Freestyle Cruising är framtiden
sida 1 av 2
Text: Jens Christiansen

Freestyle Cruising är framtiden - eller?

En dykande bokningsstatistik krävde förändring och 2008 gjorde Norweigan Cruise Line slag i saken, slängde ut formaliteterna och införde konceptet Freestyle Cruising. Vi har testat.

Ordet kryssning för ofta tankarna till en uppklädd överklass som på Queens English utbrister passande kommentarer om pyramiderna som passerar utanför fönstret. Allt ska vara som taget ur en film om Hercule Poirot och givetvis äter alla middag iklädda smoking. Att åka på en kryssning var förr exklusivt, formellt och en aning stelt. 2008 bestämde sig rederiet Norwegian Cruise Line (NCL) för att ändra på detta och slängde ut de gemensamma sittningarna i matsalen tillsammans med klädkoder och all inclusive. Istället införde de konceptet Freestyle Cruising med ett stort urval av restauranger, barer, underhållning och olika sorters hytter i ett enda gigantiskt fartyg där alla kan välja att äta vad de vill, när de vill för så mycket de önskar betala. Detta tillsammans med vattenrutschbanor, klätterväggar och annat hullabaloo har såklart kommit att attrahera en helt ny publik som bland annat innefattar barnfamiljer.

NCL har nu tolv gigantiska fartyg som alla har samma koncept.

- Varför gå tillbaka till den gamla varianten? Säger Rasmusen, kapten på Norwegian Epic, ett fartyg som rymmer över 4 000 passagerare och har en personalstyrka på nästan 2 000 personer.

- Det vore ju som att köpa en svartvit tv. Hur många skulle vilja det idag? fortsätter han, som för övrigt verkar vara det enda som är norskt på Norwegian.

Resten av personalen ser ut att vara från världens alla hörn, utom möjligtvis Skandinavien. Svaret på frågan om hur han hamnade här är en spännande historia om ett liv på sjön. Vi sitter i en speciell avdelning på Epic som är avsedd för de som vill kryssa som om det vore första klass. I den här delen av fartyget finns stora sviter med egen pool, soldäck och restauranger som endast är till för gäster som har betalat lite mer. Här råder en helt annan stämning. Det är tyst, lugnt och det finns inga tjoande barn som springer runt benen på en.

- Har du sett tv-programmet Deadliest Catch? Det där de är ute i Nordatlanten och fiskar i vågor höga som höghus och man får knacka bort isen för hand från vinschen varje dag innan man ska börja jobba?

Jag nickar jakande.  I programmet verkar alla vara som tagna ur en gamma film Moby Dick eller liknande. Galet.

- Så började jag när jag var tonåring och det var världens bästa och tuffaste skola. Trots att jag älskade sjön så förstod jag att om jag vill leva några år till så skulle jag bli tvungen att sluta på dessa båtar. Även om det betalade bra.

Rasmusen berättar vidare hur han varit till sjöss i flottan och rattat gigantiska lastfartyg genom piratfyllda vatten.

- Återigen blev jag tvungen att välja bort jobbet med att ansvara för lastfartygen som blev för farligt och om jag ska vara ärlig är det mycket roligare att få styra över dessa toppmoderna kryssningsfartyg, fyllda med glada människor istället för en last med olja.


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Måste man resa i kostym och smöra incheckningspersonalen för att bli uppgraderad? Nej då. Här är tipsen som hjälper er att byta ekonomiklassbiljetten mot busniess class – på flygbolagets bekostnad. Läs mer »

Smekmånadsexperterna

Smekmånadsexperterna

Maldiverna, Aruba eller Capri? För inte kan vi väl sticka iväg på valsafari i Antarktis? Känns smekmånaden mest som ett enda virrvarr av valmöjligheter och ”måsten”? Romantic Escape har bett tre experter dela med sig av sina bästa tips till hur ni gör smekmånaden till allt just ni har drömt om.  Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Exklusivt på Medelhavet

Exklusivt på Medelhavet

Privat butler, så mycket bubbel ni orkar dricka, gourmetmat och besök i några av Europas vackraste hamnar. Vi har testat om en kryssning med lyxrederiet Silversea är lika fantastiskt som det låter.  Läs mer »

Hurtigruten: Med fjorden som fond

Hurtigruten: Med fjorden som fond

För 125 år sedan reste man med Hurtigruten för att det inte fanns något alternativ. Idag mönstrar gästerna för att söka sina rötter eller för att bara njuta av den dramatiska naturen längs världens vackraste sjöväg.  Läs mer »

Banana Coast i Trujillo

Banana Coast i Trujillo

Holland America Lines ms Rydams 2014 blir den första båten att göra regelbundna kryssningsstopp i Karibiens nya gästhamn Banana Coast i Trujillo, Honduras.  Läs mer »

Kuba runt

Kuba runt

Drömt om att kryssa runt Kuba på smekmånaden? Nu är det möjligt.  Läs mer »

Vilken båt passar er?

Vilken båt passar er?

Dansa på vågorna, bli serverad mat av kockar i världsklass, res genom historien eller välj en kryssning som specialiserat sig på spa-behandlingar. Här är några av nyheterna på världshaven. Läs mer »

6 Medelhavspärlor på 7 dagar

6 Medelhavspärlor på 7 dagar

1 kärlekspar + 6 Medelhavsdestinationer + 7 dagar = lyckad semestervecka. Addera ett av världens nyaste kryssningsfartyg och en rejäl nypa sol så har ni ett recept som räcker till en veckas skön tillvaro, och en eftersmak som håller i sig betydligt länge.  Läs mer »

Romantik á la Tusen och en natt

Romantik á la Tusen och en natt

Tänk Aladdin och Jasmine, arabiska palats och Tusen och en natt – här flödar lyx, överdåd, kultur och romantik i orientalisk anda. En av de hetaste rutterna just nu går genom Förenade Arabemiraten. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?