fjorden som fond

För 125 år sedan reste man med Hurtigruten för att det inte fanns något alternativ. Idag mönstrar gästerna för att söka sina rötter eller för att bara njuta av den dramatiska naturen längs världens vackraste sjöväg.  Läs mer »

Banana Coast i Trujillo

Banana Coast i Trujillo

Holland America Lines ms Rydams 2014 blir den första båten att göra regelbundna kryssningsstopp i Karibiens nya gästhamn Banana Coast i Trujillo, Honduras.  Läs mer »

Kuba runt

Kuba runt

Drömt om att kryssa runt Kuba på smekmånaden? Nu är det möjligt.  Läs mer »

Vilken båt passar er?

Vilken båt passar er?

Dansa på vågorna, bli serverad mat av kockar i världsklass, res genom historien eller välj en kryssning som specialiserat sig på spa-behandlingar. Här är några av nyheterna på världshaven. Läs mer »

6 Medelhavspärlor på 7 dagar

6 Medelhavspärlor på 7 dagar

1 kärlekspar + 6 Medelhavsdestinationer + 7 dagar = lyckad semestervecka. Addera ett av världens nyaste kryssningsfartyg och en rejäl nypa sol så har ni ett recept som räcker till en veckas skön tillvaro, och en eftersmak som håller i sig betydligt länge.  Läs mer »

Romantik á la Tusen och en natt

Romantik á la Tusen och en natt

Tänk Aladdin och Jasmine, arabiska palats och Tusen och en natt – här flödar lyx, överdåd, kultur och romantik i orientalisk anda. En av de hetaste rutterna just nu går genom Förenade Arabemiraten. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?