Kär i Island

Av Yvunne Gull

Samtidigt som Island är avlägset där hon ligger ute i Norra ishavet, tar resan hit inte mer än tre timmar från Stockholm. De två elementen som dominerar är eld och vatten i alla dess former, naturen har huvudrollen och bjuder på utmaningar och underhållning – att bli förälskad i Island är lätt.

ATT PLANERA FÖR en resa till Island kräver antingen gott om tid, det vill säga att ni stannar länge, eller att ni väljer ut vad ni allra helst vill göra och uppleva. Försöker ni klämma in för mycket på kort tid riskerar ni att bli sittande i en bil, istället för att insupa den magiska naturen som finns precis överallt. Vädret är också en alltid närvarande faktor som är svår att råda över. Vi hade bestämt oss för att bada i varma källor, vandra bakom vat­tenfall, och springa på en svart strand. Härtill ville vi kika in i kyrkan i Reykjavik. Vi reser till Island i slutet av sommaren och börjar vårt äventyr precis där nästan alla andra också börjar eller slutar – med ett bad i Blå Lagu­nen. Vi har förbokat vårt besök på hemsidan för att vara säkra på att få plats. Bagaget lämnar vi i ett hus utanför och vi möts upp på andra sidan omklädningsrummen. Det har precis slutat regna, termometern visar 10 plus och det mjölklika vattnet är både lent och lite strävt. Värmen växlar på olika ställen i lagunen, vi är ganska många. Men tackvare att det blåser och ångan stiger blir det lite mer privat. Doften av svavel mattas av vartefter, vi badar bastu, applicerar lite ansiktsmask av silica-lera och tar en drink i vattnet innan det är dags att åka vidare. Utanför väntar chauffören som ska köra oss till Ion Adventure Hotel, ett hotell vi hittat via Design Hotels hemsida. Vi passerar Reykjavik och beger oss in i landet. Landskapet är kargt och färgskalan lågmäld. Vindrutetorkarna viftar fram och tillbaka, vi pratar om fotboll, ekonomisk korruption, magi och mystik.

– Då det skymmer, är det lätt att se saker, lätt att tro på de där sagorna, säger vår storvuxne chaufför.

045-DS-Ion_webb

Ion Adventure Hotel är ett stycke arkitektur mitt i naturen.

Blue_LagoonCF111398_01_webb

Finn ert eget hörn i den blå lagunen.


seljalandsfoss.foto Promeote Iceland_webb

Seljalandsfoss är vattenfallet ni kan gå in bakom och se igenom – maffigt.

LITET MEN STORT LAND

Invånarantalet på Island är i skrivande stund 338 160 personer, plus ett antal troll, ett antal älvor och så småfolket så klart. Kartan kan förvilla och det är lätt att få för sig att det skulle gå snabbt att resa runt hela landet, men vägen runt är 134 mil lång och kräver både tid och en stark bil. Vi börjar närma oss hotellet, en grå betongbyggnad till synes utslängt mitt i naturen. Huskroppen vilar på pålar, inunder en pool, och i ena änden en restaurang. Doften av svavel finns även här, bakom en kulle ryker det: Röken kommer från värmeverket som ligger här intill. Värmen från vattnet under marken skickas ut i ledningar och ger både värme och energi, berättar Ella i receptionen.

En gudomlig fisksoppa senare somnar vi gott i den hårda sängen inunder ett härligt fluffigt täcke. Efter frukosten hinner vi ut på en kort promenad. Värmeångorna puffar på, vi går upp för en backe och bara ställer oss och tittar. Den vita ångan och doften av svavel blandas med lava, stenar och mossa. Här hade vi kunnat fortsätta på egen hand förmodligen hela dagen men vi har hyrt bil med sikte inställt på vattenfallet Seljalandsfoss. Resan tar några timmar och vi passerar trädlösa lavafält där mossan skiftar i brunt och mörkt grönt efter regnet. Det känns lite som att resa in i en fantasi­värld. Vi parkerar, det klarnar upp. Seljalandsfoss är det fjärde högsta vattenfallet, och ett av de vattenfall du kan komma riktigt nära. Utrustade med varsin regncape börjar vi vår vandring upp och in bakom själva vattenfallet. Det dånar och det stänker, det är trångt. Många försöker sig på att ta selfies, ljuset är inte helt enkelt att parera. Vi väntar ut en stor grupp och för en stund är vi själva här inne, en häftig och mäktig känsla. Några timmar senare är vi tillbaka på hotellet. Innan middagen hinner vi med att bada i poolen under hotellet. Den är visserligen inte speciellt stor och på botten är den täckt med alger men bjuder ändå på en härlig känsla av att vi integreras med naturen.

Vi hade egentligen planerat att bo en natt i Reykjavik för att testa på det beryktade nattlivet men istället valde vi ytterligare ett lyxigt naturnära boende. På väg till nästa incheckning stannar vi dock till i Reykjavik. Stadens centrum är inte speciellt stort, de flesta husen är två våningar höga och många är målade i starka färger. En hel del fina graffitimålningar pryder också fasaderna.

Den 74,5 meter höga kyrkan Hallgrimskirche syns tydligt i stadssiluetten och vi har bestämt oss för att ta oss upp i det höga tornet. Kyrkan som började byggas 1945 stod färdig först 1986 och arkitekten Guðjón Samúelsson har hämtat inspira­tion från lavaflöden. Orgeln är enorm, arkitekturen nygotisk och samtidigt modern. Det går att ta trappan hela vägen upp i tornet men vi väljer his­sen och är snabbt uppe. Härifrån ser vi hur staden ramas in av vatten och av berg.

Att äta ute är inte direkt billigt men precis som i Sverige är lunchen billigare. Vi tar oss till Fiskfélagid Fish Company. En torsk och en hummersallad se­nare, som visserligen var av toppkvalité, är vi 1 000 kronor fattigare. Det är dyrt här på Island!

_DSC2242_webb

Vandra eller ta helikopter ut i naturen.


general-Hiking (2)_webb

Hiking med storslagen natur.

VULKANER OCH SVARTA STRÄNDER

De kommande två nätterna tillbringar vi på Hotel Ranga, som bjuder på utsikt över vulkanen Hekla – Islands mest aktiva vulkan. Vi passar på att njuta av miljön, spelar biljard och badar i bubbelpoo­len. Vår sista dag bjuder på en tur till den Svarta stranden, Reynisfjara, i närheten av Dyrhölaey fyren. Det blåser kallt men himlen är klar. Vår tanke att springa på stranden fungerar inte riktigt det blir en promenad i vinden istället. Dagens lunch äter vi i det omtalade växthuset Fridheimar. Här odlas tomater året om och tomater är även huvud­ingrediensen i allt som serveras från soppan och varmrätterna till den förföriska Happy Maryn – en version av en klassisk Bloody Mary men på grön tomatjuice. Växthuset är supermysigt, varmt och fuktigt och väl värt en omväg. Hade vi haft mer tid och en större budget hade vi gärna avslutat vår resa med en helikoptertur, men det får bli en annan gång. Här på Island finns mängder av upplevelser du kan krydda din resa med. Vi har nu inte ens nämnt norrskenet, islandshästarna, terrängbilarna, skoterturerna, glaciärvandringarna och möjligheten att dyka mellan kontinentalplattorna. Reser ni hit, är risken överhängande att ni blir kära i Island.

Nota þessa 3_webb

En extra romantisk helikoptertur inkluderar bad i en avskild varm källa.


Skeggs -photography - Ranga_webb

Jacuzzin utanför Hotel Ranga är en bra plats för norrskensspaning.

Läs mer:


Bröllop på Trolltungan


Smekis i Sverige


Vandring med vita dukar i Åre





Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: