Barcelonas bästa
sida 1 av 3
Foto: Spanska turistbyrån Text: Claes-Åke Hultin

Barcelonas 25 bästa

Det finns inte en anledning till att Barcelona är en av världens mest populära och välbesökta städer. Det finns tiotusentals. Handsydda espadrillos, stans bästa tapasbar, ett mysigt hotell? Vad du än är på jakt efter, det här är det bästa av Barcelona.

Staden har så klart sin långa historia med storhetstider och perioder av mindre attraktiv karaktär. Så sent som på slutet av 80-talet var Barcelona var en typisk och i allra högsta grad skabbig europeisk hamnstad. De områden som idag är glödheta var då kvarter för prostitution och barer med inriktning mot kunder som var ute efter att köpa sex med tillhörande shower. De kinesiska kvarteren var området där knarkhandeln flödade. Områdena runt Las Ramblas var kraftigt eftersatta, och i hamnen och på beachen vistades man endast om man hade en stark längtan efter att bli rånad eller nedslagen.

Men så kom en man vid namn Juan Antonio Samaranch, då ordförande i IOK. På något vis lyckades han övertyga IOK kommittén om att hans hemstad Barcelona skulle få arrangera de Olympiska Spelen 1992. Belslutet blev början på en lång förvandling som pågår än idag.

Dagens Barcelona får människor i alla åldrar och från alla platser att få något drömskt i blicken. För många är staden favoritstaden nummer ett. Det är egentligen inte särskilt förvånande. Här finns något för alla, för alla intressen och för alla åldrar. Och förändringen?  Ja, den pågår just nu när du läser detta.  I morgon har staden vuxit, förändrats och förbättrats. Nya ställen har öppnat och nya områden rustats upp. Nästan uteslutande till det bättre, och precis som det förhåller sig med New York så är det förvånande många som tror att Barcelona är Spaniens huvudstad. (Katalanerna själva anser nog förvisso att det är just så… ).

Om du inte redan vet varför du ska åka till Barcelona så har du några av de tusentals anledningarna här. Och för dig som redan vet varför du vill just till Barcelona, men funderar på vad som gäller just nu, varsågod. Här är det bästa av Barcelona.

5 HETASTE BARERNA

Att endast nämna fem barer är nästan en omöjlighet. Att nämna de fem absolut bästa barerna är ännu svårare. Alla barer har sin plats och prägel och du är där av olika anledningar, så därför har jag valt ut fem konceptbarer som passar alla och som är ett "måste" just nu.

Bar mutis

Detta är en bar som vi skrev om när den precis hade öppnat. Det är en "speakeasy", eller en just nu så populär "secret bar". Namnet betyder just tystnad och det som är det coola är att baren är belägen i en privat lägenhet i ett trapphus. Våningen är kraftigt isolerad och rymmer en bar, ett fåtal bord, en scen där det ofta är grymma liveband som spelar soul och en flygel som det ofta spelas jazz på. Du ringer på dörrklockan i en vanlig port. Inget avslöjar att Europas bästa bar finns här. Innanför är det släckt och en portier prickar av dig på gästlistan och leder dig upp dig för trapporna till rätt lägenhet. Innanför dörren finns en surrealistisk bar som rymmer ett femtiotal människor. Allt i en flott liten våning. Baren och drinkarna då? Well, i november blev Bar Mutis vald till Europas bästa bar och världens 16:e bästa bar. Slutligen till den mest relevanta frågan i sammanhanget: Hur kommer du in? Ring gärna ett par dagar innan och boka bord. Är du bara "turist", så är det fullt. Vi vill absolut inte uppmuntra dig att ljuga, men med lite finess så blir det garanterat grönt ljus. Väl på listan, så är det ingen som bryr sig. Så här lät mitt samtal för mitt senaste besök:

-        I would like to reserve a table.

-        Sorry Sir, we are fully booked.

-        Certainly Sir, I would expect nothing less. Have you heard of Swedish House Mafia?

-        Yes.

-        Good, we're two people.

-        Well, what time would you like to come …?

(Jag ber att få poängtera att jag endast undrade om han kände till SHM.)

Adress: Avinguda Diagonal 438, Barcelona 08037

Bobby Gin

Barcelona har börjat förstå grejen med konceptbarer och de poppar upp varje dag. Här är en bar som har fått ett världsberömt rykte på knappt ett år. Inte bara för den fantastiskt långa listan på alla olika sorters gin de erbjuder, eller de mycket alkoholgenerösa drinkarna de serverar, utan för att deras bartenders är några av världens bästa. Stället är snyggt, coolt, blir knökfullt och har en distinkt och målmedveten kö. Med sin slogan "Den perfekta gin & tonicen existerar inte", så vill du in. Det är Barcelonas i särklass bästa ginbar. Dessutom ligger baren i området Gracia. De flesta turister kommer inte hit, men Gracia är vad Born var för tio år sedan. Det är i det här området det händer. Låt det hända för dig med.

www.bobbygin.com

41°

Ferrán Adriá stängde El Bullí och världens alla "foodies" sörjer fortfarande. Trösten finns i den här baren och den angränsande restaurangen Tickets som drivs av Ferrán och hans bror. Antagligen fick inte heller du uppleva El Bullí, eftersom det var omöjligt att få bord. Tickets är nästan lika svår att få bord till, men, då finns den här baren. Det är tänkt att vara en drop-in-bar, men det går även att boka. Här kan du äta av maten som serveras next door! Är det fullt, men finns plats i baren för att vänta på bord, så rekommenderar jag dig starkt att beställa in en Dry Martini på din favoritgin. Bered dig nu på en underbar överraskning! Du kommer att få smaka världens godaste "oliv". Mer säger jag inte, mer än att "oliven" allena är värd kostnaden för hela drinken (och hela turen till Barca).

www.41grados.es

XIX BAR

Okej, ni kom inte in på Tickets eller 41°. Sannolikt är ni ledsna. Låt mig få trösta er med att om ni går runt huset, på andra sidan i samma byggnad, i en korsning, så ligger XIX BAR. Hit har folk ännu inte hittat, men det är en stark aspirant till epitetet som ovan nämnda Bobby Gins position innehar i form av Barcelonas bästa ginbar. Skillnaden här är att det inte är uttalat kreddigt och priserna är hälften så saftiga, men listan på olika gin är nästan lika lång. En liten pärla.

www.xixbar.com

Dry Martini

Gammalt och anrikt är bra. Escape och Calle Norlén var bland de första som skrev om cavabaren Can Paixano, på Reina Christina 6, som idag endast är en turistfälla. Men det var längesedan. Vill du dricka billig Cava i en stimmig lokal finns det många ställen att välja på. Är du ute efter det anrika och genuina som Can Paixano stod för, då ska du lyssna på detta tips av en helt annan karaktär. Dry Martini har funnits i årtionden och är en äkta cocktail club. Baren är möblerad med Chesterfieldsoffor och herrar i vita rockar med handskar som framförallt svänger ihop goda Dry Martinis, men även andra goda drinkar. Turisterna hittar oftast inte hit trots att stället har funnit i många guideböcker genom åren.

www.drymartinibcn.com


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Paris

Paris

Att förälska sig i Paris är enkelt, detta är staden som konstnärer och förälskade par fortsätter att vallfärda till; för kärleken, inspirationen och det dekadenta livet. Följ med Allt om Bröllop då vi checkar in uppe i vårt favoritkvarter Pigalle uppe i Montmartre. Läs mer »

The Dorchester - Lyx i London

The Dorchester - Lyx i London

Unna er en romantisk en-gång-i-livet weekend och ta in på fabulösa The Dorchester i London. Det här är ett "home away from home", ett lyxigt sådant.  Läs mer »

Europas fem mest romantiska huvudstäder

Europas fem mest romantiska huvudstäder

Det finns en uppsjö av vackra huvudstäder på vår underbara kontinent och från början var det en tillsynes omöjlig uppgift att utse de fem mest romantiska i Europa. Men efter att ha slitit hår, diskuterat och kämpat för våra personliga favoriter har redaktionen äntligen enats.  Läs mer »

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Måste man resa i kostym och smöra incheckningspersonalen för att bli uppgraderad? Nej då. Här är tipsen som hjälper er att byta ekonomiklassbiljetten mot busniess class – på flygbolagets bekostnad. Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Rockig romantik i Paris

Rockig romantik i Paris

Är ni på jakt efter ett romantiskt hotell men vill slippa allt gulligull? Då kan hotellet Saint James i Paris säkerligen tillfredsställa era sinnen.  Läs mer »

Sätt hänglås på kärleken

Sätt hänglås på kärleken

I Rom rasar gatlyktor samman av hänglåsens tyngd och i Paris hotar staten med att sätta stopp för turturduvornas tradition. Fenomenet att skriva sina initialer på ett hänglås och sedan kasta iväg nyckeln har spridit sig över hela världen. Men var kommer traditionen ifrån? Och om ni nu ska underkasta Läs mer »

360 grader över Bangkok

360 grader över Bangkok

Nyöppnade Heaven on Zen är Champagne- och cocktailbaren där ni kan du njuta av en 360 graders vy över Bangkok samtidigt som ni smuttar på franskt bubbel eller fruktiga cocktails. Läs mer »

Halv åtta hos…

Halv åtta hos…

Är ni ute efter den där riktigt genuina matupplevelsen? Då kan den nylanserade sajten Eatwith.com falla er i smaken.  Läs mer »

Rumskompis i Amsterdam

Rumskompis i Amsterdam

Hon är en drömmare, ironisk, musikälskande och passionerad. Så beskrivs den relativt nyetablerade designhotellkedjan Room Mate Hotels senaste tillskott Aitana.  Läs mer »

Pladask för Rotterdam

Pladask för Rotterdam

Med den humanistiske tänkaren Erasmus i spetsen var Rotterdam före sin tid redan på 1500-talet. Kreativitet, framåtanda och en gigantisk trädgårdstomte med en butt plug – det här är en av Europas trevligaste överraskningar.  Läs mer »

Vid brons ände - Venedigs mysigaste restaurang

Vid brons ände - Venedigs mysigaste restaurang

Det kan inte bli mer idylliskt. Prima pasta, förbisvepande gondoljärer, levande ljus och ljuvligt vin i Venedigs mysigaste hörn.  Läs mer »

Kontinental krock i Rotterdam

Kontinental krock i Rotterdam

Med pingviner, utmärkt service och tv-skärm i toalettspegeln lyckades Rotterdams nya designhotell charma våra utsända.  Läs mer »

Hertigens Londonhotell

Hertigens Londonhotell

Dukes Hotel London genomgick nyligen en totalrenovering men de gamla anorna har bevarats och stället andas fortfarande brittisk elegans på högsta nivå.  Läs mer »

Istanbul: Bland takbarer och minareter

Istanbul: Bland takbarer och minareter

Istanbuls varma förtrollning omfamnar dig med lika dos böneutrop som dj-toner. Irra dig bort från de kryddiga basarerna till en takbar i världsklass för så väl insikt som utsikt över världens vackraste stadssiluett.  Läs mer »

Helsingfors - Skandinaviens nya stjärna

Helsingfors - Skandinaviens nya stjärna

Restauranger poppar ner, designbutiker poppar upp, Helsingforsborna odlar gurkor mitt i stan. Gröna vindar blåser över det som tidigare betraktats som Skandinaviens gråaste huvudstad och designscenen som levt på 50-talets meriter sprudlar av nya modernistiska talanger. Just därför bör ni ta färjan ö Läs mer »

Portugisisk trendsättare

Portugisisk trendsättare

Nyöppnade Lisboa Carmo Hotel, beläget i centrala Lissabon, är snyggt, vasst, lyxigt och bjuder på en hänförande utsikt över staden. Här finns dessutom en mysig uteservering att dricka både rosé och goda drinkar på. Läs mer »

Nyöppnat i San Francisco

Nyöppnat i San Francisco

Kombinera natur och city på ett av San Franciscos nyaste hotelltillskott.  Läs mer »

Världens sämsta hotell

Världens sämsta hotell

På prima läge i centrala Amsterdam hittar du Hans Brinker Budget Hotel, hotellet som marknadsför sig som världens sämsta. Läs mer »

Ett Paris för alla

Ett Paris för alla

Michelinkockar överger sina stjärnor och på stadens pampigaste adress ligger ett helgalet konsthus. Nu säger vi bien vienue till Paris nya kulturdimension där finkulturen får en modern twist.  Läs mer »

Marseille – en solskenshistoria

Marseille – en solskenshistoria

Bland goda viner, paradislika utflyktsmål och små gömda marinor finner vi Frankrikes folksjäl. Bakom Marseilles hårda rykte visar sig arbetarklassens Riviera bjuda på så väl hjärta som puls. Läs mer »

Londons hemligheter

Londons hemligheter

Vi begav oss till London för att ta tempen på storstadslivet och rapportera om it-restaurangerna, bästa shoppingupplevelserna och vårens trendigaste hotell. Förutom det rekordlåga pundet så lockar stadens stora gröna parker, kulturella institutioner och spännande vattenhål. Här är tipsen som sätter  Läs mer »

TEST: Vilken storstad passar er?

TEST: Vilken storstad passar er?

Städerna ligger bara några timmar bort, kronan är stark och flygbiljetterna billiga. Kom igen, nu drar vi. Men vart? Börja med att göra vårt minitest och ta reda på i vilken stad ni kommer att trivas bäst.  Läs mer »

Ta cykeln dit ni kommer

Ta cykeln dit ni kommer

Turistbussar i all ära, men friheten i en sadel och vinden i håret smäller högt hos det trend-, miljö- och hälsomedvetna paret. Sightseeing på två hjul är det bästa sättet att uppleva Europas storstäder.  Läs mer »

Grek med extra allt

Grek med extra allt

Leta upp ett slitet 50-talshotell. Släpp in en grekcypriotisk konstsamlare, några brasilianska inredningsdesigners och valfritt antal amerikanska konceptkonstnärer. Kasta in några snurriga attiraljer, säg ”återanvändning” och förbjud alla som kliver över tröskeln att använda uttrycket ”ljust och frä Läs mer »

Las Palmas: Uppgraderad huvudstad

Las Palmas: Uppgraderad huvudstad

Tapas, trendiga barer och tokbillig shopping. Escapes reporter reste till den klassiska vinterfavoriten och fann ett nytt och uppdataerat Gran Canaria. Det här är hennes rapport.  Läs mer »

Dressat i Venedig

Dressat i Venedig

Styr kosan mot kanalstaden i det stövelformade landet för en unik maskeradupplevelse utan dess lika. Läs mer »

Jacuzzibio i London

Jacuzzibio i London

Nu kan ni ta ett dopp och se film under stjärnorna på ett London-tak vid nästa besök.  Läs mer »

Melbourne överraskar alltid

Melbourne överraskar alltid

En flygresa till Australien tar tjugofyra timmar. Minst. För att motivera den grad av nackspärr och hål i plånboken som detta framkallar krävs någonting alldeles exceptionellt. Canberra må vara Australiens huvudstad och Sydney dess största stad men är det unik kultur och överraskande upplevelser som Läs mer »

KONTRASTFULLA JAPAN

KONTRASTFULLA JAPAN

Följ med på en resa till sushins, körsbärsblommornas, karaokens, templens, skyskrapornas, morgondagens och de traditionella riternas land. Med världens snabbaste tåg smakar vi bland annat på Kyoto där man åker taxi för halva priset om man bär kimono, Tokyo där till och med reklamskyltarna kan prata  Läs mer »

Dublin: En intim liten storstad

Dublin: En intim liten storstad

Tack vare dess atmosfär, historia, gastronomi, shopping, vibrerande nattliv och inte minst närhet ligger Irlands huvudstad i topp som en av Europas bästa weekenddestinationer för oss svenskar. Dublin är en liten stad med ett stort hjärta, redo att hälsa dig välkommen.  Läs mer »

Hotellfabriken i Brooklyn

Hotellfabriken i Brooklyn

När byggnaden upprättades 1901 hade ingen kunnat ana att den över 100 år senare skulle husera ett fantastiskt boutiquehotell... Läs mer »

Tapasvandring i Madrid

Tapasvandring i Madrid

Kryddiga tilltugg blandas med en ljummen doft av ljust öl och en ljudnivå som inte liknar annat. Det är spanskt, svettigt, högljutt, trångt och mitt i allt förstår du att du hittat ett uns av den spanska folksjälen. Vi gjorde en klassisk tapasvandring i Spaniens mångfacetterade huvudstad. Läs mer »

Frossa i Prags droppstensgrotta

Frossa i Prags droppstensgrotta

Mitt i Prags hjärta, intill den stora boulevarden Wenceslas Square ligger den ytterst speciella restaurangen Triton.  Läs mer »

Tolvfaldigt unikt i Madrid

Tolvfaldigt unikt i Madrid

I detta färgglada flervåningshus har tolv olika designers gått loss på varsin våning. Här har varje vrå, från det formgivna parkeringshuset via korridorerna till vindens takbar ägnats tanke och finess. Skippa hissen och ta trapporna för en riktig design- och hotellupplevelse som är tolvfaldigt unik. Läs mer »

Chicago gör revansch

Chicago gör revansch

USA:s tredje största stad är en perfekt blandning mellan sött och salt, vackert och tufft, bad och stad. Al Capones gangsterstad har kryddats med höghusens och affärsmännens strikta linjer och resultatet har blivit en metropol som minner om både New York och Paris, på sitt eget stolta vis. Här refle Läs mer »

Hett och hemligt i Berlin

Hett och hemligt i Berlin

Berlins vakuum har fyllts, och det med råge. Gamla elverk har blivit restauranger, bakom en skruttig lägenhetsdörr gömmer sig stadens häftigaste hotellrum och i det du trodde var ett nedlagt galleri står Berlins bästa bartenders. Här skapas morgondagens trender. Tysklands huvudstad är kanske trots a Läs mer »

Surrealistisk inredningsdröm  i Berlin

Surrealistisk inredningsdröm i Berlin

Ni som söker det extraordinära för smekmånaden bör definitivt göra ett stopp i Berlin. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?