Drömmen om Provence
Av: Jens Christiansen

Drömmen om Provence

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid alpernas början. Men följ med på ett förslag till annorlunda på bröllopsresa. En cykelsemester genom Provence.

shutterstock_619698605_WEBB

Så efter flera år av väntan ska nu drömmen om en sommar i Provence äntligen förverkligas.

Vi har bestämt oss för att det ska bli en cykelresa. Självklart kan man stuva in sin favoritcykel i bilen och ge sig av söderut på egen hand, men det faktum att det är minst 240 mil snabbaste vägen ner till medelhavet gör ju att man kanske ska ta sig en funderare på om det finns andra alternativ. Det visar sig att det finns många resebyråer som arrangerar färdiga paketlösningar. Det är bara att välja vilken del av detta gigantiska område som man önskar se så fixar de resten. Vi valde en rutt som skulle utgå från Avignon, en stad med anor från romartiden, för att sedan ta oss via lavendelfält, bergsbyar, vinslott och etapper med oväntade utmaningar för att till slut landa i Châteaueuf du Pape.

shutterstock_362631386_WEBB

Upplägget är verkligen förbluffande bra.

En enkel flygresa till Marseille är betydligt billigare än till Nice och en kort tur med snabbtåget så är man framme. Avignon är en vacker gammal välbevarad stad som härstammar från tiden långt innan romarna kom hit. Efter att ha övernattat vår första natt på ett litet familjeägt och mycket charmigt hotell strax utanför stadsmuren så står cyklarna klara preparerade med packväskor, färddata, kartor och en beskrivning över hur vi ska ta oss fram enligt den rutt som de lagt ut åt oss. Mina tvivel angående cyklarnas kvalité kommer på skam då det visar sig vara perfekta för ändamålet. Nya, med lagom många växlar och precis rätt typ av däck för att klara både grusvägar och slingriga asfalterade bergsvägar. Vi behöver bara ta med oss det mest nödvändiga då väskorna körs vidare till nästa hotell med bil. Om ni nu tycker att detta låter som fusk och lathet så kan jag bara säga att detta är det bästa sättet jag någonsin upplevt en cykelsemester. Här kombineras fysiska utmaningar, vackra vyer, god mat och massor ac njutning!

Det är väl perfekt som bröllopsresa?

shutterstock_113949964_WEBB

Romantiskt landskap

Valet av vackra byar och små hotell som resebyrån bokat som våra stop på resan visar sig vara utmärkta. Cyklingen är inte heller alltför krävande och man tillryggalägger cirka fem mil om dagen, vilket är lagom för att kunna göra egna stop på vägen. Det visar sig också snabbt att vår idé om att bästa sättet att uppleva det Provencalska landskapet är just på en cykelsadel. Det ger oss många möjligheter att under resan stanna för att besöka vinslott med vinprovningar om en skylt dyker upp om detta. Vi har tid att stanna till i byar längs vägen för njuta av en kopp kaffe på torget och köpa med oss egen picknick att avnjutas ute bland grönskande ängar. Ett av de vackraste stoppen är byn Venasque, vilken utsetts till en av Frankrikes vackraste. Byn ligger likt ett fort högt uppe på en kulle med milsvid utsikt ut över det vackra landskapet. Vägen upp är krävande i sommarvärmen men rosévinet i svalkan på torget blir än mer välsmakande som belöning. Prova alltid det lokala vinet och här är vi i ett område som inte är lika berömt, man får därför mycket bra vin för cirka trettio kronor glaset, vilket får vinet att smaka ännu bättre. Huset som inhyser vårt lilla hotell är lika gammalt som byn och medans solen sänker sig över dalen nedanför, njuter vi av en riktigt god middag på hotellets terrass.

Mobilen 358_WEBB

Venasque_hotellets gård_Mobilen 344_WEBB

Nästa dag går färden vidare mot nya äventyr och det känns riktigt kul att förväntansfull få trampa iväg. Vi tar oss fram i maklig takt på grusiga vägar utan alltför mycket trafik och med solen i ansiktet och vinden i håret tar man in alla dofter som kommer mot en.  Landskapet utgörs av oändliga fält av vallmo, lavendel, solrosor, vete och råg. Vinodlingarna breder ut sig än fler i takt med att vin från Provence efterfrågas runt om i världen.

shutterstock_294097091_WEBB

Tour de France nästa

Efter ett par dagar har vi blivit varma i kläderna och tycker oss kunna avvika lite från den beskrivning som bifogats över vilka vägar vi ska ta oss fram på. Så länge man har bra koll på kartan visar det sig vara riktigt kul. Så full av självförtroende känner vi snart att vi snarast är experter på det här med att cykla i Provence. Vi möter inte alltför många cyklister under vår vecka men väl framme i staden Bedoin så vimlar det av lyckrabeklädda människor med de senaste racerhojarna. Det verkar visst vara ett populärt ställe, kanske har vi nalkar vi oss en vacker sträcka? Alla cyklister ger sig av mot något som enligt skylten heter Mt Ventoux. Vår karta visar att vi ska åt andra håller men stärka av vår visshet att vi numera är experter så hänger vi på alla andra. Det visar sig vara en berömd sträcka i cykeltävlingen Tour de France. Detta är ett av de tuffaste uppförsluten i Frankrike och en attraktion för många amatörcyklister runt om i världen. Det var alltså därför som så många hade samlats där.  De är sugna på att göra denna strapats som de sett på TV. Det visar sig bli en verklig utmaning. De första fem kilometrarna gick utan större problem och trots att vi med våra många packväskor och tunga cyklar inte alls är lämpade för detta, så håller vi bra tempo genom vingårdar och fruktträdgårdar. Lutningen sägs vara mellan sju och tio grader och det låter kanske inte så mycket men det är över 1600 höjdmeter upp till toppen av berget som ligger på 1900 meter över havet, högt upp bland molnen. Vägen lutar därför konstant uppåt. I sommarvärmen blir detta nästan outhärdligt. Det är inte bara jag som lider, utan vi passerar faktiskt flera som med röda ansikten ser ut att snart avlida. De som storögt ser oss trampa förbi med våra knarrande cyklar belamrade med packväskor på alla hjul samt styre ser inte alltför nöjda ut. Jag misstänker att slängde sina nya karboncyklar så fort de kunde för att skylla på den värdelösa utrusning de nyss köpt.

Mt_Ventoux_Mobilen 393_WEBB

shutterstock_247258414_WEBB

Efter vad som känns som en hel evighet når vi toppen, jag mer utpumpad än min partner, där mistralen ofta blåser, innan det bär nedför. Vi tar oss hela vägen ner på andra sidan längs berget med ett stopp i dalen intill byn Sault. Synen av lila lavendelfält så långt ögat kan nå överträffas endast av den söta doften som slår mot oss i värmen. Mina nyss avlagda eder på att aldrig mer cykla och nyskapande svordomar är som bortblåsta. Detta är en underbar belöning. Detta är precis som i vår dröm om Provence. Efter en avkopplande lunch i solen är det sedan dags för oss att fortsätta längs ravinen på smala fantastiska vägar. Det bär utför hela tiden resten av dagen och vi påminns om att det är just detta som är anledningen till varför vi valt att åka på denna typ av resa.

Mobilen 415_WEBB

Att få göra denna typ av resa och få dela dessa omväxlande upplevelser gör att vi kommer oss så mycket närmare varandra än om vi legat i varsin solstol. Att få umgås med varandra på detta är ett väldigt bra förslag på en bröllopsresa. Det blev en händelserik vecka med flera spännande stopp och många skratt.

Vi skapade även härliga minnen vi kommer bära med oss livet ut.

shutterstock_595985624_WEBB

Vill ni också prova?

Det finns flera både franska och svenska researrangörer som säljer färdiga paket för att cykla i Provence. Kostnaden är ca 8 000-10 000kr per person. Flyg och transport till startpunkten ingår inte men om ni vill göra som vi flyger ni billigt till Marseille och tar sedan tåget upp till Avignon. Men självklart finns det många andra rutter man kan göra.  Vi cyklade under sex dagar från Avignon via Mount Ventoux tillbaka till Châteaueuf du Pape, där man även bör provsmaka det utmärkta vin som bär samma som.

Detta ingår som oftast: Boende i delat dubbelrum på enklare hotell som ofta är mycket charmiga. Frukost, cykelhyra, hjälm, cykeldator, kartor och infomaterial på engelska samt det viktigaste; bagagetransport

 

Foto: Shutterstock och Jens Christiansen

Relaterade artiklar

Förtrollande Kapstaden

Förtrollande Kapstaden

Ibland uppstår ögonblick som gör att man blir helt betagen av ett resmål – och en plats som många har blivit upp över öronen förälskade i är Kapstaden. Denna mångsidiga metropol i Sydafrika som erbjuder pulserande stadsliv, storslagna naturupplevelser och smultronställen för avskild romantik. Kapsta Läs mer »

Fem platser att uppleva i Indien

Fem platser att uppleva i Indien

Att välja Indien som er destination på er bröllopsresa är som att välja godis ur en godispåse ni inte kan få nog av. Där nya smaker upptäcks och varje tugga blir en smaksensation ni vill ha mer av. Indien är en plats för de äventyrliga så som för det naturälskande brudparet. Här kan ni cykla i berge Läs mer »

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Finns det en skvätt champagne kvar från bröllopsfesten? Bra! Drick ur den. Smekmånaden börjar nu. Första resan som äkta par. En av livets stora stunder, en oförglömlig semester som smakar smultron och stulna kyssar. Vart går äventyret? Vi har några idéer, håll till godo med dessa handplockade tips.  Läs mer »

Smekmånad för äventyrslystna

Smekmånad för äventyrslystna

Ni gillar mat och dryck, ni gillar äventyr, ni tycker om att gå mot strömmen. Vi har smekmånadsdestinationen för er: Georgien. Annorlunda, välkomnande, spännande. I världens äldsta vinproducerande nation möts traditioner och nyskapande på tankeväckande vis, den livliga huvudstaden Tbilisi döljer hip Läs mer »

Kapstaden

Kapstaden

Kapstaden i Sydafrika är ett fantastiskt resmål som bjuder på lika mycket sevärdheter, aktiviteter som sol och bad. Att bada i Atlanten är en kylig och frisk upplevelse men surfarna älskar det. Om man vill uppleva landet tar man sig lättast runt med hyrbil, observera att det råder vänstertrafik i Sy Läs mer »

Roadtrip i Napa Valley

Roadtrip i Napa Valley

Vi åkte till Napa Valley, det berömda vinområdet längs Kaliforniens kust, för att förlova oss och romansa, en absolut fantastisk resa med taket av och vinden i håret. Läs mer »

Kär i Island

Kär i Island

Samtidigt som Island är avlägset där hon ligger ute i Norra ishavet, tar resan hit inte mer än tre timmar från Stockholm. De två elementen som dominerar är eld och vatten i alla dess former, naturen har huvudrollen och bjuder på utmaningar och underhållning – att bli förälskad i Island är lätt.  Läs mer »

Peru

Peru

Visst, det känns långväga att planera en bröllopsresa mitt i en pandemi, men snart kommer Covid bara vara ett suddigt minne. Så dröm långväga drömmar redan nu. I Peru kan ni fira tvåsamheten med kulinariska äventyr och kulturarv i världsklass. Vispa ihop ett par pisco sours, smutta på landets skummi Läs mer »

Bröllop på Trolltungan

Bröllop på Trolltungan

De blev först i världen att vigas på Trolltungan vid Norges fjordar. 1100 meter i luften med ett lodrät stup nedanför.  Läs mer »

#SayYESinSwitzerland

#SayYESinSwitzerland

Are you looking for the wedding destination of your dreams? Switzerland is the perfect choice, let us tell you why: Läs mer »

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till o Läs mer »

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en  Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Under ytan i Zanzibar

Under ytan i Zanzibar

Checka in på en flytande ö i tre plan. Njut av solen på däck eller kryp till kojs fyra meter under vattenytan. Läs mer »

Vilken safari passar er?

Vilken safari passar er?

Det är stor skillnad på hur olika länder - och arrangörer - ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser Läs mer »

Tre favoriter i Tanzania

Tre favoriter i Tanzania

Ett världsarv, en kollapsad vulkan och en park där djuren kommer så nära att teleobjektiv och kikare är överflödigt. Escapes chefredaktör tipsar om tre tanzaniska favoriter.  Läs mer »

Lyxig ekosafari i Botswana

Lyxig ekosafari i Botswana

För fyrtio år sedan ansågs Botswana så hopplöst att bara jägare kom hit för att semestra och landet var ett av världens fattigaste. Idag är Botswana världens mest ekovänliga safaridestination och den ekonomiska tillväxten en ekonomisk framgångshistoria. Men vägen hit har inte varit enkel. Läs mer »

Ökenhotell i Arizona

Ökenhotell i Arizona

Arizonas röda ökenlandskap, en prisbelönad restaurang och ett spa med saltvattenspool gör att vi just nu drömmer om att få besöka Kimptons senaste tillskott, nyrenoverade Amara Resort and Spa.  Läs mer »

Tigersafari i Indien

Tigersafari i Indien

Tjuvjakt, minskade revir och inavel. Antalet tigrar i världen minskar dramatiskt. Vi reser djupt in i den indiska djungeln för att ta reda på om det verkligen är för sent.  Läs mer »

Vilken tomatsoppa!

Vilken tomatsoppa!

På med skyddsglasögonen och dyk ner i ett hav av tomater.  Läs mer »

Rörigt i Mexiko

Rörigt i Mexiko

Att tillbringa natten i ett mexikanskt avloppsrör låter kanske inte särskilt lockande, men arkitektfirman T3arc bevisar motsatsen. Läs mer »

Golfakademi i Cadiz

Golfakademi i Cadiz

Varför inte pröva lyckan tillsammans på Spaniens sprillans nya stjärnbanor?  Läs mer »

På väg till Machu Picchu

På väg till Machu Picchu

Varför inte börja ert smekmånadsäventyr på ett riktigt trendhotell? Läs mer »

Tanzania: Den stora migrationen

Tanzania: Den stora migrationen

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.  Läs mer »

Vandring med vita dukar i Åre

Vandring med vita dukar i Åre

Vill ni få ett spännande äventyr utan att få skit under naglarna? Här är ett ypperligt alternativ.  Läs mer »

Naturnära i Indien

Naturnära i Indien

Kombinera närheten till prunkande regnskog med modern lyx på nyöppnade bergsresorten Vivanta by Taj, Madikeri.  Läs mer »

Indisk jaktstuga

Indisk jaktstuga

Vid en jaktstuga byggd i slutet av 1800-talet kan gäster numera sitta i piffiga soffor med mjuka färgklickar till kuddar och blicka ut över hela 32 tunnland stenöken. Läs mer »

Naturnära lyx i Darwin

Naturnära lyx i Darwin

Historiskt, kulturellt och naturnära i Australien.  Läs mer »

Förbannad terapi i Texas

Förbannad terapi i Texas

Arga? Jättebra. Håll kvar den känslan och flyg till Dallas, Texas.  Läs mer »

Nyöppnat i snöns boning

Nyöppnat i snöns boning

Högt i östra Himalaya öppnade bhutanska Gangte Goenpa Lodge i maj 2013. Läs mer »

Kalifroniens nya nationalpark

Kalifroniens nya nationalpark

I januari 2013 fick Kalifornien sin nionde nationalpark; Pinnacles National Park. Läs mer »

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Väger ni under 102 kilo vardera? Då kan ni uppleva världens största kanjon på ett lite annorlunda sätt: en åsnefärd utmed bergsväggarna.  Läs mer »

Äventyr på Tobago

Äventyr på Tobago

Visst finns här underbara stränder och turkost hav, men också regnskog, fåglar och klorofyllstinn grönska. Så skynda på, packa badkläderna, vandringsskorna och hoppa in i jeepen. Det är dags att upptäcka den karibiska ön.  Läs mer »

Rymdresor: Världen räcker inte till

Rymdresor: Världen räcker inte till

Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på s Läs mer »

Volontärdyk i Kambodja

Volontärdyk i Kambodja

Slå ett slag för miljön och få en underbar dykupplevelse på samma gång. När Goodtravel släppte sitt reseprogram 2012 var volontärresan till ön Koh Sdach i Kambodja en av nyheterna.  Läs mer »

Smekmånad på is

Smekmånad på is

Ice Hotel i Jukkasjärvi var världens första ishotell. Idag är hotellet ett av Sveriges – ja till och med Nordeuropas - absolut främsta turistattraktioner. Men det finns fler. Vi har listat upplevelseboendena för er som vill lägga smekmånaden på is. Läs mer »

Sydafrika: Jakten på safarin

Sydafrika: Jakten på safarin

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika. Läs mer »

Jättegunga i Nya Zeeland

Jättegunga i Nya Zeeland

AJ Hackett Bungy var en sann pionjär när han lyfte fram galenskapen bungyjump 1988. Över 20 år senare förmedlar hans företag fortfarande adrenalinhöjande aktiviteter på hög nivå. Läs mer »

Skottlossning i Skottland

Skottlossning i Skottland

”Skjut din egen handväska” - vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.  Läs mer »

När vägen är målet

När vägen är målet

Det finns ett antal vägar där ord som ”transportsträcka” och fraser som ”när är vi framme?” är bannlysta. Körsträckor som uppnått kultstatus och numera utgör en drömresa i sig själva. Packa kappsäckarna och bered er på att insupa några av världens mest exceptionella rutter från ert fönster. East Coa Läs mer »

Checka in på Orientexpressen

Checka in på Orientexpressen

Det anrika tågbolaget har erbjudit lyx, flärd och romantik i snart 130 år. Vagnarna är inredda i 20-talsdekadensens tecken och personalen passar upp er iklädda uniformer och vita handskar.  Läs mer »

Höj pulsen tillsammans

Höj pulsen tillsammans

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerand Läs mer »

Sandslott i Egypten

Sandslott i Egypten

Föreställ er perfekta stränder, en stilla båttur längs Nilen eller en avslappnande vistelse mitt i öknen. Allt detta är möjligt om ni väljer Egypten för er romantiska tillflykt. Skräddarsy er drömresa och ni kan uppleva det mångfacetterade landet på ett helt nytt sätt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?