Dublin En intim liten storstad
sida 1 av 3
Text: Sofia Lundqvist

Dublin: En intim liten storstad

Tack vare dess atmosfär, historia, gastronomi, shopping, vibrerande nattliv och inte minst närhet ligger Irlands huvudstad i topp som en av Europas bästa weekenddestinationer för oss svenskar. Dublin är en liten stad med ett stort hjärta, redo att hälsa dig välkommen.

När jag kliver av planet möts jag av ett mulet Dublin. Duggandet är föga förvånande för mig som nästan nitiskt kollat väderleksrapporterna veckan innan avresa. "Regn hela helgen". Dessutom har jag ju hört att det alltid skvalar och att Dublin i stort är en industriellt präglad plats i grå toner. Det jag inte vet då är att Irlands huvudstad kommer att bjuda på en solig, händelserik cityweekend, otroligt välkomnande människor, ett ljuvligt matutbud och massor av Guinness - både i form av ölet och i världsrekordsförsök.

- Jag känner redan att jag kommer att vilja åka tillbaka, singlar min kollega ur sig precis när vi ätit vår första måltid på irländsk mark.

Då har vi varit i Dublin i mindre än fyra timmar. Men det var så det kändes. Känns. Alla vi på den korta tiden hade mött var så förbannat och genuint trevliga. Den mycket pratglada taxichaffisen exempelvis. Han beklagade att han hade kört fel, men kompenserade det genom att bjuda på choklad och agera lokal guide i säkert en halvtimme, en mycket bra sådan förstod jag senare.

Om man får vara en aning generaliserade om Göteborg och dess trevliga invånare skulle man kunna säga att Dublin är Irlands svar på Sveriges Västkustspärla. De oerhört välkomnande lokalborna ger Dublin det där extra skimret, men staden glänser nuförtiden även på andra plan. För att nämna något når gastronomin nya höjder. Att irländarna tar tillvara på sina fantastiska resurser - havets skatter och saftiga köttstycken - kommer inte som någon överraskning, men på senare dagar görs det därtill med finness och sinne för samtid. På restaurangen Rustic Stone tillagar du din egen mat på varma lavastenar, medan du på Pig's Ear äter snyggt komponerade och välsmakande rätter i en humoristisk miljö i sällskap av otaliga små grisprydnader i var vrå. Och det är bara två av många exempel på den nyetablerade och skarpsinniga restaurangscenen.

Mat, musik och MGM

Några av Irlands största exportvaror är just de inom matindustrin. Det oförstörda vattnet kring Irlands 7 500 meter långa kustremsa ger upphov till exceptionella råvaror och faktum är att landet är en av de europaledande nationerna vad gäller försäljning av den delikata bruna krabban, rosa räkor, kupade ostron, hummer och snäckor. Lyckligtvis är irländarna, i enlighet med deras gästfrihetsrika rykte, duktiga på att dela med sig och exporterar hela 50 procent av sin fångst till oss andra européer. Om du exempelvis har ätit snäckor i Frankrike kan du vara sånär som på säker att de fångats i irländskt vatten.

Men Irland och Dublin är inte bara kända för sin minst sagt ljuvliga mat och atmosfär, utan även för sina kreativa förmågor. Skaparandan har alltid funnits i staden och långt innan chick lit-drottningen Marian Keyes slog igenom kunde Dublin stoltsera med inte mindre än tre Nobelpristagare i litteratur. Och det går tyvärr inte att bortse från att bandet U2 faktiskt härstammade från Dublin. Jag brukar ofta hävda att det är världens mest överskattade rockband och jag kan meddela att få av mina åsikter upprör så mycket som just denna. Bono, David Howells, sedermera känd som "The Edge", och de andra grabbarna har sedan det bar av i slutet på 70-talet minst sagt tagit världen med storm. För en U2-motståndare som jag ter det sig besynnerligt.

- Bono kunde inte spela gitarr och han var inte mycket till sångare men han hade "det". En scennärvaro och utstrålning som man visste skulle räcka hela vägen, berättar fotografen Patrick Brocklebank som följt U2 ändå från starten och vars verk under sommaren synts på The Little Museum of Dublin i utställningen U2: 1978-1981.

Tyvärr blev det inte en lika storartad framgångssaga för Bono och The Edge när de försökte ta hotellindustrin med samma storm. The Clarence, hotellet signerat de två på Wellington Quay, lever inte upp till epitetet "världshotell" på samma sätt som U2 lever upp till "världsband". Det är visserligen simpelt och elegant, men det slutar där. Och det skulle vara en lögn att säga annat än att The Clarence guldålder fick ett abrupt slut redan vid millenniumskiftet.

Vidare har Dublin även utskeppat celebriteter av den animaliska typen. Irland kallas "Den gröna ön" och det vore därmed närmast en synd att besöka huvudstaden utan att ha gjort en visit till dess stora grönområde. Phoenix Park är Europas absolut största stadspark och den är faktiskt mer än två gånger så stor som New Yorks motsvarighet Central Park. Här finner du Irlands presidentresidens, enorma cricket- och polobanor, Ashtown Castle, världens största obelisk Wellington Monument och inte minst det gigantiska Dublin Zoo. Djurparken fick sina första lejon så tidigt som 1855 och Dublinborna prisade dem. När livsmedelsförsörjningen sedan minskande dramatiskt i staden till följd av Påskupproret 1916 fick många andra arter i djurparken sätta livet till för att lejonen skulle kunna mättas. Det kanske var tur. Filmproduktionsbolaget MGM kan åtminstone vara tacksamma eftersom det innebar att deras logo snart kunde få ett nytt ansikte när den tussiga lejonungen Cairbre föddes 1927 och senare alltså blev en världskändis utan dess like.


Sök efter företag med: Bröllopsresor hos My WeddingPlanner

Relaterade artiklar

Paris

Paris

Att förälska sig i Paris är enkelt, detta är staden som konstnärer och förälskade par fortsätter att vallfärda till; för kärleken, inspirationen och det dekadenta livet. Följ med Allt om Bröllop då vi checkar in uppe i vårt favoritkvarter Pigalle uppe i Montmartre. Läs mer »

The Dorchester - Lyx i London

The Dorchester - Lyx i London

Unna er en romantisk en-gång-i-livet weekend och ta in på fabulösa The Dorchester i London. Det här är ett "home away from home", ett lyxigt sådant.  Läs mer »

Europas fem mest romantiska huvudstäder

Europas fem mest romantiska huvudstäder

Det finns en uppsjö av vackra huvudstäder på vår underbara kontinent och från början var det en tillsynes omöjlig uppgift att utse de fem mest romantiska i Europa. Men efter att ha slitit hår, diskuterat och kämpat för våra personliga favoriter har redaktionen äntligen enats.  Läs mer »

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Op-Up – så blir ni uppgraderade

Måste man resa i kostym och smöra incheckningspersonalen för att bli uppgraderad? Nej då. Här är tipsen som hjälper er att byta ekonomiklassbiljetten mot busniess class – på flygbolagets bekostnad. Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Rockig romantik i Paris

Rockig romantik i Paris

Är ni på jakt efter ett romantiskt hotell men vill slippa allt gulligull? Då kan hotellet Saint James i Paris säkerligen tillfredsställa era sinnen.  Läs mer »

Sätt hänglås på kärleken

Sätt hänglås på kärleken

I Rom rasar gatlyktor samman av hänglåsens tyngd och i Paris hotar staten med att sätta stopp för turturduvornas tradition. Fenomenet att skriva sina initialer på ett hänglås och sedan kasta iväg nyckeln har spridit sig över hela världen. Men var kommer traditionen ifrån? Och om ni nu ska underkasta Läs mer »

360 grader över Bangkok

360 grader över Bangkok

Nyöppnade Heaven on Zen är Champagne- och cocktailbaren där ni kan du njuta av en 360 graders vy över Bangkok samtidigt som ni smuttar på franskt bubbel eller fruktiga cocktails. Läs mer »

Halv åtta hos…

Halv åtta hos…

Är ni ute efter den där riktigt genuina matupplevelsen? Då kan den nylanserade sajten Eatwith.com falla er i smaken.  Läs mer »

Rumskompis i Amsterdam

Rumskompis i Amsterdam

Hon är en drömmare, ironisk, musikälskande och passionerad. Så beskrivs den relativt nyetablerade designhotellkedjan Room Mate Hotels senaste tillskott Aitana.  Läs mer »

Pladask för Rotterdam

Pladask för Rotterdam

Med den humanistiske tänkaren Erasmus i spetsen var Rotterdam före sin tid redan på 1500-talet. Kreativitet, framåtanda och en gigantisk trädgårdstomte med en butt plug – det här är en av Europas trevligaste överraskningar.  Läs mer »

Vid brons ände - Venedigs mysigaste restaurang

Vid brons ände - Venedigs mysigaste restaurang

Det kan inte bli mer idylliskt. Prima pasta, förbisvepande gondoljärer, levande ljus och ljuvligt vin i Venedigs mysigaste hörn.  Läs mer »

Kontinental krock i Rotterdam

Kontinental krock i Rotterdam

Med pingviner, utmärkt service och tv-skärm i toalettspegeln lyckades Rotterdams nya designhotell charma våra utsända.  Läs mer »

Hertigens Londonhotell

Hertigens Londonhotell

Dukes Hotel London genomgick nyligen en totalrenovering men de gamla anorna har bevarats och stället andas fortfarande brittisk elegans på högsta nivå.  Läs mer »

Istanbul: Bland takbarer och minareter

Istanbul: Bland takbarer och minareter

Istanbuls varma förtrollning omfamnar dig med lika dos böneutrop som dj-toner. Irra dig bort från de kryddiga basarerna till en takbar i världsklass för så väl insikt som utsikt över världens vackraste stadssiluett.  Läs mer »

Helsingfors - Skandinaviens nya stjärna

Helsingfors - Skandinaviens nya stjärna

Restauranger poppar ner, designbutiker poppar upp, Helsingforsborna odlar gurkor mitt i stan. Gröna vindar blåser över det som tidigare betraktats som Skandinaviens gråaste huvudstad och designscenen som levt på 50-talets meriter sprudlar av nya modernistiska talanger. Just därför bör ni ta färjan ö Läs mer »

Barcelonas 25 bästa

Barcelonas 25 bästa

Det finns inte en anledning till att Barcelona är en av världens mest populära och välbesökta städer. Det finns tiotusentals. Handsydda espadrillos, stans bästa tapasbar, ett mysigt hotell? Vad du än är på jakt efter, det här är det bästa av Barcelona.  Läs mer »

Portugisisk trendsättare

Portugisisk trendsättare

Nyöppnade Lisboa Carmo Hotel, beläget i centrala Lissabon, är snyggt, vasst, lyxigt och bjuder på en hänförande utsikt över staden. Här finns dessutom en mysig uteservering att dricka både rosé och goda drinkar på. Läs mer »

Nyöppnat i San Francisco

Nyöppnat i San Francisco

Kombinera natur och city på ett av San Franciscos nyaste hotelltillskott.  Läs mer »

Världens sämsta hotell

Världens sämsta hotell

På prima läge i centrala Amsterdam hittar du Hans Brinker Budget Hotel, hotellet som marknadsför sig som världens sämsta. Läs mer »

Ett Paris för alla

Ett Paris för alla

Michelinkockar överger sina stjärnor och på stadens pampigaste adress ligger ett helgalet konsthus. Nu säger vi bien vienue till Paris nya kulturdimension där finkulturen får en modern twist.  Läs mer »

Marseille – en solskenshistoria

Marseille – en solskenshistoria

Bland goda viner, paradislika utflyktsmål och små gömda marinor finner vi Frankrikes folksjäl. Bakom Marseilles hårda rykte visar sig arbetarklassens Riviera bjuda på så väl hjärta som puls. Läs mer »

Londons hemligheter

Londons hemligheter

Vi begav oss till London för att ta tempen på storstadslivet och rapportera om it-restaurangerna, bästa shoppingupplevelserna och vårens trendigaste hotell. Förutom det rekordlåga pundet så lockar stadens stora gröna parker, kulturella institutioner och spännande vattenhål. Här är tipsen som sätter  Läs mer »

TEST: Vilken storstad passar er?

TEST: Vilken storstad passar er?

Städerna ligger bara några timmar bort, kronan är stark och flygbiljetterna billiga. Kom igen, nu drar vi. Men vart? Börja med att göra vårt minitest och ta reda på i vilken stad ni kommer att trivas bäst.  Läs mer »

Ta cykeln dit ni kommer

Ta cykeln dit ni kommer

Turistbussar i all ära, men friheten i en sadel och vinden i håret smäller högt hos det trend-, miljö- och hälsomedvetna paret. Sightseeing på två hjul är det bästa sättet att uppleva Europas storstäder.  Läs mer »

Grek med extra allt

Grek med extra allt

Leta upp ett slitet 50-talshotell. Släpp in en grekcypriotisk konstsamlare, några brasilianska inredningsdesigners och valfritt antal amerikanska konceptkonstnärer. Kasta in några snurriga attiraljer, säg ”återanvändning” och förbjud alla som kliver över tröskeln att använda uttrycket ”ljust och frä Läs mer »

Las Palmas: Uppgraderad huvudstad

Las Palmas: Uppgraderad huvudstad

Tapas, trendiga barer och tokbillig shopping. Escapes reporter reste till den klassiska vinterfavoriten och fann ett nytt och uppdataerat Gran Canaria. Det här är hennes rapport.  Läs mer »

Dressat i Venedig

Dressat i Venedig

Styr kosan mot kanalstaden i det stövelformade landet för en unik maskeradupplevelse utan dess lika. Läs mer »

Jacuzzibio i London

Jacuzzibio i London

Nu kan ni ta ett dopp och se film under stjärnorna på ett London-tak vid nästa besök.  Läs mer »

Melbourne överraskar alltid

Melbourne överraskar alltid

En flygresa till Australien tar tjugofyra timmar. Minst. För att motivera den grad av nackspärr och hål i plånboken som detta framkallar krävs någonting alldeles exceptionellt. Canberra må vara Australiens huvudstad och Sydney dess största stad men är det unik kultur och överraskande upplevelser som Läs mer »

KONTRASTFULLA JAPAN

KONTRASTFULLA JAPAN

Följ med på en resa till sushins, körsbärsblommornas, karaokens, templens, skyskrapornas, morgondagens och de traditionella riternas land. Med världens snabbaste tåg smakar vi bland annat på Kyoto där man åker taxi för halva priset om man bär kimono, Tokyo där till och med reklamskyltarna kan prata  Läs mer »

Hotellfabriken i Brooklyn

Hotellfabriken i Brooklyn

När byggnaden upprättades 1901 hade ingen kunnat ana att den över 100 år senare skulle husera ett fantastiskt boutiquehotell... Läs mer »

Tapasvandring i Madrid

Tapasvandring i Madrid

Kryddiga tilltugg blandas med en ljummen doft av ljust öl och en ljudnivå som inte liknar annat. Det är spanskt, svettigt, högljutt, trångt och mitt i allt förstår du att du hittat ett uns av den spanska folksjälen. Vi gjorde en klassisk tapasvandring i Spaniens mångfacetterade huvudstad. Läs mer »

Frossa i Prags droppstensgrotta

Frossa i Prags droppstensgrotta

Mitt i Prags hjärta, intill den stora boulevarden Wenceslas Square ligger den ytterst speciella restaurangen Triton.  Läs mer »

Tolvfaldigt unikt i Madrid

Tolvfaldigt unikt i Madrid

I detta färgglada flervåningshus har tolv olika designers gått loss på varsin våning. Här har varje vrå, från det formgivna parkeringshuset via korridorerna till vindens takbar ägnats tanke och finess. Skippa hissen och ta trapporna för en riktig design- och hotellupplevelse som är tolvfaldigt unik. Läs mer »

Chicago gör revansch

Chicago gör revansch

USA:s tredje största stad är en perfekt blandning mellan sött och salt, vackert och tufft, bad och stad. Al Capones gangsterstad har kryddats med höghusens och affärsmännens strikta linjer och resultatet har blivit en metropol som minner om både New York och Paris, på sitt eget stolta vis. Här refle Läs mer »

Hett och hemligt i Berlin

Hett och hemligt i Berlin

Berlins vakuum har fyllts, och det med råge. Gamla elverk har blivit restauranger, bakom en skruttig lägenhetsdörr gömmer sig stadens häftigaste hotellrum och i det du trodde var ett nedlagt galleri står Berlins bästa bartenders. Här skapas morgondagens trender. Tysklands huvudstad är kanske trots a Läs mer »

Surrealistisk inredningsdröm  i Berlin

Surrealistisk inredningsdröm i Berlin

Ni som söker det extraordinära för smekmånaden bör definitivt göra ett stopp i Berlin. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?