Smekis i Sverige
Av: Jens Christiansen Foto: Shutterstock/stf/Privata

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en bra sak. Men viktigast är ju att ni får tid för varandra och gör något som ni bägge tycker om. Varför inte prova på att göra en annorlunda bröllopsresa i vårt eget vackra land?

shutterstock_492010117_WEBB

Till havs
Sverige är ett land med mycket lång kust och lägger vi sedan till alla stora sjöar och vattendrag från norr till söder så finns det nästan outtömliga resurser vad det gäller att finna vackra platser att göra något mysigt tillsammans på tu man hand. Bila runt och bo på olika små, udda och vackra platser längs kusten, eller varför inte ta en kajak och bara ge sig ut? Det behöver inte ens vara så mycket planeringstid bakom detta. Packa lite bra kläder i vattentäta säckar, tält, lite mat och ger er ut. Det finns otaliga uthyrningsställen för kajaker runt om i landet så välj antingen en som är nära eller fundera ut var ni skulle vilja glida fram. Oavsett var ni väljer så kontroll-era att ni har bra sjökort och förhör er med någon som brukar paddla där. Bra lokala tips kan göra skillnaden på hela upplevelsen.

Att ta med eget tält medför ju den fördelen att ni kan slå läger där ni själva vill och inte behöver passa tider. Det kan vara extra skönt när det nu handlar om att ni två ska få en lugn tid tillsammans. Vädret är väl det enda som ni bör hålla koll på då vi ju tyvärr har vår beskärda del av dåligt sådant i Sverige. Har ni tur med vädret så kan en höstdag vara minst lika fin som en sommarkväll när ni glider fram över blanka vatten. Hård sjö ka ha sin charm men gärna inte som överraskning. Efter en paddlingsdag på havet finns det inte mycket som slår att få göra upp eld på en kobbe och njuta av den mat som ni tillsammans lagat över öppen eld. Det kan vara lite svårt att finna bra tältplats om ni inte har rekat innan, så ta med bra underlägg som klarar av en natt på hårt underlag om ni slår upp tältet på berget.

Det kan vara skönt att kombinera några dagar i tält med övernattning på hotell eller vandrarhem. Basta, äta lagad mat och krypa ner i en riktig säng ger en extra skön känsla om man bott i tält några dagar. De dagar ni spenderar tillsammans på detta vis kommer dröja sig kvar länge, länge med en speciell känsla som ingen solsemester någonsin kan ge.

 

Fjällvärlden

Förr i tiden kunde man inte slänga sig på ett flyg och några timmar senare befinna sig i helt annat land och bo på lyxiga hotell. Då hade Sverige som semesterland en helt annan betydelse och det fanns många personliga pensionat och hotell som fylldes upp av semestrande svenskar, varav några på bröllopsresa. Något som fallit lite i glömska i Sverige men som alltjämt är populärt i Norge är att vandra i fjällen på sin bröllopsresa. Men många har inte upplevt fjällen förutom då det är dags att åka skidor, vilket verkligen är synd då vi här i Norden nog har världens vackraste fjällvärld.

upptacksverige5

Tåg_730

Så varför inte ta tåget upp till Jokkmokk och upplev nationalparken Sarek under den tid då ljungen står i blom? Det finns många sätt att göra fjällen på. Man kan ta in på ett fint och bekvämt ställe så som Saltoluokta Fjällstation och göra dagsetapper med eller utan guide. Vill du låna mountainbike så går det såklart också. Innan det är dags för middag i restaurangen kan ni njuta av utsikten från en badtunna när solen går ner bakom bergen. Annars tar ni er runt på egen hand och upplever den vilda och vackra naturen själva, och efter ett svalkande dopp i en fjällbäck så lagar in er egen middag över öppen eld och njuter av den stjärnklara himlen till dessert. Dra ut liggunderlag och sovsäck intill eldstaden för långa mysiga stunder av tystnad eller värdefulla samtal, och vem vet, kanske har ni tur att få se ett norrsken spela överhimlavalvet? Denna typ av upplevelse går inte att köpa för pengar.

upptacksverige2

Norrsken. Få svenskar har sett norrsken, men Japaner och engelsmän vallfärdar till STF Abisko Turiststation under oktober-mars.

Tips från Jenny Engström, STF
Anta en utmaning tillsammans. Att lära sig något nytt eller bestiga en topp. STF har många arrangemang som vänder sig till nybörjare. Kurser i allt från toppturer, klättring, lavinkunskap till första fjällturen.

- Skulle ju säga att en tur på fjället är perfekt för nygifta. Främsta anledningen till att få tid att vara tillsammans. När man är där ute på fjället är det bara det vidunderliga landskapet som "stör". Det kan till och med vara mobilskugga på sina håll. Vandra/skida mellan STFs fjällstationer och fjällstugor. Eller kanske, om man är på bröllopsresa, ska man nog inte bo i fjällstuga, där går det nämligen inte att boka privata rum. Då föreslår vi istället någon av de tio fjällstationerna, gör dagsturer, äter tre-rätters och bor i dubbelrum. Tälta är ju förstås ett annat alternativ om man gillar det. Har man inte prövat finns det såklart en kurs i tältvandring…

Förutom att vandra/skida på fjället finns lite olika alternativ.

-  Man antar en utmaning tillsammans; att lära sig ngn nytt eller bestiga en topp. STF har många arrangemang som vänder sig till nybörjare. Kurser i allt från toppturer, klättring, lavinkunskap till första fjällturen.

Abisko_730

- Norrsken.  Få svenskar har sett norrsken, men Japaner och engelsmän vallfärdar till STF Abisko Turistsstation under okt-mars. Abisko anses vara världens bästa plats på att uppleva ett norrsken. I Japan finns det även en sägen som säger att om man älskar under norrsken, och det nio månader senare föds en pojke, får han speciella egenskaper som gör honom lycklig resten av livet. https://www.svenskaturistforeningen.se/paket/norrskensnatt-i-abisko-4/

Läs mer på  www.svenskaturistforeningen.se

 

 

Vandring_shutterstock_1541326640_WEBB

10 TIPS I SVERIGE

Vandring - Vadpassar väl bättre i dessa tider med Corona och social distansering? PÅ tu man hand högt över trädgränsen med mildviss utsikt. Romantiskt så det förslår!

Kebnekaise

Det har blivit allt mer populärt att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. Vandringlederna och naturen häromkring är fina och ger belöning nog även och man inte klarar av en topptur.

Funäsdalen

Lätt att ta sig till och med sitt stora uträckta område så finns det här något för alla sorter. Många bra boenden, fin mat och faciliteter så som badtunnor etc.

Jämtlandstrangeln

Ett vackert område där ni kan vandra dagsetapper mellan Storulån, Sylarna och Blåhammaren. Relativt lätt vandring med bra boende vid varje stop. Passar njutaren.

Sarek

Sarek

Sveriges enorma nationalpark är ett måste minst en gång i livet. Högalpint område med 100 glaciärer och fjälltoppar på över 2000m och vidsträckta dalgångar.  Sarek är en del av världsarvet Laponia. Lite mer krävande vandring

Höga kusten

Sveriges vackra världsarv längst kusten i höjd med Gävle bjuder på lite lättare vandring som kan göras både som dagsetapper eller längs led.

HögaKusten

Paddling - Ett kul äventyr som apassar alla oavsett ålder. Väl en nivå som passar just er.  Ta gärna en tur på flera dagar med övernatting ute i det fria. En verklig naturupplevelse. Kan förhållande överleva att slå upp ett tält i regn och blåst så överlever det allt!

Kajak Bohuslan_730_Foto Vaestsverige

Bohuslän

Det vimlar av öar längst Bohusläns kust. De flesta ligger nära fastlandet så det känns enkelt och tryggt. Just sträckan mellan Fjällbacka och Grebbestad är som skapade för en paddlingssemester.

Jens_730

Stockholms skärgård

150 kilometer skärgård med 30 000öar, varav endast 200är bebodda. Ja det säger sig själv att här finns obegränsade möjligheter. Bra tillgång till annan övernattning än tält, allt från lyxig herrgård till vandrarhem.

paddla_730

Höga kusten

Vacker, omväxlande natur som kvalat in som ett av världsarven. Kan med fördel kombineras med vandring eller mountainbike. Här finns allt.

Oskarshamn

Visste ni att det ligger hela 5400 öar utanför Oskarshamn? Inte? Det är ni inte ensamma om för det förefaller vara en hemlighet med tanke på hur få som är här. Perfekt för er som vill vara ensamma.

Dalälven

Dalälven

Den är ju 50 mil lång så hela är väl inte att rekommendera. Men det finns många vackra platser längs med. Prova även Pråmleden, kanotleden som följer en 30 km lång vattenled över 8 sjöar. Anslutning till Dalälven sker via kanottransport genom Långshyttan till sjön Almungen som mynnar ut i Dalälven.

Relaterade artiklar

Förtrollande Kapstaden

Förtrollande Kapstaden

Ibland uppstår ögonblick som gör att man blir helt betagen av ett resmål – och en plats som många har blivit upp över öronen förälskade i är Kapstaden. Denna mångsidiga metropol i Sydafrika som erbjuder pulserande stadsliv, storslagna naturupplevelser och smultronställen för avskild romantik. Kapsta Läs mer »

Fem platser att uppleva i Indien

Fem platser att uppleva i Indien

Att välja Indien som er destination på er bröllopsresa är som att välja godis ur en godispåse ni inte kan få nog av. Där nya smaker upptäcks och varje tugga blir en smaksensation ni vill ha mer av. Indien är en plats för de äventyrliga så som för det naturälskande brudparet. Här kan ni cykla i berge Läs mer »

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Finns det en skvätt champagne kvar från bröllopsfesten? Bra! Drick ur den. Smekmånaden börjar nu. Första resan som äkta par. En av livets stora stunder, en oförglömlig semester som smakar smultron och stulna kyssar. Vart går äventyret? Vi har några idéer, håll till godo med dessa handplockade tips.  Läs mer »

Smekmånad för äventyrslystna

Smekmånad för äventyrslystna

Ni gillar mat och dryck, ni gillar äventyr, ni tycker om att gå mot strömmen. Vi har smekmånadsdestinationen för er: Georgien. Annorlunda, välkomnande, spännande. I världens äldsta vinproducerande nation möts traditioner och nyskapande på tankeväckande vis, den livliga huvudstaden Tbilisi döljer hip Läs mer »

Kapstaden

Kapstaden

Kapstaden i Sydafrika är ett fantastiskt resmål som bjuder på lika mycket sevärdheter, aktiviteter som sol och bad. Att bada i Atlanten är en kylig och frisk upplevelse men surfarna älskar det. Om man vill uppleva landet tar man sig lättast runt med hyrbil, observera att det råder vänstertrafik i Sy Läs mer »

Roadtrip i Napa Valley

Roadtrip i Napa Valley

Vi åkte till Napa Valley, det berömda vinområdet längs Kaliforniens kust, för att förlova oss och romansa, en absolut fantastisk resa med taket av och vinden i håret. Läs mer »

Kär i Island

Kär i Island

Samtidigt som Island är avlägset där hon ligger ute i Norra ishavet, tar resan hit inte mer än tre timmar från Stockholm. De två elementen som dominerar är eld och vatten i alla dess former, naturen har huvudrollen och bjuder på utmaningar och underhållning – att bli förälskad i Island är lätt.  Läs mer »

Peru

Peru

Visst, det känns långväga att planera en bröllopsresa mitt i en pandemi, men snart kommer Covid bara vara ett suddigt minne. Så dröm långväga drömmar redan nu. I Peru kan ni fira tvåsamheten med kulinariska äventyr och kulturarv i världsklass. Vispa ihop ett par pisco sours, smutta på landets skummi Läs mer »

Bröllop på Trolltungan

Bröllop på Trolltungan

De blev först i världen att vigas på Trolltungan vid Norges fjordar. 1100 meter i luften med ett lodrät stup nedanför.  Läs mer »

#SayYESinSwitzerland

#SayYESinSwitzerland

Are you looking for the wedding destination of your dreams? Switzerland is the perfect choice, let us tell you why: Läs mer »

Drömmen om Provence

Drömmen om Provence

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid  Läs mer »

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till o Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Under ytan i Zanzibar

Under ytan i Zanzibar

Checka in på en flytande ö i tre plan. Njut av solen på däck eller kryp till kojs fyra meter under vattenytan. Läs mer »

Vilken safari passar er?

Vilken safari passar er?

Det är stor skillnad på hur olika länder - och arrangörer - ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser Läs mer »

Tre favoriter i Tanzania

Tre favoriter i Tanzania

Ett världsarv, en kollapsad vulkan och en park där djuren kommer så nära att teleobjektiv och kikare är överflödigt. Escapes chefredaktör tipsar om tre tanzaniska favoriter.  Läs mer »

Lyxig ekosafari i Botswana

Lyxig ekosafari i Botswana

För fyrtio år sedan ansågs Botswana så hopplöst att bara jägare kom hit för att semestra och landet var ett av världens fattigaste. Idag är Botswana världens mest ekovänliga safaridestination och den ekonomiska tillväxten en ekonomisk framgångshistoria. Men vägen hit har inte varit enkel. Läs mer »

Ökenhotell i Arizona

Ökenhotell i Arizona

Arizonas röda ökenlandskap, en prisbelönad restaurang och ett spa med saltvattenspool gör att vi just nu drömmer om att få besöka Kimptons senaste tillskott, nyrenoverade Amara Resort and Spa.  Läs mer »

Tigersafari i Indien

Tigersafari i Indien

Tjuvjakt, minskade revir och inavel. Antalet tigrar i världen minskar dramatiskt. Vi reser djupt in i den indiska djungeln för att ta reda på om det verkligen är för sent.  Läs mer »

Vilken tomatsoppa!

Vilken tomatsoppa!

På med skyddsglasögonen och dyk ner i ett hav av tomater.  Läs mer »

Rörigt i Mexiko

Rörigt i Mexiko

Att tillbringa natten i ett mexikanskt avloppsrör låter kanske inte särskilt lockande, men arkitektfirman T3arc bevisar motsatsen. Läs mer »

Golfakademi i Cadiz

Golfakademi i Cadiz

Varför inte pröva lyckan tillsammans på Spaniens sprillans nya stjärnbanor?  Läs mer »

På väg till Machu Picchu

På väg till Machu Picchu

Varför inte börja ert smekmånadsäventyr på ett riktigt trendhotell? Läs mer »

Tanzania: Den stora migrationen

Tanzania: Den stora migrationen

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.  Läs mer »

Vandring med vita dukar i Åre

Vandring med vita dukar i Åre

Vill ni få ett spännande äventyr utan att få skit under naglarna? Här är ett ypperligt alternativ.  Läs mer »

Naturnära i Indien

Naturnära i Indien

Kombinera närheten till prunkande regnskog med modern lyx på nyöppnade bergsresorten Vivanta by Taj, Madikeri.  Läs mer »

Indisk jaktstuga

Indisk jaktstuga

Vid en jaktstuga byggd i slutet av 1800-talet kan gäster numera sitta i piffiga soffor med mjuka färgklickar till kuddar och blicka ut över hela 32 tunnland stenöken. Läs mer »

Naturnära lyx i Darwin

Naturnära lyx i Darwin

Historiskt, kulturellt och naturnära i Australien.  Läs mer »

Förbannad terapi i Texas

Förbannad terapi i Texas

Arga? Jättebra. Håll kvar den känslan och flyg till Dallas, Texas.  Läs mer »

Nyöppnat i snöns boning

Nyöppnat i snöns boning

Högt i östra Himalaya öppnade bhutanska Gangte Goenpa Lodge i maj 2013. Läs mer »

Kalifroniens nya nationalpark

Kalifroniens nya nationalpark

I januari 2013 fick Kalifornien sin nionde nationalpark; Pinnacles National Park. Läs mer »

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Väger ni under 102 kilo vardera? Då kan ni uppleva världens största kanjon på ett lite annorlunda sätt: en åsnefärd utmed bergsväggarna.  Läs mer »

Äventyr på Tobago

Äventyr på Tobago

Visst finns här underbara stränder och turkost hav, men också regnskog, fåglar och klorofyllstinn grönska. Så skynda på, packa badkläderna, vandringsskorna och hoppa in i jeepen. Det är dags att upptäcka den karibiska ön.  Läs mer »

Rymdresor: Världen räcker inte till

Rymdresor: Världen räcker inte till

Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på s Läs mer »

Volontärdyk i Kambodja

Volontärdyk i Kambodja

Slå ett slag för miljön och få en underbar dykupplevelse på samma gång. När Goodtravel släppte sitt reseprogram 2012 var volontärresan till ön Koh Sdach i Kambodja en av nyheterna.  Läs mer »

Smekmånad på is

Smekmånad på is

Ice Hotel i Jukkasjärvi var världens första ishotell. Idag är hotellet ett av Sveriges – ja till och med Nordeuropas - absolut främsta turistattraktioner. Men det finns fler. Vi har listat upplevelseboendena för er som vill lägga smekmånaden på is. Läs mer »

Sydafrika: Jakten på safarin

Sydafrika: Jakten på safarin

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika. Läs mer »

Jättegunga i Nya Zeeland

Jättegunga i Nya Zeeland

AJ Hackett Bungy var en sann pionjär när han lyfte fram galenskapen bungyjump 1988. Över 20 år senare förmedlar hans företag fortfarande adrenalinhöjande aktiviteter på hög nivå. Läs mer »

Skottlossning i Skottland

Skottlossning i Skottland

”Skjut din egen handväska” - vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.  Läs mer »

När vägen är målet

När vägen är målet

Det finns ett antal vägar där ord som ”transportsträcka” och fraser som ”när är vi framme?” är bannlysta. Körsträckor som uppnått kultstatus och numera utgör en drömresa i sig själva. Packa kappsäckarna och bered er på att insupa några av världens mest exceptionella rutter från ert fönster. East Coa Läs mer »

Checka in på Orientexpressen

Checka in på Orientexpressen

Det anrika tågbolaget har erbjudit lyx, flärd och romantik i snart 130 år. Vagnarna är inredda i 20-talsdekadensens tecken och personalen passar upp er iklädda uniformer och vita handskar.  Läs mer »

Höj pulsen tillsammans

Höj pulsen tillsammans

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerand Läs mer »

Sandslott i Egypten

Sandslott i Egypten

Föreställ er perfekta stränder, en stilla båttur längs Nilen eller en avslappnande vistelse mitt i öknen. Allt detta är möjligt om ni väljer Egypten för er romantiska tillflykt. Skräddarsy er drömresa och ni kan uppleva det mångfacetterade landet på ett helt nytt sätt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?