Förtrollande Kapstaden
Av Malin Svantesdotter Foto: Babylonstoren

Förtrollande Kapstaden

Ibland uppstår ögonblick som gör att man blir helt betagen av ett resmål – och en plats som många har blivit upp över öronen förälskade i är Kapstaden. Denna mångsidiga metropol i Sydafrika som erbjuder pulserande stadsliv, storslagna naturupplevelser och smultronställen för avskild romantik. Kapstaden är dessutom en utmärkt utgångspunkt för att ta sig vidare till mängder av äventyr!

Här är det minst lika enkelt att hålla sig aktiv som att koppla av. Det finns därför mycket på listan av måsten att checka av. Stränder, vyer, naturäventyr, mat och vin samt alla fan­tastiska möten med såväl djur som människor. Det är svårt att beskriva den unika atmosfär som etsar sig fast - den som gör att man vill bara ha mer.

Att bege sig till Kapstaden för flera återbe­sök är inga som helst problem eftersom det alltid finns något nytt att uppleva. Det finns mycket att göra i stadskärnan, men beger ni er utanför staden får ni ta del av ännu fler fängs­lande intryck i intilliggande städer och distrikt.

IMG_4639 (1)_webb

KOM NÄRA DET VILDA

Något som inte bör missas om ni aldrig har gjort det tidigare är att åka på safari. De safa­rimöjligheter som är belägna närmare stads­kärnan beskrivs däremot mer som ett zoo med vilda djur. Rekommendationerna brukar bli att bege sig till Johannesburg eller längre in i Afrikas kärna för att få ta del av det allra mest genuina. Men en underbar plats, där en min­dre rutinerad safaribesökare får känslan av det vilda, är Gondwana Game Reserve.

Cirka fyra timmars bilfärd bort möts man redan vid grusvägen till entrén av zebror, anti­loper och kanske en och annan apa eller nos­hörning.

IMG_2571_webb

SE DJUREN FRÅN FÖRSTA PARKETT

Eftersom guiderna har stenkoll på sina flockar har ni chansen att se flera av de eftertraktade djuren i The Big Five om man jämför med en safari i ren, vild natur. Men ingenting är helt säkert. Ni får vara beredda att åka runt och leta. Men detta är en del av resan som är lika vacker att bege sig ut på vid soluppgång som solnedgång. Guiderna har massor av spännan­de information att berätta på vägen i jakt på de mer skygga flodhästarna och lejonen. Det är inte heller ovanligt att vissa djur dyker upp precis vid ert lunchbord eller utanför fönstren på er bungalow, speciellt de aktiva elefanter­na som ofta promenerar runt över reservatets olika delar.

På en smekmånad är deras lyxiga bunga­lows perfekta som tillhåll för en intim geta­way. Med förbokade paketpriser ingår frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag samt flera turer ut på reservatet. Den unika safarimiljön erbjuder kontraster av berg i horisonten, grönt gräs och böljande landskap som skapar ett mäktigt djup.

Området rymmer dessutom privata semes­terhem. Tänk att bo mitt bland djuren och den storslagna naturen. Det sägs att en av giraf­ferna på området är en gåva som en av de bo­ende gett sin fru, och som sedan donerats till reservatet.

Läs mer på Gondwanagr.co.za

VINGÅRD MED EXTRA KRYDDA

Något som överraskar i Kapstaden med om­nejd är alla genomtänkta detaljer. Hur de kom­binerar en röd tråd kring mat och dryck till design och charmiga delibutiker. En plats som innehåller mängder av små områden att nju­ta på är Babylonstoren på den sydafrikanska landsbygden. Vingården är belägen utanför Stellenbosch drygt en timme från Kapstaden, och med anor från 1692 är det en av de äldsta vingårdarna i sitt slag.

Något som utmärker sig är deras makalösa trädgård där de odlar över 300 ekologiska ör­ter, kryddor, frukt och grönsaker och i och med sitt eget lilla ekosystem serveras allt de odlar på restaurangerna. Som på många platser i Sydafrika kan ni självfallet upptäcka massor av delikata viner.

Läs mer på Babylonstoren.com

GETAWAY MED HELIG AURA

En avlägsen och dold pärla cirka två timmar från Kapstaden är Planet Xancara. Här lyxcam­par ni inkapslade bland bergen vid ett av värl­dens äldsta kulturarv. Här vilar en spirituell anda och eftersom max 15 gäster håller till på platsen åt gången skapar vistelsen ett svårfun�­net lugn kombinerat med bergens mystik. Här serveras ni även makalöst god mat som tilla­gas på plats med lokala råvaror tillagade med kärlek. Det är inte heller omöjligt att ni möter öppensinnade vänner för livet. Vistelsen kan skräddarsys beroende på vilken upplevelse som önskas, så varför inte ta med hela vän­skapsgänget och ha hela stället för er själva?

WINE TRAM I MYSIGA FRANSCHHOEK

Om ni inte i förväg vet vilka vingårdar ni vill besöka är en åktur med Franschhoek Wine Tram en festlig idé. Stationen där tåget avgår ifrån ligger cirka 45 minuter från Kapstaden. Längs vägen kan ni hoppa av där det passar och sedan bli upphämtade nästa vända för att fortsätta till nästa vindestination. Ett ypperligt tillfälle att se er om och finna favoriter längs vägen. Även resan i sig är en upplevelse på det trevliga dubbeldäckartåget där stämningen brukar vara på topp. Bor ni över i området får ni inte heller missa att strosa runt i byn och göra ett stopp på Terbodore café som serverar smakrikt kaffe från det lokala rosteriet.

Läs mer på Winetram.co.za

ATT SUMMERA KAPSTADEN är totalt omöjligt, så även om ni åker dit med en tydlig agenda el­ler står utan plan kommer ni inte bli besvikna. Har ni tur träffar ni dessutom på några gäst­vänliga själar som bjuder in er på en braai - en sydafrikansk och gästvänlig grillsamman­komst som inte bör missas!

AdobeStock_122563212_webb

Vin, hopp & kärlek!

Kapstaden ligger ståtligt belägen på en halvö precis vid Godahoppsudden. Här njuter ni av som­mar medan vintern pågår här hemma - och ni slipper jetlag eftersom vi ligger i samma tidzon.

Om vinerna lockar ligger Sydafrikas äldsta vindistrikt Constantia cirka 20 min söder om Kapstaden, och det finns flera populära distrikt belägna max en timme bort, bland andra Stellenbosch, Paarl, Wellington och Franschhoek

Relaterade artiklar

Fem platser att uppleva i Indien

Fem platser att uppleva i Indien

Att välja Indien som er destination på er bröllopsresa är som att välja godis ur en godispåse ni inte kan få nog av. Där nya smaker upptäcks och varje tugga blir en smaksensation ni vill ha mer av. Indien är en plats för de äventyrliga så som för det naturälskande brudparet. Här kan ni cykla i berge Läs mer »

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Smekmånadsdestinationer när och fjärran

Finns det en skvätt champagne kvar från bröllopsfesten? Bra! Drick ur den. Smekmånaden börjar nu. Första resan som äkta par. En av livets stora stunder, en oförglömlig semester som smakar smultron och stulna kyssar. Vart går äventyret? Vi har några idéer, håll till godo med dessa handplockade tips.  Läs mer »

Smekmånad för äventyrslystna

Smekmånad för äventyrslystna

Ni gillar mat och dryck, ni gillar äventyr, ni tycker om att gå mot strömmen. Vi har smekmånadsdestinationen för er: Georgien. Annorlunda, välkomnande, spännande. I världens äldsta vinproducerande nation möts traditioner och nyskapande på tankeväckande vis, den livliga huvudstaden Tbilisi döljer hip Läs mer »

Kapstaden

Kapstaden

Kapstaden i Sydafrika är ett fantastiskt resmål som bjuder på lika mycket sevärdheter, aktiviteter som sol och bad. Att bada i Atlanten är en kylig och frisk upplevelse men surfarna älskar det. Om man vill uppleva landet tar man sig lättast runt med hyrbil, observera att det råder vänstertrafik i Sy Läs mer »

Roadtrip i Napa Valley

Roadtrip i Napa Valley

Vi åkte till Napa Valley, det berömda vinområdet längs Kaliforniens kust, för att förlova oss och romansa, en absolut fantastisk resa med taket av och vinden i håret. Läs mer »

Kär i Island

Kär i Island

Samtidigt som Island är avlägset där hon ligger ute i Norra ishavet, tar resan hit inte mer än tre timmar från Stockholm. De två elementen som dominerar är eld och vatten i alla dess former, naturen har huvudrollen och bjuder på utmaningar och underhållning – att bli förälskad i Island är lätt.  Läs mer »

Peru

Peru

Visst, det känns långväga att planera en bröllopsresa mitt i en pandemi, men snart kommer Covid bara vara ett suddigt minne. Så dröm långväga drömmar redan nu. I Peru kan ni fira tvåsamheten med kulinariska äventyr och kulturarv i världsklass. Vispa ihop ett par pisco sours, smutta på landets skummi Läs mer »

Bröllop på Trolltungan

Bröllop på Trolltungan

De blev först i världen att vigas på Trolltungan vid Norges fjordar. 1100 meter i luften med ett lodrät stup nedanför.  Läs mer »

#SayYESinSwitzerland

#SayYESinSwitzerland

Are you looking for the wedding destination of your dreams? Switzerland is the perfect choice, let us tell you why: Läs mer »

Drömmen om Provence

Drömmen om Provence

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid  Läs mer »

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till o Läs mer »

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Smekis i Sverige med oändliga möjligheter

Säger man smekmånad så ser många en vit strand med palmer framför sig. Men där har nog vi som media oss själv att skylla. Att åka på en resa bara ni två efter att ha klarat av alla bröllopsbestyr och en i många fall rätt utmattande process som det kan vara med allt kring ett giftermål är absolut en  Läs mer »

Gift er utomlands - så gör ni

Gift er utomlands - så gör ni

Drömmer ni om att gifta er under svajande palmer på en kritvit strand eller ingå äktenskap i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utomlands.  Läs mer »

Under ytan i Zanzibar

Under ytan i Zanzibar

Checka in på en flytande ö i tre plan. Njut av solen på däck eller kryp till kojs fyra meter under vattenytan. Läs mer »

Vilken safari passar er?

Vilken safari passar er?

Det är stor skillnad på hur olika länder - och arrangörer - ser på safariresenärer. Vissa lassar jeepen full av folk, medan andra satsar på det unika och exklusiva. Någon prioriterar miljö och några försöker kombinera alla parametrar. Här har vi sammanställt fem helt olika typer av safariupplevelser Läs mer »

Tre favoriter i Tanzania

Tre favoriter i Tanzania

Ett världsarv, en kollapsad vulkan och en park där djuren kommer så nära att teleobjektiv och kikare är överflödigt. Escapes chefredaktör tipsar om tre tanzaniska favoriter.  Läs mer »

Lyxig ekosafari i Botswana

Lyxig ekosafari i Botswana

För fyrtio år sedan ansågs Botswana så hopplöst att bara jägare kom hit för att semestra och landet var ett av världens fattigaste. Idag är Botswana världens mest ekovänliga safaridestination och den ekonomiska tillväxten en ekonomisk framgångshistoria. Men vägen hit har inte varit enkel. Läs mer »

Ökenhotell i Arizona

Ökenhotell i Arizona

Arizonas röda ökenlandskap, en prisbelönad restaurang och ett spa med saltvattenspool gör att vi just nu drömmer om att få besöka Kimptons senaste tillskott, nyrenoverade Amara Resort and Spa.  Läs mer »

Tigersafari i Indien

Tigersafari i Indien

Tjuvjakt, minskade revir och inavel. Antalet tigrar i världen minskar dramatiskt. Vi reser djupt in i den indiska djungeln för att ta reda på om det verkligen är för sent.  Läs mer »

Vilken tomatsoppa!

Vilken tomatsoppa!

På med skyddsglasögonen och dyk ner i ett hav av tomater.  Läs mer »

Rörigt i Mexiko

Rörigt i Mexiko

Att tillbringa natten i ett mexikanskt avloppsrör låter kanske inte särskilt lockande, men arkitektfirman T3arc bevisar motsatsen. Läs mer »

Golfakademi i Cadiz

Golfakademi i Cadiz

Varför inte pröva lyckan tillsammans på Spaniens sprillans nya stjärnbanor?  Läs mer »

På väg till Machu Picchu

På väg till Machu Picchu

Varför inte börja ert smekmånadsäventyr på ett riktigt trendhotell? Läs mer »

Tanzania: Den stora migrationen

Tanzania: Den stora migrationen

Den årliga migrationen blir garanterat ett minne för livet.  Läs mer »

Vandring med vita dukar i Åre

Vandring med vita dukar i Åre

Vill ni få ett spännande äventyr utan att få skit under naglarna? Här är ett ypperligt alternativ.  Läs mer »

Naturnära i Indien

Naturnära i Indien

Kombinera närheten till prunkande regnskog med modern lyx på nyöppnade bergsresorten Vivanta by Taj, Madikeri.  Läs mer »

Indisk jaktstuga

Indisk jaktstuga

Vid en jaktstuga byggd i slutet av 1800-talet kan gäster numera sitta i piffiga soffor med mjuka färgklickar till kuddar och blicka ut över hela 32 tunnland stenöken. Läs mer »

Naturnära lyx i Darwin

Naturnära lyx i Darwin

Historiskt, kulturellt och naturnära i Australien.  Läs mer »

Förbannad terapi i Texas

Förbannad terapi i Texas

Arga? Jättebra. Håll kvar den känslan och flyg till Dallas, Texas.  Läs mer »

Nyöppnat i snöns boning

Nyöppnat i snöns boning

Högt i östra Himalaya öppnade bhutanska Gangte Goenpa Lodge i maj 2013. Läs mer »

Kalifroniens nya nationalpark

Kalifroniens nya nationalpark

I januari 2013 fick Kalifornien sin nionde nationalpark; Pinnacles National Park. Läs mer »

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Lufsa med åsnor i Grand Canyon

Väger ni under 102 kilo vardera? Då kan ni uppleva världens största kanjon på ett lite annorlunda sätt: en åsnefärd utmed bergsväggarna.  Läs mer »

Äventyr på Tobago

Äventyr på Tobago

Visst finns här underbara stränder och turkost hav, men också regnskog, fåglar och klorofyllstinn grönska. Så skynda på, packa badkläderna, vandringsskorna och hoppa in i jeepen. Det är dags att upptäcka den karibiska ön.  Läs mer »

Rymdresor: Världen räcker inte till

Rymdresor: Världen räcker inte till

Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på s Läs mer »

Volontärdyk i Kambodja

Volontärdyk i Kambodja

Slå ett slag för miljön och få en underbar dykupplevelse på samma gång. När Goodtravel släppte sitt reseprogram 2012 var volontärresan till ön Koh Sdach i Kambodja en av nyheterna.  Läs mer »

Smekmånad på is

Smekmånad på is

Ice Hotel i Jukkasjärvi var världens första ishotell. Idag är hotellet ett av Sveriges – ja till och med Nordeuropas - absolut främsta turistattraktioner. Men det finns fler. Vi har listat upplevelseboendena för er som vill lägga smekmånaden på is. Läs mer »

Sydafrika: Jakten på safarin

Sydafrika: Jakten på safarin

Många drömmer om att få åka på safari när man väl tagit sig hela vägen till Afrika. Men är Kapstaden destinationen? Ta en ordentlig funderare innan ni ger er ut, menar Allt om Bröllops Jens Christiansen. Följ med på hans jakt efter det genuina safari-Afrika. Läs mer »

Jättegunga i Nya Zeeland

Jättegunga i Nya Zeeland

AJ Hackett Bungy var en sann pionjär när han lyfte fram galenskapen bungyjump 1988. Över 20 år senare förmedlar hans företag fortfarande adrenalinhöjande aktiviteter på hög nivå. Läs mer »

Skottlossning i Skottland

Skottlossning i Skottland

”Skjut din egen handväska” - vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.  Läs mer »

När vägen är målet

När vägen är målet

Det finns ett antal vägar där ord som ”transportsträcka” och fraser som ”när är vi framme?” är bannlysta. Körsträckor som uppnått kultstatus och numera utgör en drömresa i sig själva. Packa kappsäckarna och bered er på att insupa några av världens mest exceptionella rutter från ert fönster. East Coa Läs mer »

Checka in på Orientexpressen

Checka in på Orientexpressen

Det anrika tågbolaget har erbjudit lyx, flärd och romantik i snart 130 år. Vagnarna är inredda i 20-talsdekadensens tecken och personalen passar upp er iklädda uniformer och vita handskar.  Läs mer »

Höj pulsen tillsammans

Höj pulsen tillsammans

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerand Läs mer »

Sandslott i Egypten

Sandslott i Egypten

Föreställ er perfekta stränder, en stilla båttur längs Nilen eller en avslappnande vistelse mitt i öknen. Allt detta är möjligt om ni väljer Egypten för er romantiska tillflykt. Skräddarsy er drömresa och ni kan uppleva det mångfacetterade landet på ett helt nytt sätt. Läs mer »

FÖLJ ALLT OM BRÖLLOP
Följ Allt om bröllop på FacebookFölj Allt om bröllop på InstagramFölj Allt om bröllop på PinterestFölj Allt om bröllop Spotify

VAD SÖKER DU?